Ericsson T65: šuplíčkový mobil (zkušenosti)

Ericsson T65 byl v době uvádění na trh chápán jako velmi dobrý mobil, který neměl anténu, vypadal k světu a hlavně nabízel mnoho užitečných funkcí. Chcete vědět, kde jsou jeho slabiny? Přečtěte si moje zkušenosti.
Kapitoly článku

Zhruba před půl rokem jsem se rozhodl, že si pořídím druhý telefon ke svému Ericssonu R520m. Chtěl jsem ho využívat především na wapování, případně volání a psaní textovek v rámci tarifu Eurotel Relax. Důležitým kritériem výběru byla přítomnost technologie GPRS a solidní displej k prohlížení WAPu, dále pak přítomnost vnitřního telefonního seznamu alespoň pro 300 konta, v neposlední řadě také příznivá cena. I přesto, že jsem se poohlížel i po jiných značkách, do užšího výběru se nakonec dostaly dva (Sony)Ericssony: T65 a T200.

V prodejně jsem se nechal přemluvit ke koupi T200 (novější telefon za zhruba stejnou cenu jako T65). Ovšem již druhý den jsem byl zpátky a měnil jsem za T65. S poněkud menšími rozměry displeje T200 jsem byl smířen, ale agresivní tmavě modré podsvícení jsem zkrátka a dobře nevydýchal (po pár minutách používání ve tmě mě z něj příšerně bolely oči). Koupil jsem si tak telefon, který se mi na fotkách, resp. na billboardech T-mobilu kvůli svému „lacinému“ vzezření vůbec nelíbil, ale během užívání jsem se s ním sžil, a dnes už mohu říci, že jsem si na jeho design přinejmenším zvyknul.

Pohled z jedné strany Pohled z druhé strany Pohled z jiného úhlu

Přestože měla být T65 dvojkou mého mobilního „vozového parku“, díky problémům R520m v síti Českého mobilu se nakonec vyhoupla na pozici jedničky a tu si zatím s přehledem drží.
Protože ovládání telefonu je dobře popsáno jednak v návodu, jednak v jeho recenzi na Mobilmanii, zaměřím se spíše na drobnosti, které vystoupí na povrch až při delším užívání tohoto přístroje. V některých aspektech se pak neubráním srovnání se sice starším, ale vybavenějším „kolegou“ R520m.

Pořádná výdrž

Doba nabíjení se pohybuje zhruba kolem 2 hodin a 20 minut při zapnutém telefonu (v případě nabíjení kdy je baterie téměř zcela vybitá a dioda bliká červeně), což je dle mého velice přijatelný čas vzhledem k dosažitelné době pohotovosti. Samotná doba pohotovosti je velice relativní ukazatel především proto, že záleží na mnoha okolnostech (době hovoru, délce jednotlivých hovorů, podsvícení displeje, intenzitě signálu, hraní her a využívání menu telefonu vůbec atd.). Navíc je dle mého názoru v tomto případě vcelku bezpředmětná, protože dodávanou Li-Ion baterii lze – po počátečním naformování – dobíjet prakticky kdykoli, aniž by to ovlivňovalo její kapacitu či životnost.

Karta SIM se zasouvá do šuplíčku v horní části mobilu Detail na tlačítka: stále to není to pravé

I přesto jsem se pro ilustraci pokusil o přibližné změření. Po nabití mi indikátor ukázal tyto hodnoty: Doba pohotov.: 201 h/ Zbývá pro hov.: 8h59m. Při 80 minutách volání, 9 minutách strávených na wapu (cca 20 kB), 3 odeslaných textovkách jsem dosáhnul 154h40m v pohotovosti (cca 6 dnů a 10 hodin), a to bez vypínání telefonu na noc. Měřil jsem až do doby prvního výstražného „kviknutí“ (upozornění na slabou baterii), resp. počátku blikání červené diody. Indikátor v té době ukazoval tyto hodnoty: Doba pohotov.: 10h/ Zbývá pro hov.: 0h10m.

Co dělá telefon telefonem

V telefonu naleznete paměť na 300 čísel, což bude pravděpodobně dostačovat většině uživatelů, zvláště pak když k tomu připočítáte kapacitu telefonního seznamu SIM karty. Zde však narazíte na první, pro (Sony)Ericssony bohužel naprosto typický, problém a sice možnost editace kontaktu na SIM kartě. Jedinou činnost, kterou vám tento telefon dovolí provést s kontaktem takto uloženým je jeho smazání. T65 rovněž neumí zobrazit kontakty uložené v paměti telefonu dohromady s těmi na SIM kartě.

Hlavní menu ...

Z toho logicky vyplývá, že čísla uložená na SIM vám budou sloužit pouze jako záloha, popř. budou použitelná při přenesení SIM karty do jiného telefonu. Pokud tedy budete chtít SIM kartu editovat, můžete na ni jednoduše překopírovat vnitřní telefonní seznam. K tomu je ovšem nutné mít jména uvedena bez diakritiky – v opačném případě budete totiž velmi nemile překvapeni paskvily, které se objeví místo některých jmen.

Jestliže však chcete mít kontakty na SIM kartě odlišné, nezbude vám, než provést tuto operaci v telefonu jiné značky. Důvodem pro odlišnost může být např. systém rychlého vytáčení. Aby to totiž nebylo tak jednoduché, pro tento způsob volání (na displej napíšete např. číslo 1 a zmáčknete zelené tlačítko pro volání) se využívají pozice čísel na SIM kartě. Samotné telefonování je naprosto bezproblémové. Reproduktor má čistý a výrazný zvuk, také maximální hlasitost je dostatečná, i když při jízdě hlučnou tramvají už můžete mít problém vůbec něco slyšet.

Citlivost mikrofonu

V diskusích se objevovaly stížnosti na citlivost mikrofonu, která při foukání větru způsobuje přenášení ruchů na úkor vašeho hlasu. Tuto zkušenost můžu jen potvrdit, mimo jiné hlavně díky srovnání s Ericssonem R520m. Při silnějších poryvech větru neslyšela druhá strana prakticky vůbec nic. Hlasové vytáčení funguje spolehlivě, a to i v relativně hlučném prostředí. Musíte si však pamatovat intonaci, kterou jste použili při namlouvání jednotlivých hlasových příkazů. Proto je nejlepší nahrávat hlasové příkazy „bezkrevným“ hlasem, tedy mluvit tak trochu jako automat.

Srovnání s Alcatelem OT 511 a Nokií 8310 Srovnání s platební kartou

Pro telefonování jsem používal také handsfree s FM rádiem HPR-11, a co se týče samotného telefonování, nesetkal jsem se s žádným neduhem. Jediný problém se objevil v pevnosti uchycení HF v konektoru telefonu; při poslechu rádia tak občas dochází k výpadku, po kterém musím HF vypnout a znovu zapnout, aby opět naskočilo. Nevím, zda je to problém T65 obecně, nebo mám jen problémový kus, každopádně v případě kombinace HF s R520m se mi tato závada nevyskytovala vůbec.

Témata článku: Ericsson, , , Ericsson T65, Mobil, Foukání, Původní účel, Jednotlivý tón, MOBI, Paskvil, První písmeno, Šup, Sup, Zkušenost, Eri