Emporia Life: mobil pro seniory (test)

Emporia Life je naprosto výjimečná a svým zaměřením bezkonkurenční. Znáte jiný mobil, kde jsou funkce na obtíž?

Plusy

  • velká a pohodlná tlačítka
  • snadné ovládání
  • velké popisky tlačítek
  • výrazné podsvětelní displeje
  • velké a čitelné popisky v menu
  • nápověda u každé funkce
  • seznam oblíbených kontaktů se řadí na začátek seznamu
  • opakovaný budík
  • přidávání kontaktů z cizího telefonu
  • možnost zamknutí nastavení

Minusy

  • velká hmotnost a rozměry
  • nekvalitní konstrukce
  • příliš mnoho tlačítek na horní straně
  • na baterky nefunguje
  • občas „nepřečte“ vloženou SIM kartu
  • pomalé rolování popisků
  • chybí klasický pohotovostní displej
  • do hlavní nabídky se dostanete jen s vysunutým telefonem
  • chybí doručenky

Emporia Life
Life Pomineme-li staré komunikátory, Emporia Life z Rakouska je telefon s největším černobílým displejem všech dob. Mobil s přemrštěnou cenou, jednoduchými funkcemi a ovládáním má paměť na 200 kontaktů a 50 SMS a možnost napájení pomocí tužkových baterií.rozměry a hmotnost: 112 × 55 × 26 mm, 152 g
displej: 2,7'', monochromatický FSTN, 128 × 160
sítě: GSM (900/1 800 MHz)
baterie: Li-Ion 1000 mAh
10 %
(851. místo z 989)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 3 495 Kč (O2)

Už jsem si říkal, že mobilního telefonu pro důchodce se snad nikdy nedočkáme. Někdo sice může namítnout, že se na trhu prodává telefon od Jablotronu, svou velikostí se ale vylučuje ze skupiny mobilních přístrojů. Trochu lépe je na tom Motofone. Ten už se rozhodně dá označit za mobilní, na něm ale vadí malé klávesy. Řada uživatelů si také nikdy nedokázala zvyknout na špatně čitelný (i když opravdu velký) font písma.

Ne, předchozí dva telefony jsou pouze nouzovým řešením. Těžko říct, proč velcí výrobci ignorují nezanedbatelnou část obyvatelstva a nenabídnou jim telefon přesně ušitý na míru. S velkými tlačítky, co nejjednodušším ovládáním a čitelným písmem. Pověst nakonec zachraňuje až v našich krajích neznámý rakouský výrobce Emporia.

Seznamte se

Emporia Life mi hodně připomíná historické mobily. Nejedná se sice o velkou a těžkou nepřenosnou krabici, při srovnání s dnešními přístroji ale jde o skutečného obra. Přesné parametry hledejte v katalogu, při prvním seznámení se ale připravte na šok. A ten se ještě zvětší, když telefon vysunete – v tomto stavu má totiž na výšku více jak sedmnáct centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Už tušíte jak velká Emporia doopravdy je?

Mobil seženete pouze v černé barvě a jinde než u operátora O2 zatím nepochodíte. Hodně diskutabilní je vysouvací konstrukce. Někdo může namítnout, že je zbytečně složitá, jedním dechem ale musíte dodat, že jen díky vysouvání se mohlo dostat na tak obrovská tlačítka klávesnice.

TIP: Ceny Emporie najdete v samostatném článku

Ještě než ji ale prozkoumáme, prohlédněme si nejprve pořádně mobil v zavřeném stavu. Na levém boku se nachází tlačítka pro úpravu hlasitosti. Patří k tomu menšímu, co na telefonu naleznete, ale jsou od sebe dostatečně oddělena a také vystupují nad povrch. Spoustu tlačítek najdete na horní hraně. Pro všechna ale platí, že jsou hodně zapuštěná a o jejich využívání v praxi mám vážné pochybnosti. Přitom jsou ale rozhodně užitečná. Největší prostor zabírá tlačítko, kterým spustíte malé světlo umístěné taktéž na horní straně.

Společnost jim dělá tlačítko pro zapnutí telefonu, rychlé nastavení budíku a zámek. Všechny funkce se hodí, kdyby ale byla tlačítka ještě větší a umístěna na boku, považoval bych to za lepší řešení. Měla by pro sebe více místa a ještě mohla být oddělená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Regulace hlasitosti, vypínač, budík, zámek a svítilna

Naopak na spodní straně toho moc nenajdete. Jednak je tu konektor pro nabíječku a pak barevná kontrolka. Při příchozím hovoru bliká zeleně a když telefon potřebuje dobít, rozsvítí se červené světlo. Škoda, že se nedočkáme také barevného upozorňování na SMS. Přesto se ale jedná o užitečnou funkci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Světelná signalizace mohla mít širší využití

Tužkovky nekupujte

Zadní strana ukrývá funkci, kvůli které dostal telefon přídomek Life. Velké červené tlačítko ukrývá přístup pro tísňová volání. O této funkci ještě budu psát, nyní tedy stačí uvést, že tlačítko je natolik zapuštěné, že se rozhodně nemusíte bát, že byste ho zmáčkli omylem. Prohlubeň je ale současně dostatečně velká na to, aby se dalo tlačítko v pohodě zmáčknout. Kousek od něj si našel místo konektor pro externí anténu. Nevím, zda tuto funkci zrovna důchodci ocení. Úsměvná je přítomnost otvoru na poutko. Kdo může několik hodin v kuse nosit takto těžký mobil kolem krku rozhodně nemá problémy s krční páteří...

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Je zajímavé, jak blízko se vedle tlačítka, které má zachraňovat životy, dostaly dva detaily, které za celý život telefonu nejspíše nikdo nepoužije

Poměrně jednoduše snímatelný zadní kryt ukrývá pochopitelně baterii. Na řadě snímků z internetu uvidíte použití telefonu s tužkovými bateriemi, v návodu se ale dočtete, že tuto úpravu prodělaly jen modely určené pro USA. Česká Emporia si s tužkovými baterkami opravdu nerozumí. Telefon překvapivě nedosahuje nijak velké výdrže ani s klasickou baterií. I při minimální použití jsem musel zhruba po čtyřech dnech dobíjet. Snad jediná vlastnost, kterou má Emporia společnou se smatrphony.

Zmínit se ještě musím o slotu pro SIM karty. V návodu nejprve pobaví hláška o tom, že některé SIM jsou tenčí než jiné. A pokud vložíte tenčí SIM, telefon vám nedovolí zavolat jinam než na tísňovou linku. „Tenčí“ SIMkarty se pak musí podložit papírkem. V návodu také naleznete speciální nalepovací fólii. Upozorňuji, že jakmile ji jednou nalepíte, jen tak se vám ji sundat nepodaří. Ani po této úpravě ale tenká SIM karta nechtěla pracovat. Chvíli jsem telefon podezíral, jestli nezvýhodňuje SIM karty operátora O2, podezření se ale nepotvrdilo. Pořádné překvapení mi ale nakonec připravila SIM, která s telefonem normálně fungovala. Když jsem ji pak z telefonu vytáhl a posléze znovu vložil, najednou se opět dalo telefonovat jen na 112. Místo podkládání a polepování SIM tedy spíše doporučuji zkoušet je do telefonu dávat tak dlouho, dokud se neumoudří a nerozběhnou se.

VIDEO: 623 'Emporia Life: mobil pro seniory'

Témata článku: Emporia, , , Emporia Life, Emporia Life Plus, Velký font, Mobil, Cizí telefon, Krční páteř, Počáteční nastavení, Senior, Standardní menu, Velké tlačítko, Nabitý telefon, Úplné vypnutí, Telefon zavřený, Test, MOBI, Normální telefon, Velká hmotnost, Stejné pořadí, Podobný trik, Abecední pořadí, Pro +, Celý život