EQO: mobilní Skype a Fring má konkurenci

EQO je další z aplikací, která podporuje VoIP telefonii a sdružuje většinu nejznámějších forem instant messagingu.

Univerzální aplikace pro telefonování, posílání textovek nebo stále oblíbenější instant messaging – takový je například mobilní Skype, Fring nebo O-fone. Většinu podobných programů využíváme hlavně pro mobilní chatování, naopak na VoIP telefonii ještě nejsme asi úplně připraveni (někdy ani samotné aplikace). Tentokrát jsme se zaměřili na další z řady komunikačních prográmků EQO, který existuje zatím pouze v beta verzi. Jde jen o další alternativu nebo nabídne proti ostatním něco navíc?

ICQ zdarma

Před prvním použitím aplikace je nutné se zaregistrovat na domovských stránkách programu. Po vyplnění krátkého formuláře vám na vaše telefonní číslo přijde odkaz na stažení aplikace EQO přímo pro váš telefon a o chvíli později také vaše heslo do služby EQO. Aplikaci nemusíte stahovat z odkazu přes WAP, po dokončené registraci vám bude nabídnuto také stažení do vašeho PC. Po instalaci vám již nic nebrání program používat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Mezi velké výhody patří podpora ICQ, MSN, AIM, Yahoo, Google Talk a Jabberu. Aplikace tedy zvládá většinu současných protokolů a v budoucnu nás zřejmě čeká ještě další rozšíření. Pro české uživatele je klíčová podpora ICQ, které se u nás těší největší oblibě. Kromě standardního chatování, které je samozřejmě zdarma (platíte jen za data) umí aplikace také volat a posílat SMS zprávy. Toto už ale samozřejmě není zdarma a ve finální verzi bude zpoplatněno. Uvidíme, jaké ceny nakonec autoři nasadí.

Ovládání prosím zlepšit

V beta verzi se zatím objevuje bohužel množství drobných chybiček, především program občas tuhne při spuštění. Také jeho ovladatelnost je zatím nic moc. Je otázkou, nakolik je to způsobeno množstvím funkcí, které jsou v programu obsaženy. Troufám si tvrdit, že pokud používáte pouze ICQ, tak se vám tento multiprotokolový program nevyplatí (ani nyní ani ve finální verzi). Pokud ale používáte více služeb, EQO si vás pravděpodobně získá. Objem dat, která při psaní zpráv přenesete, nijak nevybočuje z běžného průměru, aplikace není nijak ‚‚žravá‘‘ na data, na druhou stranu mezi šetřílky také nepatří. Velkou výhodu vidím v široké kompatibilitě telefonů, především pro hloupé telefony by se časem mohlo jednat o velmi zajímavou alternativu k aplikaci Jimm. Naopak majitelé chytrých telefonů po programu EQO téměř jistě nesáhnou, ti mají k dispozici výrazně lepší programy určené přesně pro svůj operační systém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Pokud se bude program dále vyvíjet, časem by klidně mohl ohrozit zatím dominující aplikaci Jimm. Do té doby ale ještě čeká vývojáře spousta práce, především nutnost odladit pořádně program tak, aby se nevyskytovalo takové množství chyb. Jelikož se ale zatím stále jedná pouze o beta verzi dá se očekávat, že finální verze bude o něčem jiném. Velkou sílu aplikace vidím ve spoustě funkcí, které už nyní zvládá. Daní za to je ale nižší přehlednost a ovladatelnost programu. Už nyní se ale těším na finální produkt.

Diskuze (10) Další článek: Garmin Edge 705: nejlepší parťák na kolo (videorecenze)

Témata článku: , , F +, Mobil, Podobný program, MultiPro, MOBI