Ericsson T29: vylepšená T28 s WAPem

Nástupce úspěšného Ericssonu T28 má WAP, déle vydrží, má oblejší tvary a bude se dodávat i v barevných mutacích. Malý hezoun pro ty, co chtějí zaujmout.
Michal Zámečník, Jiří Kuruc: Nástupce úspěšného Ericssonu T28 má WAP, déle vydrží, má oblejší tvary a bude se dodávat i v barevných mutacích. Malý hezoun pro ty, co chtějí zaujmout.

Zatím jen v Asii

Je to už nějaký ten pátek, co nám Ericsson představil svůj elegantní a funkcemi „nadupaný“ T28. Tehdy jsme obdivovali malé rozměry, nízkou hmotnost díky Li-Pol baterii, profily, inteligentní vyzvánění a v neposlední řadě i vlastní paměť na čísla a krátké textové zprávy. Moderní doba si však žádá moderní technologie, a tak se „stařičký“ T28 dočká omlazovací kůry jménem T29.

Pokud umíte čínsky, malajsky, thajsky, vietnamsky, filipínsky nebo jiným asijským jazykem, pak bude nový Ericsson T29 telefonem pro vás. Nemusíte mít obavu ani o podporu asijských znakových sad při posílání textovek a ukládání kontaktů. A že umíte pouze anglicky? Samozřejmě, že T29 bude podporovat i tento jazyk. Nicméně, kdy se naučí česky, zatím nevíme. Na asijských trzích již uveden byl, na náš trh dostane v horizontu několika týdnů. Cena pro český trh nebyla zatím stanovena, předpokládá se však, že T29 nahradí T28, jejíž cena tudíž klesne.

Co jiného oproti T28?

Přes nejistoty s uvedením tohoto mobilu na trh se však objevily základní informace o jeho vlastnostech. Vzhledem k tomu, že je téměř identickým dvojčetem staršího Ericssonu T28, budu popisovat pouze vylepšení nebo změny vůči tomuto modelu. A je jich opravdu málo.

Při prvním pohledu jsou patrné menší změny v designu. Ty umocní různobarevné mutace tohoto telefonu namísto obyčejné černé, jakou má T28. Rozměry zůstaly téměř totožné, avšak zvýšila se hmotnost z původních 83g na 95g, což je docela dost. Tato negativní změna hmotnosti je zřejmě způsobena použitím jiné baterie, jejíž výdrž má být docela dobrých 150 hodin v pohotovosti a 7 hodin hovoru. Pro srovnání uvedu, že stávající model vydrží v pohotovosti třetinovou dobu a doba hovoru jsou pouze necelé 4 hodiny.

Stejně jako má novější T20 integrován wapový prohlížeč, bude i v T29 největší změnou integrace WAPu verze 1.1 a na rozdíl od svých předchůdců integrace faxmodemu. Bohužel maličký třířádkový displej se ani o píď nezvětší, takže wapování nebude příliš pohodlné, ale přibude možnost prediktivního zadávání textu. Zůstávají standardní funkce, jako hlasové vytáčení, hodiny, kalkulačka, hry a profily. Bohužel nepřibudou rychlá data v podobě HSCSD ani GPRS, stejně jako infraport – to bude mít až T39. Navíc nemusíte zahazovat svůj starý MP3 modul, rádio přijímač, nebo chatboard. T29 je kompatibilní se starším příslušenstvím.

Z dalších funkcí jmenujme možnost odesílání zpráv více uživatelům najednou. Každá textovka je samozřejmě účtována zvlášť. Věc to opět poděděná, leč celkem ojedinělá. Dualita, vibrační vyzvánění, kalkulačka, hlasové vytáčení, budík a další jsme již viděli u T28. Žádné převratné novinky se tedy opravdu nekonají – spíše kosmetické úpravy.

Snad bude levnější

Jediné, co by mohlo tomuto telefonu zajistit větší úspěch, by byla jeho cena. Vzhledem k tomu, že Ericsson nedávno předal veškerou výrobu do Asie, mohla by být cena přijatelnější než u T28. Jenže proti hraje poměrně malá obliba tohoto telefonu u našich operátorů, kteří ho nedotují tolik jako Nokie nebo Siemensy.

Ve zkratce

  • Ericsson T29
  • Rozměry: 97 x 50 x 15 mm
  • Hmotnost: 95 g
  • Síť: 900/1800 MHz
  • Pohotovostní doba: až 150 h
  • Doba hovoru: až 420 min
  • Displej: grafický, 3 řádky
  • Další vlastnosti a funkce: WAP, hardwarový modem, SIM Toolkit, EFR, vyzváněcí profily, hlasové vytáčení, inteligentní psaní T9, časové funkce, kalkulačka, hry, hromadné odesílání SMS, vibrace
  • Vlastnosti a funkce, které telefon nepodporuje: infračervený port, HSCSD, GPRS
Diskuze (25) Další článek: Siemens A35: malý sympaťák (test)

Témata článku: Ericsson, , , Eri, WAP, Moderní doba