E-Ten X800: konečně VGA displej

E-Ten připravil špičkový komunikátor, který nabízí podporu 3G, GPS, rychlý procesor a dokonce dotykový displej s VGA rozlišením.

Před několika lety byla u nás značka E-Ten téměř neznámá. Dnes je situace značně odlišná, a jak to tak vypadá, budeme o tomto tajwanském gigantovi slýchat stále častěji. Na začátku letošního roku uvedl E-Ten do prodeje modely X500 a M700, které nabízely výkonný procesor, Wi-Fi, GPS a FM rádio, verze M700 pak navíc i výsuvnou QWERTY klávesnici. Mezi uživateli se tyto modely staly velice oblíbené, přesto jim k dokonalosti něco chybělo. Toho si všimli i inženýři v E-tenu, a proto se letos chystají na trh uvést pět zcela nových komunikátorů, které uspokojí i ty nejnáročnější uživatele.

17.jpg 16.jpg 12.jpg 13.jpg
E-ten M700 

Tip: přečtěte si recenzi E-Tenu M700

První vlaštovkou bude E-Ten X800, který byl před několika dny oficiálně představen na veletrhu CeBIT v Hannoveru. Později bychom se měli dočkat verze M900, která bude po hardwarové stránce naprosto totožná s X800, navíc ale nabídne výsuvnou QWERTY klávesnici. Bude se tedy opakovat stejná situace jako v modelů X500 a M700. E-Ten ale rozhodně nechce usnout na vavřínech, a v rukávu má schované ještě další tři modely, které by na trh měly přijít na konci tohoto roku.

Výkon - revoluce se nekoná

E-Ten X800 bude v mnoha směrech revoluční komunikátor, a jak sám výrobce proklamuje, jedná se o první přístroj s Windows Mobile, který nabídne podporu sítí třetí generace a zároveň i GPS navigaci. Operační systém Windows Mobile nám dospěl do nové verze 6 Professional, můžeme se tak těšit na nové aplikace přímo od Microsoftu, a také na vylepšenou grafiku prostředí systému (více o tomto OS v našem článku Vše o nových Windows Mobile 6 "Crossbow"). E-Ten navíc patří mezi výrobce, kteří do systému přidávají početné množství vlastních aplikací, a výjimku nebude tvořit ani X800.

01.jpg 
Nový E-Ten X800

Podobně jako u předchozích modelů, se i zde výrobce rozhodl použít osvědčený procesor Samsung S3C2442 taktovaný na rovných 400 MHz; ten nabízí srovnatelný výkon jako 520 MHz Xscale procesor od Intelu. Důležitým parametrem je také velikost paměti, a zde se bohužel trochu šetřilo; kombinace 64 MB RAM a 128 MB ROM působí dnes už trochu zastarale, a vyšší hodnoty by X800 slušely mnohem více. Uživatelskou paměť bude samozřejmě možné rozšířit pomocí paměťových karet typu microSD.

QVGA rozlišení je dnes u displejů zcela běžné, a tak se nemůžeme divit, že už dlouhou dobu spousta uživatelů volá po zařízení s rozlišením vyšším. A jak se zdá, E-Ten se rozhodl vyhovět. Díky tomu nabídne X800 dotykový VGA displej (480 × 640 bodů), který dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Dobrý dojem ale trochu kazí poměrně malá úhlopříčka 2.8". I tak je to ale velký krok kupředu, a určitě si za to výrobce zaslouží pochválit.

02.jpg 03.jpg

Fotografie uveřejnil server Engadget, další najdete zde

Připojení na výbornou

U kapesních počítačů je v dnešní době kladen velký důraz také na možnosti datových služeb, a ani v tomto směru X800 nezklame. Bezdrátovou komunikaci bude možné dosyta využívat díky implementovaným technologiím Wi-Fi 802.11b/g a Bluetooth 2.0 (včetně EDR). Synchronizace s PC se bude klasicky provádět přes miniUSB konektor, přes který se bude připojovat i nabíječka. Pro připojení headsetu bude k dispozici 2.5mm výstup.

 04.jpg 05.jpg

Příznivci GPS navigace jistě ocení integrovaný GPS čip SiRF Star III, navíc doplněný technologií pro zobrazování aktuálních dopravních informací (TMC). Je pravda, že v současné době s novými TMC čipy (které vyrábí přímo E-Ten) nekomunikuje žádná z dostupných navigačních aplikací, ale to by se do uvedení na trh mělo změnit. Jako TMC přijímač bude fungovat anténa headsetu, která zároveň slouží pro poslech FM rádia.

Je libo videohovory?

Mezi další lákadla nového modelu bude patřit podpora sítí třetí generace (UMTS), navíc okořeněná poslední verzí technologie HSDPA, se kterou je možné data přenášet rychlostí až 3,8 Mb/s. Pokud se příliš často nenacházíte v místech pokrytých UMTS, budete si muset vystačit s tribandovým GSM modulem a připojením přes EDGE/GPRS třídy 10.

Speciálně pro videohovory je na přední straně připravena malá VGA kamerka. Výrobce nezapomněl ani na náruživé fotografy, kteří budou moci využívat 2 MPx fotoaparátu s autofocusem, v horších světelných podmínkách přijde vhod i přisvětlovací dioda.

Tmavý elegán s přísnou dietou

E-Ten X800 působí velice zajímavě i po stránce designu, který do sebe kombinuje černou a stříbrnou barvu, některé prvky jsou navíc zvýrazněny barvou červenou. Osobně se mi tato kombinace zamlouvá a přístroj díky tomu vypadá velice elegantně. Určitě se ale najdou uživatelé, kterým zejména červené zvýraznění bude připadat příliš přesycené. Pohodlné ovládání pomocí jedné ruky zajistí dostatek funkčních tlačítek pod displejem; kromě klasického čtyřsměrového ovladače s potvrzovacím tlačítkem uprostřed nebudou chybět ani dvě softwarové klávesy, tlačítka pro spouštění aplikací a konečně i klávesa Ok pro potvrzovaní dialogů. Údaje o hmotnosti zatím nebyly zveřejněny, ovšem rozměry vypadají velice příjemně – 113,5 × 60,5 × 15,8 mm. Zejména necelých 16 mm tloušťky je na takový komunikátor velice slušný parametr.

Nový E-Ten X800 by se měl na trhu objevit na přelomu července a srpna, a prodávat se samozřejmě bude také u nás a na Slovensku. I když po internetu kolují různé informace o cenách, výrobce zatím žádnou oficiálně nestanovil; očekává se ale, že by se mohl prodávat za částku v rozmezí 20 - 25 tisíc korun.

Technická specifikace

  • operační systém: Windows Mobile 6 Professional
  • procesor: Samsung S3C2442 taktovaný na 400 MHz
  • displej: dotykový TFT, úhlopříčka 2.8" (73 mm), rozlišení VGA 480 × 640 bodů, 65 536 barev
  • rozměry: 113,5 × 60,5 × 15,8 mm
  • paměť: 64 MB RAM, 128 MB ROM, MicroSD slot
  • sítě: UMTS/HSDPA (2100 MHz), GSM (900/1800/1900 MHz), GPRS, EDGE třídy 10
  • komunikace: bluetooth 2.0 class 2 včetně EDR, Wi-Fi 802.11b/g, miniUSB 1.1
  • GPS: SiRF Star II I čip s podporou TMC
  • fotoaparát: hlavní s rozlišením 2 Mpx, přisvětlovací dioda, autofocus; přední VGA kamera pro videohovory
  • baterie: Li-Pol 1530 mAh
  • další zvláštní výbava: FM rádio, 2.5mm výstup
Diskuze (30) Další článek: Handy Geocaching: hledání pokladů s javovým mobilem

Témata článku: Acer M900, E-Ten M700, E-Ten X800, VGA, Displej, Malá úhlopříčka, ? Displej, Osvědčený procesor