Dynavix Mobile: šikovný český navigátor (recenze)

Aplikace Dynavix Mobile je určena pro navigaci pomocí kapesního počítače platformy Windows Mobile. Pochází z české produkce a je vybavena podrobnou mapou České republiky. Obstojí ve stále tvrdší konkurenci?
Kapitoly článku

Hledáme optimální cestu

Hledání cesty probíhá poněkud odlišným způsobem, než u ostatních navigačních programů, kde zadáváte začátek a cíl vaší cesty. V Dynavixu zadáte jen cíl, trasa se počítá od místa, kde se nacházíte. Pokud nemáte zapnutou GPSku nebo chcete jen zjistit trasu mezi dvěma místy, musíte postupovat trochu složitěji: nejprve musíte zapnout režim simulace, pak vyhledat v databázi nebo na mapě místo startu a pomocí volby Přesunout pozici zvolit místo startu. Pak již můžete vyhledat cílovou adresu a vybírat můžete mezi krátkou a rychlou trasou. Dojde k vyhledání trasy a zobrazení informací o celkové vzdálenosti a potřebném času. Pokud si chcete celou trasu prohlédnout, vyberte menu Nastavení a volbu Ukázat celou trasu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Počet ikonek v menu nastavení se mění 

Databáze bodů a měst České republiky je skutečně bohatá. Větší města jsou zmapována dokonce na úroveň popisných čísel jednotlivých domů. Budete-li se pohybovat mezi většími městy, poskytne vám Dynavix skutečnou a nefalšovanou navigaci „od domu k domu“.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vyhledání města, ulice, čísla popisného i konkrétní křižovatky 

Nevyhovuje vám vypočtená trasa, nebo máte po cestě další zastávku? Pak stačí v databází, nebo opět na mapě, zvolit město či místo, kterým chcete projet, a v menu Navigace zvolit Přidat bod na cestě. Tento bod se ale automaticky přidá na konec seznamu, v menu Body na trase je třeba jej přesunout nad cíl cesty. Pak dojde k přepočtení trasy. Výpočet trasy je vcelku rychlý, i při testovacím vyhledání trasy z Prahy do Olomouce přes Rychnov nad Kněžnou jsem nečekal déle, než pár vteřin. Někdy jsem se ale bohužel setkal s informací o nedostatku volné paměti a tím znemožnění výpočtu trasy. V tomto případě jsem zavítal do menu NastaveníSprávce paměti a přidělil pomocí posuvníku více operační paměti. Po návratu do programu již výpočet proběhl bez problémů. Tvůrci Dynavixu v současné době pracují na snížení paměťových nároků programu, snad bude problém co nejdříve vyřešen. Osobně jsem měl v paměti RAM uloženo jen 10 MB dat z celkových 57 MB.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledání v databázi a správce průjezdových bodů

Pokud máte připojen přijímač GPS, bude trasa automaticky vypočítávána z vaší aktuální pozice. V tomto případě stačí zadat cílovou adresu nebo umístění, případně trasu upravit pomocí bodu průjezdu. V menu Nastavení si můžete zvolit, jaké třídy cest akceptujete při jednotlivých druzích tras – nejkratší a nejrychlejší. Pro nejrychlejší trasu tak můžete vyřadit z vyhledávání například cesty nejnižší třídy. Po vyhledání trasy obdržíte automaticky první hlasový příkaz a můžete vyrazit. Vaše umístění značí oranžové kolečko, jste-li v klidu, nebo šipka, pokud se pohybujete. Měřítko mapy se dynamicky mění v závislosti na vaší rychlosti. Jedete-li po dálnici, bude vyobrazen mnohem větší díl mapy, než když dodržujete padesátku v obci. Jako velkou nevýhodu vidím nemožnost uložení nalezené trasy. Nemůžete si tedy vyladit trasu třeba den před odjezdem a pak ji jen vyvolat. Respektive můžete, ale musíte mít Dynavix neustále aktivní v kapesním počítači. Tvůrci slibují vyřešení tohoto nedostatku v některém z updatů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Šipka značí vaši pozici a směr pohybu

Hlasové příkazy namluvila svým příjemným hlasem Ilona Svobodová. Musím pochválit jejich plynulost a návaznost, rozhodně nejde o počítačově seskládaná jednotlivá slova. Hlasový průvodce vás upozorní na křižovatky, na kterých dojde ke změně směru jízdy, nebo tam, kde opouštíte původní cestu. Nezatěžuje informacemi o křižovatkách, které projíždíte rovně a které pro vaši cestu nemají význam, i když i zde se výjimky najdou. Hlasové povely přichází také dynamicky v závislosti na aktuální rychlosti. Jedete-li rychle, dostanete informaci o následujícím manévru ve větší vzdálenosti, než když jedete poloviční rychlostí. Hlasové příkazy před odbočením bývají dva až tři dle vzdálenosti a rychlosti. První, začínající „připravte se na odbočení“ přichází okolo půl kilometru před odbočkou, druhý okolo dvou až tří set metrů a třetí bezprostředně před křižovatkou. Z praktických zkušeností mohu potvrdit dobré kvality hlasové navigace, i když občas je dobré kontrolovat mapu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení parametrů pro vyhledávání cesty

Pokud sjedete z předem vypočtené dráhy, ať už úmyslně či neúmyslně, obdržíte nejprve upozornění. Pokud svůj vůz neobrátíte, dojde k automatickému přepočtu trasy. Rychlost přepočtu trasy je vskutku obdivuhodná a zaslouží si plus na závěr článku. V nastavení ale postrádám možnost vypnutí automatického přepočtu. Běžně je přepočet vhodný, v některých případech a situacích ale může přidělat řidiči vrásky na čele. Jednou jsem například obdržel chybnou hlasovou informaci a kdybych neznal prostředí, pokračoval bych zbytečnou oklikou, neboť by došlo k automatickému přepočtu bez upozornění.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Itinerář cesty a zobrazení celé trasy

Samozřejmostí každé navigace je podrobný itinerář cesty. Zkusím dát podnět ke zlepšení: líbilo by se mi, kdyby se klepnutím na položku itineráře tento úsek zobrazil v mapě. Velmi užitečnou funkcí je také noční režim, kdy se rozhraní i mapový podklad změní na očím příjemnější tmavé barvy. V nastavení si můžete dokonce nastavit, jakou intenzitu podsvícení má mít kapesní počítač při denním a nočním režimu. Skutečnou chuťovkou je pak změna intenzity podsvícení při příjezdu ke křižovatce ve vámi zadané vzdálenosti. Večer tak můžete mít displej nastaven na nejnižší intenzitu, nebo zcela vypnut, jen před důležitým manévrem se rozsvítí. Bohužel tato funkce není podporována všemi kapesními počítači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Nastavení podsvícení displeje v různých režimech

Za kvalitu se platí

Aplikace Dynavix Mobile mne během testování mile překvapovala zejména podrobností svých mapových podkladů a dobrou hlasovou navigací. Nicméně jako zcela nový produkt trpí drobnými dětskými nemocemi, které se snad podaří v nejbližší době odstranit.

Plusy a mínusy:
+ velmi kvalitní mapa
+ plynulý hlasový navigátor
+ rychlý přepočet trasy

- paměťové nároky
- občasné chyby v jednosměrkách
- nelze ukládat trasy

Dynavix Mobile 2005
cena: 7 950 Kč
výrobce: Telematix Software a.s
web: www.dynavix.cz

Témata článku: , , , , , T-Mobile MDA Compact, Odlišný způsob, Český, Komunikační port, Mobil, Jediné omezení, MOBI, Praktický účel, Šik, Chybové hlášení, Druhý oko, Nejelegantnější řešení, Klíčový prvek