Ericsson A2628: do velké ruky (test)

Největší výhodou nového mobilního telefonu Ericsson A2628 je funkce, po které uživatelé předchozího modelu A2618 marně volali: umí totiž wapovat. Přečtěte si obsáhlou recenzi mobilu a zkušenosti s WAPem.
Největší výhodou nového mobilního telefonu Ericsson A2628 je funkce, po které uživatelé předchozího modelu A2618 marně volali: umí totiž wapovat. Přečtěte si obsáhlou recenzi mobilu a zkušenosti s WAPem.

Jak tekla voda korytem Ericssonu

Na staré mobily Ericsson řady GF/GH už jen pietně zavzpomínáme, protože dnes je seženete asi už jen v bazarech. Zato telefon nové řady A1018 se ještě nedávno prodával a přestože toho z pohledu funkcí moc nenabízel, pro samotné telefonování byl velice dobře vybaven a díky vynikající ceně to byl favorit pro dobrou koupi. Loni se objevil Ericsson A2618 s úplně novým designem, s grafickým menu a podporou WAPu. Jenže wapovat šlo jen prostřednictvím SMS a tato cesta není našimi ani většinou světových operátorů podporována. Proto je zde dnes nový model A2628, který svého předchůdce inovuje hlavně podporou „toho správného“ wapování.

Musím přiznat, že se starším modelem A2618, nemám příliš velké praktické zkušenosti. Držel jsem ho v ruce jen párkrát, ale protože z různých diskusí znám výhrady jeho uživatelů, k novince A2628 jsem přistupoval trošku s nedůvěrou. Byl jsem zvědavý zejména na rychlost menu, která bývala často zatracována až k nepoužitelnosti. Co myslíte, byl jsem překvapen?

Mobil ze železa

Ericsson A2628 je docela velký telefon s hmotností odpovídající rozměrům. Jeho proporce na jednu stranu umocňuje externí anténa, na druhou stranu je ale opticky zmenšují oblé hrany. K anténám Ericssonů se toho napsalo už hodně: mnozí je sice berou jako úžasnou věc napomáhající k lepšímu příjmu, je však nesporné, že současným trendem jsou telefony bez vyčnívajících částí. Anténa modelu A2628 navíc nemá typický masivní tvar, který u jiných telefonů této značky plní i estetickou funkci, je to nepřehlédnutelný komínek a píchá v kapse.

Vnější obal telefonu je vyroben z plastu, který nijak nevrže, i když skořepina krytu baterie k tomu možná může mít časem sklony. Mobil působí celkem odolně a přestože plastové kryty by se při silnějším nárazu mohly poškodit, ochrana elektroniky je zajištěna pevným kovovým rámem. S poničeným krytem si není třeba dělat starosti – je totiž výměnný a když se něco stane, není problém pořídit jiný.

        

Mám odejmutý zadní kryt a vidím baterii, která je stejně jako u staršího modelu A2618 upevněna na kloubu a třemi vodiči prostřednictvím konektoru propojená s elektronickými vnitřnostmi. Při prvním nasazení baterie do kloubu se nebojte použít větší sílu, vydrží to. Karta SIM je skryta pod baterií a lze ji vyměnit i při zapnutém mobilu; nevím ale, jestli mu to dělá dobře.

Klávesnice mobilu je z plastu, takže se používá lépe než u modelů s pryžovými tlačítky. Možná by se jen hodil o trochu menší zdvih tlačítek, který by určitě přispěl k větší pohodlnosti a rychlosti psaní. Na poměrně velký displej se vejdou čtyři řádky textu, pro psaní textovek a při prohlížení WAPu jsou z nich použitelné tři, jeden je stavový. Displej je dostatečně kontrastní, podsvětlení ale není úplně rovnoměrné – světelné diody v horní části displeje svítí mnohem více než spodní diody, vyhrazené spíše klávesnici.

Jsem fakt docela náročný

Na ovládání mobilu se od předchozích Ericssonů vůbec nic nezměnilo. Jsem tedy v menu a podle všech předpovědí bych měl být zklamán jeho rychlostí. Jenže nejsem! Ačkoli je grafické a plné ikonek, probíhám jím téměř tak rychle jako jedním textovým řádkem starších Ericssonů. No dobře, to je trochu nadsázka, protože na rychlost starých Eriků snad nikdo nikdy mít nebude, ale menu Ericssonu A2628 je víc než dobře použitelné.

Další test: jdu psát textovku. Při prvních řádcích si lebedím, odezvy jsou téměř okamžité a jestli se mi něco nelíbí, je to jen větší zdvih tlačítek, který jsem už zmínil. Až při dalších napsaných řádcích pociťuji menší zpoždění, které se s koncem textovky zvětšuje. Není to ale vůbec tak hrozné, jako by podle uživatelů A2618 mělo být. I když znovu připomínám, že s tímto modelem nemůžu osobně příliš srovnávat. Je tedy otázkou, jestli se rychlost opravdu zvýšila, nebo jestli mám jiné požadavky než ostatní uživatelé – na svižnost mobilů jsem ale docela náročný.

Při psaní textovek jsem oplakal funkci, na kterou jsem si u předchozích modelů značky Ericsson zvykl: na psaní za pomoci bočních tlačítek. Když jste stiskli horní boční tlačítko a zároveň nějakou číslici, na displeji se objevilo hned druhé písmenko v pořadí; když jste stiskli spodní boční tlačítko, jedním ťuknutím jste napsali hned třetí znak. Tato užitečnost u A2628 bohužel nefunguje.

Drobnosti: Telefon zobrazuje počet znaků zbývajících do konce SMS až při posledních asi dvaceti znacích. Pro zaslání potvrzení o doručení je nutné zadat před textovku speciální kód, v menu tato volba není. Z menu ale můžete vyčíst počet odeslaných SMS. Můžete si uložit až deset šablon po nejvýše 25 znacích pro často používané zprávy. Kromě paměti na kartě SIM Ericsson nabízí ještě deset míst pro SMS v paměti telefonu. Slovník T9 v mobilu nenajdete.

        

Číselníček jehelníček

Ericsson A2628 může používat kromě paměti na kartě SIM také interní paměť na sto položek. Jména není možné psát s háčky a čárkami, musí se vejít do patnácti znaků.

Dobrý tip: Když chcete najít jméno v seznamu, podržte delší dobu šipku doprava. Pro ještě rychlejší přístup do seznamu stačí chvilku podržet tlačítko, ke kterému přísluší písmeno, na které jméno začíná.

Deset jmen z telefonního seznamu je možné vytáčet hlasem, čísla lze sdružovat do skupin, na které můžete potom hromadně posílat SMS. Tyto skupiny nemají nic společného se skupinami volajících, které Ericsson – alespoň ve formě, jak ji známe z telefonů jiných značek – nepodporuje. Personalizace ale přesto je možná, protože zvoleným číslům lze přiřadit odlišnou vyzváněcí melodii.

Někteří uživatelé starších Ericssonů nemohli pochopit, proč například po hovoru, po zavření seznamu hovorů apod. zůstávají na displeji telefonní čísla. Byla to ale užitečná vlastnost– čísla totiž bylo možné posléze rovnou uložit do telefonního seznamu. Chvíli jsem proto tápal, jak na A2628, jenž od tohoto chování upustil, uložit číslo osoby, která mi zavolala, aniž bych si ho musel napsat na papírek. Ericsson ale na tyto vcelku časté situace myslel: když z menu vyberete položku Přidat číslo, objeví se výčet všech možných čísel, která lze uložit (například přijaté, zmeškané a provedené hovory) a šipkami si vyberete číslo, které chcete.

        

Nevibruje, jenom pípá

Možnostmi nastavení a personalizace se Ericsson A2628 nijak neliší od předchozích modelů. Jsou zde profily, můžete složit čtyři vlastní vyzváněcí melodie, aktivovat minutové pípání, zapnout automatické zamykání klávesnice apod. Klávesnici lze ale zamykat i ručně – podržením tlačítka C a výběrem druhé možnosti z nabídky. První položka ztlumí zvonění, ale protože telefon neumí vibrovat, asi budete volit spíš diskrétní pípání, které si ale musíte sami složit, v nabídce tónů a melodií není.

Zajímavou a u Ericssonů nijak netypickou možností personalizace je uživatelské menu. Dostanete se do něj stisknutím šipky doleva a můžete si do něj poskládat až patnáct funkcí, které nejčastěji potřebujete.

Dobrý tip: K funkci, kterou umístíte na první místo uživatelského menu, se rychle dostanete delším podržením levé šipky. Je-li například na prvním místě psaní SMS, podržením šipky se dostanete rovnou do editoru. Je-li zde volba profilů, podržením tlačítka rychle nastavíte chování telefonu pro danou situaci.

WAP: prakticky jediná inovace

Wapový prohlížeč je stejný jako v ostatních wapových modelech této značky. Takže je trošku pomalejší (třeba při rolování nebo zadávání textu během wapování) a až na výjimečné případy, kdy se zrovna trefíte do stránky, která je uložena ve vyrovnávací paměti, nepodporuje klasické wapování off-line. Jinými slovy: neodpojíte se, abyste stránku dočetli bez placení. Mód off-line funguje jen v případě, kdy se na již načtenou adresu, kterou máte uloženu v záložkách, chcete podívat znovu. Tehdy se zobrazí bez vytáčení čísla.

Prohlížeč nabízí záložky a několik zajímavých vlastností. Například adresu stránky, na které právě jste, můžete poslat v textové zprávě. Příjemce – pokud má také Ericsson – odkaz v textovce označí a stisknutím tlačítka se na něj rovnou podívá. Zajímavou vlastností Ericssonů je také přeskládání znaků na některých tlačítkách při wapování. Když chci do wapové adresy, kterou zadávám, vložit tečku, nemusím tlačítko jedna tisknout několikrát, stačí pouze jednou. To stejné platí třeba pro lomítko nebo zavináč, které jsou na předních místech tlačítka nula. Ten, kdo někdy počítal patnáct stisků při vkládání lomítka na telefonech Nokia, jenom závidí.

Mimochodem, právě WAP je podle Ericssonu jediným vylepšením tohoto mobilu oproti A2618. Je proto zvláštní, že na webu uvádí, že má tento mobil vyšší výdrž než předchůdce, přestože používá stejnou baterii.

Zbývají drobnosti, bez kterých dnešní mobil nemůže být: tři hry, budík, stopky a minutka, kalkulačka.

        

Lichotky nelichotky, klidně si ho kupte

Přestože jsem v textu zmínil i řadu méně lichotivých vlastností Ericssonu A2628, zklamání není v žádném případě na místě. Ještě totiž nevíte, že tento mobil seženete za čtyři tisíce (sada Go)! Spolu s Alcatelem OT 30x, který seženete za stejnou cenu, to je druhý nejlevnější wapový telefon na trhu. Hodnocení je hned trochu jiné, že?

Ericsson A2628 má téměř všechno, co by levný mobil měl mít a v mnohých ohledech nabízí víc než konkurence. Oproti svému předchůdci přidal užitečný WAP a telefon byl pravděpodobně celkově zrychlen, což se podepsalo na vyšší ergonomii. Myslím, že Ericsson A2628 lze jen doporučit.

Plusy a minusy

+ cena
+ možnosti a funkce
+ solidní konstrukce

– velikost

– externí anténa
– zpomalování u delších SMS

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Ericsson A2628s
  • Zdroj: Ericsson
  • Telefon: (02) 24 00 01 11
  • Cena: 3 995 Kč (Eurotel Go)
  • Síť: GSM 900/1800
  • Rozměry: 131× 51× 25 mm
  • Hmotnost: 140 g
  • Udávaná pohotovostní doba: 125 h (235 h s baterií o vyšší kapacitě)
  • Udávaná doba hovoru: 360 min (660 min s baterií o vyšší kapacitě)
  • Zjištěná výdrž: neměřeno
  • Kapacita paměti: 100 čísel a 10 SMS v paměti telefonu, paměť na SIM
  • Počet míst v seznamu volání: 20 míst pro příchozí, odchozí a zmeškaná volání
  • Displej: grafický, 4 řádky, 3 pro psaní SMS nebo WAP
  • Druhy vyzvánění: normální, zesilující
  • Vyzvánění: 4 zvuky, 10 melodií, 4 vlastní melodie
  • Baterie: Li-Ion 1 400 mAh
  • Standardní příslušenství: nabíječka
  • Další příslušenství: Chatboard, bondovka, přehrávač MP3, rádio, výměnné kryty, obaly a pouzdra, pevná HF do auta, baterie s vyšší kapacitou, různé nabíječky, kabel pro propojení s PC, hardwarový inframodem
  • Funkce a vlastnosti, které mobil obsahuje nebo podporuje: budík, časové funkce, data a fax (9,6 kb/s), hlasové vytáčení (10 čísel), hry (3), kalkulačka, minutka, minutové pípání, odlišení volajících různým zvoněním, SIM Toolkit, stopky, vyzváněcí profily, WAP
  • Funkce a vlastnosti, které mobil neobsahuje nebo nepodporuje: Bluetooth, diktafon, hardwarový modem, hlasité hands-free, hlasové ovládání, infraport, kalendář, prohlížeč e-mailů, rychlé psaní SMS, synchronizace s PC, upomínky, vícepoložkový telefonní seznam, záznamník hovoru
  • Speciální funkce: výměnné kryty
Diskuze (54) Další článek: Mobilní pokrytí: stále existují bílá místa

Témata článku: Ericsson, , , , , Chatboard, Test, Pevný kov, Skupina volajících, První nasazení, Nadsázka, Solidní konstrukce, Eri, Třetí znak, Jediná inovace