Ericsson T68: ať žije král! (test)

Ericsson T68 je nejlepší mobil, jaký si dnes můžete koupit. Přečtěte si exkluzivní recenzi - nejobsáhlejší, jaká se na MobilManii kdy objevila. Prohlédněte si také první kvalitní fotografie tohoto telefonu na českém Internetu.
Kapitoly článku

S telefonem se telefonuje

Do telefonního seznamu Ericssonu T68 se vejde 510 jmen, ke kterým lze přiřadit několik telefonních čísel, e-mailovou adresu a také řadu textových údajů. Jedno číslo, na které nejčastěji voláte, můžete nastavit jako výchozí. To znamená, že při otevření jména se na tomto čísle rovnou ukáže kurzor a nemusíte nijak listovat.

Paměť v mobilu je však sdílená a když ke jménu přiřadíte více čísel, kontaktů se do telefonu vejde méně. Lepší by tedy bylo uvést, že do T68 se vejde 510 telefonních čísel. Je zajímavé, že více textových údajů u jednoho jména na rozdíl od čísel kapacitu nesnižuje. Ericsson T68 oproti novince T65 nedokáže ke jménu přidat obrázek, který se při vyzvánění ukáže na displeji, a jiným způsobem se také nastavují vyzváněcí melodie ke konkrétním jménům.

Při vstupu do telefonního seznamu pohybem joystickem směrem dolů lze vyhledávat jen podle prvního znaku jména. To se příliš nehodí v dlouhých seznamech, protože následný pohyb po jednotlivých položkách je velice pomalý (u krátkých seznamů to je snesitelné). Další možností přístupu do seznamu je delší podržení tlačítka s číslicí: hned se dostanete do seznamu na pozici danou prvním písmenem daného tlačítka … ale jsme opět ve stejné situaci jako v předešlém případě. Pro přístup do dlouhého seznamu je asi nejlepší podržet joystick vpravo a napsat pár prvních znaků jména. Po potvrzení se ocitnete přímo nebo velmi blízko hledanému kontaktu.

Práce v úplně plném seznamu je velice pomalá, snad ještě pomalejší než u Nokie 6210, ve které mám nasynchronizován stejný telefonní seznam. A Nokia 6210, jak je známo, rychlostí opravdu neoplývá. Ericsson je zkrátka svižný jen tehdy, pokud se to nepřežene s počtem položek.

Pořád píšu o seznamu a zapomněl jsem přitom uvést důležitou věc: nelze najednou používat seznam v telefonu i na kartě SIM. Ke kartě se dostanete jen prostřednictvím menu, a to trvá dlouho. První věc, kterou doporučuji udělat, je proto zkopírovat seznam z karty do telefonu … nebo ještě lépe zesynchronizovat adresář počítače s mobilem, ale o tom více napíšu později.

Čísla lze sdružovat do skupin a ty pak používat pro hromadné posílání textovek, v profilech lze nastavit, které skupiny se dovolají. Vybraným číslům je možné přiřadit hlasovou jmenovku a vytáčet je jejím vyslovením. Počet takových čísel závisí na délce jednotlivých hlasových příkazů, průměrně se jich do telefonu vejde padesát. Protože lze k jednomu jménu uložit více telefonních čísel, je hlasové vytáčení dvoufázové: napřed řeknete jméno osoby, a potom na jaké číslo jí chcete zavolat. Během volání se na displeji ukazuje délka hovoru, telefon může každou minutu pípnout. Po ukončení volání se délka hovoru zobrazí v okně.

Při testování Ericssonu T65 jsme byli trochu zklamáni zvukem, kterému chyběly basy a výšky byly možná příliš výrazné. U T68 je tomu jinak: zvuk jeho sluchátka je velice dobrý. Ericsson T68 nemá vestavěné hlasité handsfree, jak se někdy uvádělo.

S telefonování souvisejí i vyzváněcí profily. Celkem jich je sedm a možnosti jejich nastavení jsou takřka shodné se staršími Ericssony. Lze nastavovat styl a hlasitost zvonění (14 typických vestavěných melodií + 8 vlastních), zapnout vibrační upozorňování, nastavit osoby a skupiny, které se můžou dovolat, připravit přesměrování hovorů, velikost textu apod. Profilu lze také přiřadit hlasový příkaz, kterým jej lze aktivovat.

Broža a Lutonský jsou ve slovníku T9

Tvrdá tlačítka Ericssonu se příznivě podepsala na pohodlném psaní textových zpráv. Neméně důležitý vliv na práci s textovkami má také český slovník T9, který Té osmašedesátka nabízí jako první mobil značky Ericsson.

Pozoruhodné je, že při psaní pomocí T9 se na displeji objevují skutečně české znaky s háčky a čárkami, a ještě zajímavější je, že na všechny telefony, které jsme zkoušeli, česká textovka v pořádku došla. Méně užitečným důsledkem české diakritiky, kterou při psaní s T9 nelze vypnout, je, že do jedné zprávy se vejde jen kolem sedmdesáti znaků. Stačí jediný znak s diakritickým znaménkem v textovce a už platí toto omezení (Ericsson poslední dvě desítky znaků před koncem zprávy informuje).

Telefon ale naštěstí dokáže pracovat s dlouhými textovkami. Podle některých zdrojů můžou mít kolem devíti set znaků, podle jiných počet dosahuje až k jedenácti tisícům. Myslím ale, že k takovým hodnotám se jen málokdy dostanete, protože už při psaní druhé-třetí zprávy začne být zpomalování nesnesitelné. První textovky napíšete v pohodě, potom ale doporučuji přepnout se z T9 do normálního způsobu psaní. Při něm píšete klasicky bez hacku a carek a i při delších zprávách je rychlost použitelná.


Na displej se při nastaveném nejmenším
písmu vejde docela dost znaků, nemyslíte?

Ericsson používá jinou verzi slovníku T9 než třeba Nokia 6210 a jeho slovní zásoba je vyšší. Docela by nás zajímalo, jak se do slovníku dostala příjmení Lutonský a Broža, která telefon uměl hned po zapnutí. V republice je nás obou totiž asi jen sto padesát a mnohokrát početnější příjmení se přitom do T9 nedostala. Že by pokus, jak zaujmout novináře? Z naší branže je ve slovníku téměř každý, i když to není už tak okaté jako v případě slovníku T9 u Nokie, který kolegu Zandla z Mobil.cz nabídl na prvním místě před jistě častěji používaným slovem „zámek“ :-).

Použití slovníku T9 není omezeno jen na textové zprávy. Lze jím psát také v kalendáři a v e-mailech. Trochu nepochopitelně ale T9 není k dispozici při editaci telefonního seznamu. Používání slovníku je trochu jiné než třeba na Nokiích. Telefon třeba ukazuje, kolik existuje přesmyčkových variant a v menu si můžete vyvolat jejich seznam podobně jako u technologie Zi, kterou používají Alcately. Mezi T9 a klasickým způsobem psaní přepnete podržením hvězdičky.

V nastavení textových zpráv je možné zvolit, jestli je na SMS požadována odpověď, jaká má být délka platnosti a zdali se má zasílat zpráva o doručení. Příjemné je, že tyto volby můžete nastavit buď standardně, nebo se vás telefon na ně může při odesílání každé zprávy ptát.

Mobilní data jak to jde nejlépe

Ericsson T68 má z pohledu mobilních datových přenosů úplně všechno, co si dnes můžeme představit. Samozřejmý je vestavěný modem, ke kterému se lze připojit kabelem, infračerveně nebo prostřednictvím Bluetooth. Telefon podporuje rychlá data HSCSD (rychlostí 2+1 timeslot) i GPRS (v současnost lze využít rychlost 4+1 timeslot). Přímo v telefonu lze data využít pro wapování (podařilo se mi zprovoznit jen GPRS, i když prostřednictvím HSCSD by to teoreticky také mohlo jít) a pro práci s elektronickou poštou (GPRS i HSCSD). Nastavení telefonů Ericsson pro datové přenosy je však velmi podrobné a proto i složité. Rozhodně tedy nic pro začátečníka; ten může ale použít nastavení WAPu textovkou (třeba z webu wap.sonyericssonmobile.com).


Infračervený port je na pravém boku.
Nad ním vidíte malý indikátor
Bluetooth komunikace

Prohlížeč e-mailů je stejný jako například v Ericssonu T39. Rozdíl je snad jen v tom, že při psaní lze používat český slovník T9. Po nastavení datového spojení a e-mailového účtu z menu zvolíte Poslat a přijmout, telefon se připojí k e-mailovému serveru a začne stahovat poštu. To může trvat velice dlouho. Protože telefon neukazuje počet stahovaných e-mailů a stává se, že pruh oznamující procento stažených zpráv přestane reagovat, téměř to vypadá jako by mobil zatuhl. Ale radíme vydržet.

Způsob práce s e-maily je trochu nepochopitelný. Mobil stahuje napřed hlavičky, u několika zpráv ale načte i jejich tělo. Některé e-maily posléze dokážete stáhnout celé, u jiných se objeví jen předmět s odesílatelem a žádným způsobem se mi nepodařilo dostat k celé zprávě. Při psaní je možné používat české znaky a v takovém případě lze napsat e-mail až o délce trochu přesahující tři sta znaků. Psaní je ale v závěru až nepoužitelně pomalé a rychlostí nelze nazvat ani posouvání mezi zprávami uloženými v telefonu.

Protože stejné problémy měl e-mailový klient ve starších telefonech R520 a T39, zdá se, že jde už o finální verzi, se kterou se už nic nebude dělat (potíže se jmennými adresami serverů POP3 a SMTP však byly odstraněny). E-mailový prohlížeč v Ericssonu T68 proto chápu spíš jako nouzové řešení než denní pracovní nástroj.

Už jen takové zbytky

Ericsson T68 toho umí tolik, že s ohledem už na délku článku vyberu už jen ty nejzajímavější funkce:

Vestavěný diktafon dokáže nahrát 108 s záznamu (nebo 41 s při větší kvalitě). Musíte si zvolit, jestli chcete při hovoru nahrávat sebe nebo druhou stranu, najednou to není možné. Protože telefon nemá zvláštní tlačítko pro ovládání záznamníku a vlastní položka je ukryta poměrně hluboko v menu, přesuňte ji do vlastního menu, nebo nastavte hlasovou aktivaci nahrávání.

Hlasové ovládání je stejně jako u posledních Ericssonů propracováno k dokonalosti. Hlasem lze vytáčet čísla, volit profily, ovládat diktafon. Stačí stisknout tlačítko Yes a po zaznění tónu telefonu zadat hlasový příkaz. Je-li telefon v sadě handsfree, není třeba ani nic mačkat. Jakmile mobil uslyší nahrané kouzelné slůvko, pochopí, že nyní bude následovat příkaz. S handsfree je možné hovory hlasem přijímat a odmítat.

Kalendář je stejný jako u starších telefonů, na jeho události můžete pohlížet měsíčním, týdenním a denním pohledem. Lze do něj zapisovat události typu schůzka, rande, telefonát, výročí apod. V nastavení můžete zvolit, aby vás kalendář upozorňoval pouze v případě, máte-li mobil zapnutý. V telefonu nechybí ani úkoly: ukazují se zvlášť, můžete si u nich nastavit datum dokončení, prioritu a termín, kdy se mají připomenout. Když jsou úkoly hotové, můžete je odškrtnout. Kalendář a úkolovník v telefonu lze synchronizovat s počítačem a mobil tak používat pro připomínání, co všechno musíte udělat a kde musíte být. Budík může být buď klasický, nebo opakovaný, kdy kromě hodiny nastavíte i dny, ve kterých se má ozvat.

Konečně důvod pro barevný displej

Ericsson T68 sice nabízí všechny funkce, které u mobilních telefonů existují, není to však jen techařský telefon. V jeho porfoliu je totiž rovněž dostatek stylových a zábavných funkcí.

Tak třeba hry, kterých je v telefonu hned šest (resp. devět). Game je raketka v jeskyni, ve hře Erix je nutné čarou ohraničit létající míček, Ripple jsou piškvorky, Tetris nemá smysl popisovat. V Solitaire najdete čtyři karetní pasiánsy a Q je logická hra, ve které přesouváte kuličky na správnou pozici. Škoda, že zmizel Tenis, který bylo možné prostřednictvím Bluetooth hrát mezi dvěma telefony.


Vlevo je jeden z pasiánsů, vpravo hra Tetris 

Ericsson T68 podporuje technologii EMS, takže do textovek lze přidávat obrázky a zvuky, mobilní sítí lze posílat zvonění. V T68 je místo pro třicet vlastních obrázků, které si můžete přímo v telefonu nakreslit. Editor je jiný než u starších Ericssonů, jeho ovládání je určitě intuitivnější a hlavně se joystickem lépe kreslí. Kromě vlastních obrázků pro EMS je v telefonu navíc dvaasedmdesát připravených obrázků a šest animací.

Největší bombou pro personalizaci telefonu jsou ale pozadí - obrázky, které se zobrazují na hlavním displej za jménem operátora. Nejde o žádná malinká loga, ale třeba o opravdové fotografie v rozlišení 101 x 80. Přímo v mobilu je deset obrázků různé kvality a místo pro jeden vlastní obrázek - je určitě škoda, že kapacita pro vlastní obrázky není větší. Pozadí, které si sami můžete nahrát, najdete třeba na WAPu, doporučuji adresu wap.emobiler.net. Můžete si ale připravit i vlastní obrázek, více se dozvíte v kapitole věnované programům k telefonu.

Zde jsou příklady některých obrázků, které můžete mít v Ericssonu. Zobrazení sice v mobilu není tak kvalitní jako na vašem monitoru, monochromatická loga současných telefonů se však s takovými obrázky nedají srovnávat.

  
  
Další obrázky na pozadí T68 najdete na webu www.emobiler.net
nebo na wapové adrese wap.emobiler.net

A ještě jedna drobnost: komu se nelíbí základní modro-bílé prostředí menu, může si vybrat jednu ze čtyř dalších variant (barevných schémat). Není kacířské, když si myslím, že černobílá varianta je nejlepší?

S počítačem si rozumí

S telefonem nedostanete ani kabel pro propojení s počítačem, ani cédéčko. Potřebné programy ale najdete na webu Sony Ericsson (www.sonyericssonmobile.com/support) a jestli máte na počítači infraport, kabel nepotřebujete.

Ericsson T68 lze synchronizovat s osobním počítačem - konkrétně s Microsoft Outlookem. Program XTNDConnect synchronizuje kontakty, kalendář a úkoly, při spuštění sám nabídne sladění data a času telefonu s počítačem. První synchronizace telefonu s mobilem trvala asi čtvrt hodiny, další jsou už kratší.


Průběh synchronizace. Celý adresář Outlooku se bohužel do paměti mobilu nevešel.

Na výše zmíněném webu Sony Ericsson lze stáhnout také program pro tvorbu pozadí. Úplně stejně dobře lze však použít jakýkoli bitmapový editor, ve kterém připravíte obrázek ve formátu 101 x 80 a uložíte jej do souboru GIF, který bude menší než 3 kB. Kabel pro propojení telefonu s počítačem jsem neměl k dispozici, ale podle všech okolností by stejně v tomto případě byl zbytečný. Obrázek na pozadí lze do telefonu dostat jen prostřednictvím infraportu (běžným způsobem z počítače pošlete soubor GIF do infračerveně připojeného telefonu) nebo pomocí Bluetooth. Poslední cestou je WAP …


Program pro tvorbu pozadí

Na adrese wap.sonyericssonmobile.com, na kterou se dostanete i z webového prohlížeče, je funkce My gallery, a do ní můžete nahrát své obrázky. Stejnou adresu potom zadáte do wapového prohlížeče T68 (pěkně se při tom nadřete; proč jen ta firma nemůže mít kratší název), přihlásíte se pod svým jménem a nahraný obrázek stáhnete do mobilu. Může to být dobrá služba, bohužel mi zatím nefungovala tak, jak by měla, proto jsem zkusil udělat vlastní wapovou stránku a obrázek jsem do telefonu nakonec dostal. Infrapřenos je ale stejně nejjednodušší.

Ericsson T39 musí zemřít, aby T68 žil

Ericssson T68 je nejlepší mobilní telefon, jaký si v současnosti můžete koupit. Jak je ale možné, že mě nijak zvlášť nepřekvapil?  Skoro všechno tady totiž už bylo: telefony R520 a T39 se od novinky funkčně zase tolik neliší. Vím, nový Ericsson má velký barevný displej, joystick, je připraven na multimediální textovky MM, má rychlejší GPRS, český slovník T9 … Jenže T39 koupíte za poloviční cenu!

Pravda, Ericsson T68 je stylový telefon, který má svého majitele reprezentovat a vzhledem k vysoké ceně lze předpokládat, že se s ním nesetkáte na každém kroku. Ale na levný a výborný T39 nemůžu stále zapomenout - nejlepší by asi bylo, kdyby jej Ericsson přestal vyrábět; stejně jako R520.

Ale neřešme zde podivnosti v produktové strategii Ericssonu, tomuto tématu se věnoval Petr Broža před několika dny. Skončeme konstatováním, že Ericsson T68 je výborný mobil, který možná ukazuje cestu, kterou se budou evropské mobilní telefony v budoucnu vyvíjet. Pokud na něj máte, budete z něj určitě nadšeni.

Telefon zapůjčil: Hykš Mobil
Kontakt: www.mobilman.cz, tel. (05) 41 15 92 72
Cena: 24 700 Kč

Všechny další důležité parametry, o kterých se v článku nezmiňujeme, najdete v naší databázi.


Zajímavé internetové odkazy

Vaše dotazy a připomínky k recenzi jsou jako vždy vítány v diskusi.

Témata článku: Ericsson, , , , Nokia 6210 Navigator, Nokia 8310, Král, Délka platnosti, Luxusní auto, Zaznění, Nejzajímavější funkce, Dobrá služba, Rippl, Tradiční rozmístění, Test, Barevný telefon, Luxusní automobil, Vibrační upozorňování, Široký úhel, Kouzelné slůvko, Vestavěný modem, Příklad první, Eri, První Ericsson