Elegantní Francouz: delší zkušenosti s Alcatelem OT 701

Na konci loňského roku představila společnost Alcatel v Rusku dva modely, které poněkud vybočily z tradice lowendových Alcatelů – byly to modely Alcatel OT 501 a Alcatel OT 701. Recenzi na oba mobily jsme záhy zveřejnili, nyní jsou na řadě stručné zkušenosti se sedmistovkou.

Na první pohled

Hned na první pohled vás OT 701 zaujme svým nekonvenčním designem. I když by se někomu mohlo zdát, že se jedná o OT 501 s flipem, tak OT 701 přichází se svým vlastním a originálním designem. Jediné, co ho však podle mého názoru trochu kazí, je průhledné plastové tlačítko na vystřelování flipu. Kdyby bylo ve stejné barvě jako kryt telefonu, tak by to vypadalo mnohem lépe.

Další věcí, která vás na OT 701 bezpochyby zaujme, bude nepochybně displej. Ten svítí jasně oranžovou barvou a díky holografické fólii je také perfektně čitelný, a to i na prudkém slunci. Mimochodem podsvícení si můžete volit ve dvou různých intenzitách nebo jej zcela vypnout. Stejně tak je také možné nastavit si dle vašeho přání kontrast.

Ovládání

Téměř všechny funkce telefon lze ovládat joystickem umístěným uprostřed pod displejem. Ovládání je tak poměrně příjemné a jednoduché, v některých místech se ale odlišuje od běžně zažitého ovládání, na které jsme zvyklí z modelů jiných výrobců. Telefon můžete samozřejmě také ovládat se zavřeným krytem. Kryt je třeba odkrýt pouze v případě, že potřebujete napsat nějaké číslo, text, apod. Klávesy jsou plastové a i přes jejich malou velikost se dobře mačkají (lépe než na OT 501).

Poměrně ojedinělým ovládacím prvkem je tzv. osobní tlačítko, které se nachází napravo od reproduktoru. K němu si můžete nadefinovat dvě různé funkce (jednu na krátké stisknutí a jednu na dlouhé). Pokud si ale telefon zakoupíte přímo u Paegasu nebo Eurotelu, budete o možnost nastavení funkce pro krátký stisk osobního tlačítka ochuzeni. Oba operátoři totiž do tohoto telefonu dodávají vlastní, upravený software, kde je krátký stisk nastavený pro přístup na WAP. Šikovná funkce je také automatické zamykání klávesnice po zaklopení flipu (stačí přidržet tlačítko C).

celkový pohled 1   celkový pohled 2   celkový pohled 3  

Co se mi na OT 701 líbilo

Alcatel OT 701 má nepochybně několik opravdu dobrých „vychytávek.“ Tak například vyzvánění je řešeno pomocí standardního reproduktoru (toho, z kterého slyšíte běžně hlas člověka, s kterým telefonujete) a je velmi hlasité a dobře slyšitelné i hluboko v tašce. Hlasité hands-free, které Alcatel již tradičně ve svých mobilech nabízí, nechybí ani zde a jeho ovládání je více než pohodlné.

Další věcí, která mne velice zaujala, je vysoce kvalitní a hlasitý reproduktor. Velice příjemná je také Li-Pol baterie, která telefon při opravdu velkém používání udrží při životě 5–6 dní (s vypínáním na noc).

Jako snad úplně nejlepší bych pak hodnotil položku menu Události. Přišla vám SMS, nestihli jste přijmout nějaký hovor, nahráli jste si nějakou hlasovou poznámku? To všechno najdete v Událostech. Krásné na tom je to, že pokud nastal nějaký z výše jmenovaných případů, tak bude položka Události to první, co se vám v menu zobrazí. Nové SMS si tak můžete přečíst po třech stisknutích joysticku.

OT 701 s otevřeným krytem a tlačítky   detail na tlačítko otvírající kryt  a joystick   vydělaná baterie Li-Pol  

Co se mi na OT 701 nelíbilo

Na tomto telefonu se mi nelíbí v podstatě jen dvě věci: hlasové vytáčení a práce se SMS. Hlasové vytáčení bylo občas nepřesné, což je pravděpodobně dáno metodou porovnávání hlasových záznamů. V editoru textovek mě pak chyběla jedna věc – počet zbývajících znaků do konce zprávy. Poměrně nepříjemné také bylo to, že OT 701 si veškeré přečtené zprávy ukládá automaticky do své vlastní paměti a maže je z karty SIM. To ale většině „normálních“ uživatelů, kteří nemění často mobily, vadit nebude.

Co všechno OT 701 umí

Kromě již zmíněných funkcí má OT 701 poměrně propracovaný diář, který umožňuje denní, týdenní a měsíční pohled. Můžete do něj uložit celkem 3 typy událostí: schůzka, narozeniny a hovory. Ke schůzce a hovoru si můžete uložit datum, začátek, konec a libovolný text. Narozeniny se pochopitelně opakují každý rok a dobu trvání k nim neuložíte.

Velice příjemný je telefonní seznam s pamětí na 500 záznamů. Ke každému záznamu můžete kromě jména a čísla uložit ještě 22 údajů. V telefonu jsou k dispozici celkem 4 seznamy (SIM karta, tel. seznam, pracovní a osobní). Pokud by vám rozdělení do těchto seznamů nevyhovovalo, tak si můžete vytvořit ještě další. Jedná se v podstatě o jakousi náhradu skupin volajících, které telefon nemá. Můžete si tedy vytvořit několik seznamů, ale není možné přiřadit různým seznamům různé vyzváněcí tóny. Poměrně příjemná je také interní paměť telefonu na 90 textovek. Používání WAPu je stejně jako čtení textovek velice příjemnou záležitostí. Velký podíl na tom má displej, který je schopen zobrazit až 8 řádků textu po 23 znacích.

srovnání s OT 501   srovnání s OT 501 a Nokií 8210  

Jaká tedy je OT 701?

Alcatel OT 701 je poměrně dobrý telefon, jehož cena pohybující se okolo deset tisíc plně odpovídá tomu,  co nabízí. V našich končinách se s tímto telefonem příliš nesetkáte, takže pokud toužíte po poměrně originálním telefonu, tak bude OT 701 něco pro vás. Funkcemi je OT 701 totožná se svou levnější sestřičkou – Alcatelem OT 501. Jediný rozdíl mezi těmito dvěma telefony je v tom, že OT 501 nemá aktivní kryt a vzhled. Je tedy již jen na vás, který z těchto dvou telefonů se vám líbí více a zda se vám vyplatí připlatit si za originalitu nebo ne.

detail na displej v pohotovostním stavu   detail na displej se zobrazeným menu  

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Alcatel One Touch 701
  • Zapůjčil: Alcatel, (02) 81 08 01 11, www.alcatel.cz
  • Rozměry: 103 x 42 x 20 mm
  • Hmotnost: 88 g s baterií Li-Pol
  • Síť: GSM 900/1800
  • Baterie: Li-Pol 780 mAh
  • Udávaná pohotovostní doba: až 250 hodin
  • Udávaná doba hovoru: až 5 hodin
  • Doba nabíjení: zhruba 2 hodiny
  • Kapacita paměti: 500 míst v paměti telefonu, vícezáznamové položky, paměť na SMS
  • Displej: 3 řádky ikon, až 8 řádků textu, nebo kombinace 4 řádky textu + i řádek ikon, holografický
  • Vyzvánění: 32 melodií
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj podporuje nebo obsahuje: budík, časové funkce, datové služby (14,4 kb/s), WAP, diktafon (60 s), hardwarový modem, EFR, kalkulačka, organizér pro 1200 schůzek, kalendář, to-do list, integrované hands-free, SIM Toolkit, vibrační vyzvánění, hlasové vytáčení 20 čísel, vnitřní paměť pro 90 textových zpráv, rychle psaní textovek pomocí technologie Zi, převodník měn, minutové pípání
  • Vlastnosti a funkce, které přístroj nepodporuje nebo neobsahuje: stopky, IrDA, hry, skupiny volajících, profily vyzvánění
Diskuze (67) Další článek: Český Telecom rozhodl o způsobu financování nákupu podílu v Eurotelu

Témata článku: Alcatel, Alcatel One Touch 701, Upravený software, DEL, Francouz, Elegant, Šikovná funkce, Zkušenost, F +