Emgeton G20 Cult: o SIM kartu navíc (test)

Nebaví vás neustále přehazovat SIM karty v mobilu? Pořiďte si takový, který zvládne pracovat s oběma SIM najednou.
Kapitoly článku

Data a hry jen do počtu

Datové funkce Emgeton G20 Cult bohužel naprosto odfláknul. Připojení obstarává pouze zastaralé GPRS a to navíc funguje pouze pro jednu SIM. V takovém případě už aspoň nemusím příliš kritizovat, že má telefon pouze wapový prohlížeč.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Krytka s nápisem T-Flash ukrývá slot pro paměťovou kartu microSD

Pro přenášení souborů můžete v Emgetonu využít technologii bluetooth. Ta příjemně překvapí podporou protokolu A2DP. Naopak spojení mobilu s počítačem vám mnoho radosti neudělá. Problém je hlavně v konektoru, do kterého se kabel zasouvá. Už po několika připojeních začalo připojení vypadávat, kabel v telefonu vůbec nedržel tak pevně, jak by bylo vhodné.

Problém nastane především při využití Mass Storage. Emgeton se sice objeví v počítači jako další disk, ale pravidelně se mi stávalo, že se díky špatnému konektoru odpojoval. Přenést větší soubor se tak změnilo v dost traumatickou zkušenost. Horší kvalita konektoru zamrzí i kvůli tomu, že Emgeton se dokáže po připojení k počítači dobíjet. Co se mi naopak nelíbilo, je fakt, že se telefon před přepnutím do režimu Mass Storage vypne.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor pro připojení kabelu vypadá jako microUSB, jedná se ale o vlastní typ Emgetonu

Hodně zklamaný jsem byl také z nabídky her. V telefonu najdete pouze tři kousky, se kterými si musíte vystačit, protože podpora Javy chybí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka vestavěných her  

Fotoaparát pro masochisty

I když má telefon na těle nápis informující o rozlišení 2 Mpx, maximální nastavitelná hodnota při focení je 1 280 × 1 024 bodů. Vybrat můžete i několika menších velikostí. I když telefonu nechybí vyvážení bílé, noční režim i kompenzace expozice, především fotografie z venkovního prostředí prostě dopadly otřesně. Výsledky posuďte sami.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Údaj pod čočkou fotoaparátu neodpovídá skutečnosti, reálné rozlišení je pouze 1,3 Mpx

Velmi špatný je i samotný způsob pořizování fotek. Telefon držíte při focení jako klasický fotoaparát, pořízené snímky jsou ale orientovány na výšku. Na displeji navíc kvůli odleskům světla není vidět skoro nic a tak občas nevěřícně koukáte, co všechno se vám do záběru dostalo. K fotkám můžete přidávat efekty, rámečky, zapnout samospoušť a vyfotit více snímků najednou. Nic z toho ale nedokáže napravit velmi špatný dojem, který fotky zanechaly.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotoaparát a jeho nastavení 

Kromě focení s Emgetonem také natočíte video v rozlišení maximálně 176 × 144 bodů. I zde můžete používat efekty, vyvažovat bílou či pracovat s kompenzací expozice. Důležitá je i možnost nastavit neomezenou délku záznamu.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na nic víc než nutné momentky se fotoaparát nehodí

K MP3 přehrávačům se nezná

Na úplný závěr jsem si nechal zhodnocení hudebního přehrávače. Jeho zpracování je bohužel velmi průměrné. Skladby musíte nahrát do konkrétní složky v telefonu, zapomeňte na rozdělení do dalších podadresářů, takové skladby Emgeton nenajde. Chybí také rozdělení podle interpretů a alb. Emgeton naopak nezapomněl na přehrávání na pozadí a ekvalizér. K telefonu výrobce přidal také docela dobrá špuntová sluchátka, k výraznějšímu zkreslení zvuku se uchylují teprve na nejvyšší hlasitost. Problém ovšem je, že se připojují do konektoru, který vypadává.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Prostředí přehrávače • nastavení ekvalizéru
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Sluchátka jsou kvalitou zvuku obstojná, je tu ale jiný problém - kabel ve zdířce nedrží

Zachrání to dvě SIM?

Celkový dojem z Emgetonu G20 Cult je velice rozporuplný. Svou hlavní výhodu, práci se dvě SIM, zvládá dobře, problém ovšem má se spoustou dalších funkcí. Proč chybí T9? Co je s fotoaparátem? Proč není MP3 přehrávač propracovanější? A co datové funkce?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zatímco telefon právě používáte, doma se vám může nabíjet záložní baterie

Nevýhod je tentokrát více než dost a tak se dá Emgeton doporučit pouze těm, kdo opravdu nutně potřebují mít dvě SIM v jednom telefonu. Za necelých sedm tisíc jinak pořídíte mnohem lepší telefony.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Zabalený Emgeton vypadá efektně, po zapnutí ale neskryje své neduhy
Emgeton G20 Cult
G20 Cult Emgeton G20 Cult vyniká dvěma sloty pro SIM karty, které mohou být aktivní zároveň. Jde o designově povedený telefon s dotykovým displejem, 2MPx fotoaparátem, slotem pro paměťové karty microSD, podporou GPRS a Bluetooth,rozměry a hmotnost: 112 × 50 × 15 mm
displej: 2,4'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
data: GPRS tř. 12
konekt.: USB, Bluetooth
paměť: ?, paměťové karty microSD
baterie: Li-Ion 1000 mAh
hudba: přehrávač hudby
fotoaparát: 2MPx (1 600 × 1 200), video
49%katalogpreview
cena: 4 080 Kč (koupit)

Témata článku: Emgeton, , , Emgeton G20 Cult, Mivvy Dual, NAVIC, Maximální objem, Konec seznamu, SIM kart, Úplný závěr, EMG, Karta, Celý obvod, Klasický fotoaparát, Test