Emporia Life: mobil pro seniory (test)

Emporia Life je naprosto výjimečná a svým zaměřením bezkonkurenční. Znáte jiný mobil, kde jsou funkce na obtíž?
Kapitoly článku

Funkcí poskrovnu

Emporia Life rozhodně nepatří k mobilním telefonům nabitým funkcemi. Nabízí jen nezbytný základ. Posuďte sami, jestli je pro vás dostatečný. Funkce budu popisovat ve stejném pořadí, v jakém se nachází v nabídce.

První na řadě jsou textové zprávy. Z telefonu odešlete pouze prostý text, zapomeňte na multimediální, zvukové či jakékoliv jiné zprávy, to by bylo jen zbytečně matoucí. Psaní na klávesnici je naprosto luxusní, na displej se standardně vejdou čtyři řádky textu. Při nastavení menšího písma se font o něco zmenší, ale především ztenčí. Na displeji také přibude navíc jeden řádek textu. Čitelnost pak můžete zlepšit nastavením psaní samých kapitálek (velkých písmen).

Při psaní se na displeji jednak objevuje odečet znaků, telefon dovolí vytvářet i dlouhé SMS (tj. víc než 160 znaků). Diakritika není podporována, zkracování se tedy bát nemusíte. V podpoře ale bohužel chybí také slovník T9, což by snad tak nevadilo, ale na absenci doručenek se zvyká jen těžko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Text se dá odesílat i více příjemcům, využít se dají i šablony s přednastavenou zprávou a zprávy je možné i zálohovat

Další funkcí v menu jsou informace o hovorech. Menu je přehledně rozděleno do složek s přijatými, zmeškanými a volanými čísly, nechybí ani informace o délce hovorů. Škoda, že někde není i počítadlo přijatých a odeslaných SMS. Nejen spořivým důchodcům by tato informace mohla přijít vhod.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jak jinak než přehledně a jednoduše?

Poslední funkcí v hlavním menu je telefonní seznam. Na možnosti přidávání mazání a editaci záznamů myslím není nic neobvyklého. Užitečnou funkcí mi rozhodně připadá nastavení deseti oblíbených kontaktů, které se budou objevovat ve speciálním menu, když je telefon zavřený. Navíc se deset vašich oblíbenců automaticky ukazuje na začátek telefonního seznamu, nerespektují tedy abecední pořadí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tzv. Top10 a běžně vyhlížející seznam
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Můžete si nastavit, zda se budou zobrazovat kontakty ze SIM, nebo ty uložené přímo v telefonu

Při zadávání nového kontaktu volíte pouze jméno a telefonní číslo. Ukládat můžete do paměti telefonu nebo na SIM kartu. Zobrazují se všechny záznamy a díky malým ikonkám pod jménem také poznáte, kde máte záznam přesně uložený. Kapacita telefonního seznamu je 200 míst, vyhledávání probíhá postupným zadáváním znaků.

S kontakty a telefonováním souvisejí i profily. Ty byste v obvyklé podobě hledali v Emporii marně, k dispozici tu je alespoň přepnutí do tichého profilu a vybírat také můžete mezi klasickým či vzrůstajícím vyzváněním. Nejvyšší hlasitost dle mého trhá uši, bohužel ale nedokážu posoudit nakolik je hlasité pro člověka, který je o několik desítek let starší než já.

Klepněte pro větší obrázek 
Seniorům stárne sluch, ale s tím konstruktéři Emporie počítali a vyzvánění je zatraceně hlasité

Decentní organizace

Organizační funkce opravdu nejsou prioritou Emporie Life. Nabídka je natolik chudá, že si nezasloužila ani položku v hlavní nabídce a tak musíte hledat v menu nastavení. Příliš mnoho toho ale nebude. K dispozici je budík, který i bez vaší pobídky upozorňuje opakovaně. Na to pozor, když totiž zvuk alarmu vypnete, budík se vám stejně po čtyřiadvaceti hodinách znovu aktivuje. Musíte ho speciálně vypnout v menu.

Kalendář v telefonu chybí, zastupují ho alespoň velmi primitivní připomínky. Ty jsou v Emporii obsaženy ve formě upozornění na narozeniny. Místo jména kontaktu ale pochopitelně můžete vypsat jakýkoliv jiný údaj a pak už vyberete jen čas upozornění a jednoduchá připomínka je hotová.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Organizační funkce doplňuje velmi jednoduchá kalkulačka

Seniorské vychytávky

Že je Emporia Life mobilním telefonem určeným pro důchodce poznáte nejenom ze snadného ovládání, v telefonu najdeme také několik speciálních funkcí, které se seniorům snaží usnadnit práci s mobilem. Řada uživatelů určitě ocení možnost chránit vstup do menu nastavení speciálním kódem. Při aktivaci této volby vás Emporia do nastavení nepustí dříve, než zadáte kód ve formě čtyř nul. Dobrou myšlenku trochu kazí jen fakt, že v nastavení najdete i několik organizačních funkcí, ke kterým by dle mého měl být přistup zajištěn neustále.

Další možností jak zjednodušit práci s telefonem je úplné vypnutí menu textových zpráv. Emporia Life pak bude skutečně sloužit jen na volání. Žádnou zprávu si nepřečtete ani nepřijmete.

Užitečná mi také připadá možnost vzdáleného ukládání kontaktů do telefonního seznamu. Jednoduše dáte dědečkovi mobil Emporia Life a pak mu ze svého telefonu pošlete SMS ve speciálním tvaru, která se uloží jako nový kontakt do telefonního seznamu Emporie. Stačí zadat #jméno#číslo#, takto zprávu odeslat a Emporia se postará o zbytek. Chytré a praktické.

Úplně na závěr jsem si nechal funkci, kvůli které Emporia dostala svoje jméno Life. Velké tlačítko na zadní straně slouží pro obvolání zadaných telefonních čísel. Pokud nejsou žádná zvolena, telefon automaticky volá linku 112. Volání se nedá zrušit, druhá strana ho může buď přijmout nebo odmítnout, vy už s ním ale po stisknutí červeného tlačítka nic neprovedete (tímto se omlouvám slečně na tísňové lince 112, které jsme při testování volali asi pětkrát a po spojení hovor okamžitě utnuli).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek  

Nouzových čísel můžete navolit maximálně deset. V nastavení se dá také vybrat, kterým kontaktům se kromě volání i odešle nouzová textová zpráva. Jakmile zmáčknete červené tlačítko Emporia spustí hlasitou (velmi hlasitou) sirénu a snaží se dovolat na první z čísel, které má nastavena jako nouzová. Pokud se jí to nepodaří, začne automaticky volat na další. Praktický test odhalil, že Emporia měla několikrát problémy s dodržením pořadí čísel, na které volat, o spojení se ale pokoušela neustále. Jakmile konečně někdo hovor přijme, aktivuje se hlasitý odposlech. Bohužel ale na telefonu, na který voláte. Emporii musíte mít u ucha, abyste slyšeli také. To je snad jediný závažnější nedostatek, pro případ nouze je tato funkce skutečně použitelná a opravdu může zachránit život.

Klepněte pro větší obrázek 
Pokud jste si jistí, že funkci nepotřebujete, můžete ji přes menu úplně deaktivovat

Bezkonkurenční

K telefonu Emporia Life můžete mít celou řadu výhrad. Někdo by mohl chtít více funkcí, vadit by mohla až přílišná velikost telefonu. Všichni svorně budou nadávat na velmi slabou konstrukci a podivnou ne/podporu SIM karet. To ovšem nic nemění na tom, že Emporia Life je nejlepším mobilním telefonem pro důchodce. Je totiž jediný, opravdovou konkurenci prostě nemá. A proto si také může dovolit vyšší cenu. Nezazlívejme ji Emporii ani O2, alespoň si konečně někdo uvědomil, že mobilní telefon by se mohl hodit i uživatelům starším šedesáti let. A dokud to nedojde také ostatním, cena zůstane vysoko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ne, podsvícení není slabé, jen špatně vyfocené... Právě naopak, jeho intenzitu najdete v úvodu článku v kladech přístroje

Témata článku: Emporia, , , Emporia Life, Emporia Life Plus, Mobil, Nabitý telefon, Celý život, FSTN, Podobný trik, Abecední pořadí, Sen, Normální telefon, Stejné pořadí, Počáteční nastavení, Velký font, Cizí telefon, Standardní menu, Telefon zavřený, Velká hmotnost, Krční páteř, Světelná signalizace, Test, Pro +, Velké tlačítko