Ericsson T39: na obzoru vidím krále (test)

Ericsson T39 je špičkový malý mobil, který má až na drobnosti všechno, co R520, a navíc se vejde i do maličké kapsy v saku nebo kalhotách. I když je velmi podobný svým starším bratříčkům, vůbec to nevadí, ba právě naopak. Seznamte se s jedním z nejlepších mobilů dneška.

Jak to bylo a jak to je

Historie Ericssonů řady T je velmi dlouhá. Všechno začalo modelem T18, který vycházel z modelu GF788. Ten byl na svoji dobu poměrně malý, měl kryt tlačítek a jednořádkový displej, na kterém zobrazil pouze jeden řádek. Pak přišel model T10 který byl vzhledově zase podobný GF768 (slabší verze GF788) a oproti T18 se lišil pouze hlasovým vytáčením a aktivním krytem tlačítek.

Rozruch způsobil až model T28, který se nepodobal žádnému staršímu Ericssonu. Byl velmi tenký, měl tak třířádkový displej, používal však úplně nové menu a jako první měl baterii typu Li-Pol. Díky tomu byl velmi lehký a tenký, na druhou stranu zase vydržel velmi málo. Začal se prodávat za necelých třicet tisíc, dnes jej seženete použitý tak za pět nebo méně.

Dalším modelem v pořadí, který přišel na trh začátkem letošního roku, je T20, který na stejně velký displej dostal wapový prohlížeč a se svou tlustou baterií Li-Ion, která vydrží opravdu velmi dlouho, se stal prakticky prvním modelem této značky určeným výhradně pro mládež. Tomu svědčí pestré barvy a možnost přidělat k mobilu poutko na ruku nebo na krk.

Před nedávnem se objevil pokračovatel T28 s prostým názvem T29. Zjednodušeně řečeno, šlo o mobil T20 v kabátku T28 s několika změnami (SMS chat, dlouhé textovky, EMS) a hlavně vyšší rychlostí. Ovšem počet řádků zůstal, což není pro mobil této cenové kategorie příliš dobrá vizitka. T29 je navíc pouze přechodným prvkem mezi modely T28 a T39.

Poté se objevil model T20e, o kterém jsme psali o víkendu. Ten přidal do staré T20 všechny funkce z T29, takže se nyní T20e liší jen vnějšími parametry a cenou, která je zhruba dvakrát nižší.

T39 = T29 + R520

U T39m naše vycházka do historie končí. Mobil zdědil všechny dobré vlastnosti po modelu R520, o kterém jsme psali již dvakrát: recenze první verze R1 v dubnu a recenze verze R2 minulý týden. Stejně jako R520 má i tento mobil všechny funkce, které jsou dnes mobilními výrobci nabízeny. Prakticky lze říci, že Ericsson zmenšil R520, nacpal jej do kabátku T29 a přidal pětiřádkový displej.

Tip: Pokud se o mobilu T39m chcete dozvědět maximum, doporučuji přečíst obě recenze R520m; některé věci zde totiž z důvodu naprosté podobnosti nepopisuji. Zajímavé jsou i diskuse k těmto článkům.

Největším rozdílem je tedy použitý hardware, resp. kabátek. Mobil má aktivní kryt tlačítek, který nemá stejně jako T29 vystřelovací tlačítko (to měl jen model T28). Po straně krytu jsou malé výstupky, za které při otevírání zapřete prst. Kryt tak můžete velmi pohodlně odklopit jednou, získat grif není nijak složité a časově náročné. Jak jsem psal již u článku s fotografiemi, kryt nezakrývá zcela tlačítka Yes a No tak, jak T29; je vidět dokonce i klávesa C. Pokud vám někdo volá, můžete hovor odmítnout i přijmout klávesnicí a nemusíte odmítat bočním tlačítkem. Jen je vhodné mít delší nehet, klávesy jsou ukryté v docela malé skulině. Díky tomu, že jejich stisknutí nebrání hrana jako u T20 nebo T29, dobře se mačkají (na rozdíl od již zmíněných modelů).

     

Bočním tlačítkem můžete hýbat nahoru a dolů. Lze tak odmítnout hovor, zvýšit či snížit hlasitost hovoru a v pohotovostním stavu zjistit některé užitečné informace jako aktivovaný profil nebo čas zbývající do vybití baterie. Ta je narozdíl od T29 standardně typu Li-Pol, takže je mobil lehčí a zadní strana je úplně rovná. Pokud chcete, aby vám mobil vydržel déle, můžete si pořídit tlustší baterii Li-Ion.

Poznámka: Baterie v námi testovaném kousku měla docela problémy. Jednoduše řečeno, nenabíjela se. Ať byla nabíječka připojena libovolně dlouho, nic se nedělo, i když baterie indikovala nabíjení. Mobil se tak dal provozovat jen tehdy, pokud byl připojen k nabíječce. Když jsem ale baterii zaměnil za tu v R520, nabíječka v pohodě nabíjela. Baterie z T39 navíc nefugovala v ani v R520 (resp. nenabíjela se).

Pět řádků už stačí

Displej je podsvícen modrobíle, ovšem slaběji než u R520; není to však na škodu. Stejně jako na R520 jsou klávesy stříbrné a bíle podsvícené, proto jsou popisy velmi špatně vidět; nejlépe je uvidíte až když je úplná či částečná tma, v šeru a na světle jsou vidět chabě. Klávesy se mačkají docela dobře, mají na rozdíl od T29 jasnou signalizaci stisku (prostě ucítím klapnutí a poznám, že jsem klávesu opravdu zmáčknul). Je to podle mého názoru nejlepší klávesnice na malých Ericssonech.

Displej je větší než u T29 a má pět řádků; oproti R520 se šesti však není ani dvoutřetinový. Písmenka jsou tedy logicky hodně malá, ale nevadí to. Konečně se dá pohodlně ovládat menu, psát textovky a wapovat. Je ale méně jasný a kontrastní než na R520, a i když máte šest úrovní nastavení kontrastu; to ale není výtka, jen konstatování.

Poznámka: Pokud je v mobilu karta EuroTelu, zobrazuje se u ukazatele síly signálu také ikonka GPRS.

Menu je stejné jako u všech nových Ericssonů, tedy malé záložky, které se rozbalují směrem dolů. Trošku to připomíná hlavní nabídku v programech Windows. Toto řešení je pohodlné a dobře se ovládá, a na rozdíl od starších téček je na pětiřádkovém displeji praktické. Rychlost menu a mobilu vůbec je však, bohužel, pomalejší než u T29 a lze jej přirovnat k R520.

  

Výhodou mobilu je tzv. vlastní menu, kam si můžete dát nejčastěji používané položky (napsat zprávu, chat, změna profilu apod.). Do vlastního menu se již tradičně dostanete šipkou vlevo v pohotovostním režimu; pokud ji podržíte déle, spustí se ihned první položka. Pokud podržíte déle pravou šipku, dostanete se do telefonního seznamu. Ale to je u Ericssonů známá věc.

  

Textovky dlouhé i krátké

Mobil samozřejmě umí i textovky. Fungují stejně jako u modelu R520 - pokud chcete přepnout z malého písma na velké a naopak, už stisknutím hvězdičky nepřepnete poslední napsané písmeno jako u T29 a starších Ericssonů, ale toho písmena, které teprve napíšete. Tento logický způsob pracuje zatím jen u R520 a dost dobře nechápu, proč byl použit ještě u T29. Dobré je také rychlé psaní pomocí bočního tlačítka. Pokud jezdcem pohnete nahoru, píšete rovnou druhé písmeno na klávese, pokud dolů, píšete třetí. Trošku to nahrazuje chybějící T9.

Užitečnou funkcí je možnost psát dlouhé textovky - nejste omezeni klasickou délkou 160 znaků, ale můžete popsat až trojnásobek. Co je ale skvělé, je podpora EMS, tedy textových zpráv, v nichž můžete posílat také obrázky, animace nebo melodie. Stejnou funkci má dnes už T20e, T29 a R520. V mobilu je také editor obrázků a skladatel, takže můžete kreslit a tvořit. Výbornou možností je nechat si stáhnout obrázek, animaci nebo zvonění přes WAP. Tuto funkci jsme otestovali na stránce www.christersson.org.

Přímo z wapové stránky si vyberete obrázek a můžete si jej nastavit jako pozadí na displej - mobil vám položí otázku, zda chcete uložit obrázek. To stejné u melodií, ty si přímo z wapu přehrajete a případně hodíte do vlastních melodií. Je to prostě vychytané a určitě lepší než postarší Smart Messaging, který přes WAP chodit neumí. Loga a zvonění si také pošlete přes infra nebo Bluetooth.

Ale zpět k textovkám. Napsanou SMS můžete odeslat textovky na více telefonních čísel. Jednoduše si v menu telefonního seznamu vytvoříte skupinu, pojmenujete ji a do ní přidáte potřebné kontakty. Jakmile chcete odeslat textovou zprávu, vyberete místo čísla některou předvolených skupin. Textovka pak dojde na všechny její členy. Samozřejmě, že zaplatíte všechny odeslané zprávy. Stejně to pracuje i u R520 i T29.

WAP i e-mail přes GPRS

O e-mailu jsem už psal u recenze mobilu R520. T39 má naprosto stejnou funkcionalitu jako R520, stahovat můžete přes GPRS i HSCSD. GPRS ale moc nefunguje, nepodařilo se mi např. vůbec stáhnout zprávy, jen poslat. HSCSD i normální datové přenosy fungují, jen je nutné někdy při zadávání adresy serveru zadat IP adresu, nikoliv doménové jméno. V e-mailovém klientu je chyba, která při doménovém zadání server nenajde. Pokud nastavujete e-mail přes GPRS, zadejte do APN slovo INTERNET, IP adresu vám přidělí server. Podobné je i nastavení pro WAP přes GPRS; APN je WAP a IP adresa e 218.160.218.

Při wapování máte k dispozici čtyři řádky (pátý je informační), tedy o jeden méně než u R520; musíte si však zapnout nejmenší písmo. Volba velikosti písma platí i pro menu; můžete si nastavit malé, střední a velké. Nastavení velikosti písma lze měnit podle použitého profilu. To je skvělé třeba v autě, kdy je telefon uložen v držáku daleko od očí, které malé mravence nepřečtou.

Výbornou vlastností mobilů je zpráva, která se ukáže vždy po ukončení GPRS připojení. Vždy uvidíte, kolik bajtů jste odeslali a kolik přijali. To se hodí pro odhad ceny, kterou budete muset za danou datovou seanci zaplatit. V menu se kromě posledního spojení uchovává i celkové prowapované a prodatované množství dat od posledního vynulování.

Poznámka k WAPu: Pokud často používáte přímé zadání adresy, bude se vám líbit, že si mobil posledně zadané adresy pamatuje, a nejen tu poslední. Není tak nutné ve většině případů ani využívat záložky, kterých je 25.

Úkoly, schůzky, poznámky, kontakty

Kalendář je stejný jako v modelu v R520; má tedy i úkoly. Rozdíl mezi úkolem a událostí v kalendáři je prostý: úkoly se ukazují zvlášť, můžete si u nich nastavit datum dokončení, prioritu, termín, kdy se mají připomenout. Až jsou úkoly hotové, můžete je odškrtnout.

Na události v kalendáři (lze nastavit opakovanou akci) můžete pohlížet měsíčním, týdenním a denním pohledem, pokud se díváte v měsíčním, vidíte den, kdy se něco děje, tučně. Lze zapisovat události typu schůzka, rande, telefonát, výročí apod. Pokud nejste rádi rušeni, můžete si nastavit, aby vás kalendář v případě, že máte vypnutý mobil, neupozorňoval, což je bezesporu výborný nápad.

Telefonní seznam je velmi povedený. Ke každé z pěti set položek si uložíte devět záznamů, jako je mobil, telefon domů, fax, poznámku nebo e-mail (ten využijete v e-mailové klientu, což se opravdu hodí). Kontakty lze posílat přes infra nebo Bluetooth na jiné mobily. Zkusili jsme Siemens S25 a Nokii 6210, vizitky došly v pořádku. Zkoušeli jsme přenášet kontakty i do Psionu Revo, opět bez problému. Pokud přijmete cizí vizitku, T39 (i R520) se automaticky zeptá, zda chcete dotyčnému poslat svůj kontakt.

Kalendář i kontakty lze synchronizovat s počítačem, a to pomocí dodávaného programu XTNDconnect.

  

Ovládání hlasem

Stejně jako R520 jde i T39 ovládat hlasem. Nejprve si musíte zvolit vhodné slovo, které aktivuje mobil do stavu pohotovosti, tedy do stavu, kdy bude ochotně naslouchat příkazům. Poté si zvolíte, v jakém režímu má být funkční hlasové ovládání - v těžké hansfree v autě nebo s bondovkou, případně obojí. Protože T39 nemá hlasitý odposlech, jedna možnost odpadla.

Hlasové příkazy lze navolit k vytáčení čísel ze seznamu (47), k aktivaci hlasového záznamníku (přehrávání a nahrávání) - mimochodem, kapacita záznamníku je shodná s R520, tedy 90 sekund, dále k přijetí či odmítnutí hovoru a ke změně profilu. Hlasové ovládání se hodí zejména v autě, kdy můžete dělat všechny základní operace, ani byste museli zvednou ruku. Mimochodem, pokud máte k nějakému kontaktu uloženu hlasovou poznámku, můžete si ji nechat říct tehdy, když bude vám bude dotyčný volat. V praxi to vypadá takto: namluvíte si ke kontaktu Marek Lutonský hlasovou jmenovku "Marek". Když vám bude Marek Lutonský volat, dříve, než začne mobil zvonit, se ozve jeho jméno. Praktické, ne? Všechno platí i pro mobil R520.

Protože má mobil aktivní flip, můžete si také nastavit hlasové vytáčení jména ze seznamu také po otevření flipu.

Krátké postřehy

  • Ericsson T39 má stejné hry jako R520: Tennis a Erix. Tennis jde hrát dokonce i přes Bluetooth, což jsem hned vyzkoušel v kooperaci s R520. Oba mobily se ovšem našly jen tehdy, pokud nebyly od sebe dál než několik desítek centimetrů. Při hraní mělo spojení tendenci padat už při malém oddálení. Ale jina fajn zábava, důležité je, že nemusíte mít mobily na sebe namířené jako u infra.
  • Celkově je T39 docela pomalá, zejména ve srovnání s T29, ovšem o poznání rychlejší než R320. Pomalé je např. listování v seznamu hovorů, kde při rychlém mačkání kurzorové klávesy určitě přejedete hledané číslo. Docela závažný je také neduh zpomalování v závěru psaní textové zprávy. Možná by měl Ericsson uvažovat o přetaktování mobilů :-)
  • Mobil se i přes svoji plochou zadní stranu velmi dobře drží, při psaní textovek nevadí ani otevřený kryt tlačítek.
  • Protože má mikrofon výstup z krytu na obou stranách, není nutné hovořit při otevřeném krytu. Na druhou stranu, při zavřeném krytu je výstup mikrofonu docela vysoko, takže jej máte „nalepen“ na tvář; je proto vhodné mobil trošku od hlavy oddělat (navíc se tak snižuje vyzařování do hlavy).
  • Stejně jako všechny Ericssony i tento má malý šroubeček, kterým lze pověsit mobil za sponu u kalhot. Šroubeček i spona je ve standardním balení v krabici.
  • Protože chybí tlačítko pro ovládání hlasového záznamníku, musíte pro jeho aktivaci do menu; to není např. při nahrávání hovoru zrovinka pohodlné. Máte-li bondovku nebo handsfree, můžete zkusit aktivaci záznamníku hlasem.

  

Nejen názor redakce

Abyste si o tomto mobilu mohli udělat ještě lepší obrázek, zveřejňuji jako součást recenze názor našeho čtenáře, Dana Mlynáře, který je častým účastníkem všech diskusí s mobilními novinkami.

„Užívám a zkouším T39 intenzivně dva dny a moje zkušenosti jsou až na malé vyjímky velmi pozitivní. Podle mého názoru (subjektivního samozřejmě - mám Ericssony poměrně v oblibě) jde o téměř ideální spojení funkčnosti, velikosti (vlastně spíš miniaturizace) a designu.

Kvalitu zpracování není třeba popisovat, je totiž vynikající. Design je možná konzervativní a strohý, ale mě se líbí, tak proč experimentovat s barvami a tvary? Má skvělý hi-tech styl, přesné a čisté linie. A anténa? Někomu vadí, někomu ne. Osobně mám také rád telefony s aktivním flipem a u T39m použitá odklápěcí varianta mi vyhovuje mnohem víc než vystřelovací. A ještě k velikosti - R520m je opravdu dobrý mobil, ale ta velikost - T39m je řešení pro ty, kterým „pádlo“ nevyhovuje, a to při zachování funkčnosti.

Pětiřádkový displej (při tom, jak dobře ho Ericsson umí využít) je podle mého názoru dostačující. Menu a pohyb v něm - nic nového, ale myslím, že osvědčenou koncepci není třeba měnit. Telefonní seznam a práce s ním je pohodlná a paměť dostačující; možná by nebylo špatné doplnit skupiny volajících. S textovkami se pracuje dobře (jen ta česká T9 chybí), možnost posílání dlouhých zpráv, melodií a obrázků je jen takovým bonbónkem (pozn. redakce: EMS je funkce, která si podle nás získá velmi rychle oblibu, stejně jako melodie a loga u Nokií). Rychlost při pohybu v menu a při psaní SMS se mi zdá v pořádku, na stejné úrovni jako u T29 a subjektivně o trochu lepší než u R520m.

(Pozn. redakce: názor na rychlost je velmi subjektivní, nám se naopak T39m zase tak rychlý nezdá, a to zejména při psaní SMS a e-mailů.)

Velmi jsem ocenil, že se do tak malého přístroje podařilo dostat infraport, který funguje skvěle. Zkoušel jsem přenášet kontakty, záznamy v kalendáři i úkoly z Nokie 9210 - rychlé a spolehlivé, včetně české
diakritiky - to samé platí i pro synchronizaci s PC.

Pokročilé hlasové ovládání a vytáčení je fajn věc, ale popravdě řečeno - nikdy ji nevyužívám. Zvuk reproduktoru je jasný a čistý. Kalendář a s ním související funkce - podle mě je vynikající, s mnoha možnostmi v menu, i když samozřejmě na R520m se s ním pracuje trochu komfortněji.

Hodně mi vyhovuje správa profilů a variabilita vlastního menu - obě tyto položky umožňují totiž opravdu nakonfigurovat chování telefonu podle vlastních potřeb. A teď k pokročilejším funkcím -  WAP běhá svižně a snad jedině u něj bych ocenil ještě větší displej. Pokud použijete GPRS, tečou data ještě rychleji, spojení je stabilní a mobil vás informuje o tom, kolik kB jste stáhli - jednorázově i celkem.

Největším problémem, stejně jako u R520m, je funkce e-mailového klienta - její zpracování v menu je povedené, ale funkčnost pokulhává (pozn. redakce: o problémech e-mailového klienta píšeme výše a v recenzi Ericssonu R520m).

Potěšující jsou i tradiční drobné vychytávky - možnost změny velikosti písma, informace o stavu mobilu (boční tlačítko), povedené hry a nově logo na displeji, které lze stahovat přímo z wapu. Ještě k baterii - Li-Pol 600 mAh mi po plném nabití ukazuje pohotovostní dobu těsně pod 200 hodin a zatím se nezdá, že by to bylo příliš daleko od reality.

To, co mobilu chybí k naprosté dokonalosti je 100% vyladěný firmware (e-mail klient), hlasité handsfree (jako u R520m), česká T9, možná ještě vyšší rychlosti HSCSD; nic víc mě už nenapadá.“

Tak jaká?

Ericsson T39m má všechny funkce a vlastnosti jako větší model R520m (až na hlasitý odposlech). Právě zmenšení jinak velkého mobilu přidalo T39m pár bodíků k dobru. Mobil se vejde pohodlně do kapsy a netlačí. I přes jeho velikost se velmi dobře drží ruce a jediné, co je na R520 lepší, jsou větší klávesy a větší displej. Ovšem vše je otázkou kompromisu - buď chcete jedno, nebo druhé.

Protože jsou R520m a T39m funkčně stejné, budete se pravděpodobně rozhodovat rozhodovat už jen podle ceny a velikosti. R520m je větší, ovšem levnější, T39m je hezčí, menší, ovšem dražší (rozdíl činí podle prodejce 4-5 tisíc). Z naší ankety vyplynulo, že přednost dáváte spíše R520m; sám bych si ale vybral raději T39m.

Ve zkratce:

  • Mobilní telefon Ericsson T39m
  • Zapůjčil: Cellular Star
  • Telefon: 0602 765 200
  • Cena: 18 900 Kč s DPH (www.pohodlne.cz)
  • Sítě: 900/1800/1900 MHz
  • Rozměry: 96 x 50 x 18 mm
  • Hmotnost: 86 g se standarní baterií Li-Pol
  • Baterie: Li-Pol 600 mAh
  • Pohotovostní doba: až 300 hodin
  • Doba hovoru: až 11 hodin
  • Reálná výdrž: 4 dny
  • Displej: modrozelené podsvícení, až pět řádků, možnost loga na displeji a jeho přijetí přes EMS, WAP, infraport či Bluetooth
  • Paměť: 511 míst pro kontakty, každý kontakt může mít až 9 údajů, 30 míst v seznamu volání
  • Zvonění: 10 melodií + 4 zvuky + 8 vlastních, 6 úrovní hlasitosti, možnost přijmout a poslat melodii přes EMS, WAP, infraport či Bluetooth
  • Barvy: Classic Blue, Rose White, Icecap Blue
  • Funkce, které mobil podporuje: čas, datum, budík (i opakovaný), stopky, minutka, kalkulačka, dlouhé textové zprávy, EMS, e-mailový klient, hry, WAP, SIM Toolkit, hlasový záznamník (90 sekund) hlasové ovládání a vytáčení, kalendář, úkoly, vícepoložkový seznam, paměť na SMS i kontakty, profily vyzvánění, filtrování hovorů, přiřazení vlastního zvonění kontaktům, datové přenosy, GPRS (3+1), HSCSD (2+1), hardwarový modem, Bluetooth, infračervený port, synchronizace s PC a přes WAP (SyncML), záznam kódů
  • Funkce, které mobil nepodporuje: hlasitý odposlech

 

Diskuze (280) Další článek: Mobilní divize Sony ve ztrátě, Nokii se daří

Témata článku: Ericsson, , , , Ericsson T39m, Mobilní novinka, Zbývající čas, Test, Použitý hardware, Ideální spojení, Doménové jméno, Eri, Král, Související funkce, Obzor