Ericsson umí „nakrájet“ 5G síť jako citron. V každém plátku mohou běžet jiné služby

Ericsson uvedl komerční technologii pro tzv. „network slicing“ – tedy řešení pro dělení přístupové (RAN) části 5G sítě na jednotlivé virtuální podsítě. 5G si můžeme představit třeba jako citron nakrájený na mnoho plátků. V každé podsíti (plátku) pak může operátor nabízet různé individuálně přizpůsobené služby s garantovanými parametry, přitom jde stále o tutéž 5G síť.

Softwarové řešení Ericsson 5G RAN Slicing je založeno na škálovatelné flexibilní architektuře. Přiděluje radiové zdroje v intervalu jedné milisekundy a podporuje odlišení služeb v jednotlivých podsítích podle různých parametrů. To operátorům umožní dynamickou správu sítě a přidělování kapacit podle okamžité potřeby.

Slicing umožňuje vytvořit víc logických podsítí pro různé typy služeb na téže infrastruktuře. Vedle klasického připojení uživatelských terminálů (smartphonů, modemů) může jít o služby videopřenosů ve vysokém rozlišení, internetové připojení automobilů, rozšířenou realitu, cloudové počítačové hry, inteligentní továrny nebo chytrou zdravotní péči. Ericsson odhaduje, že slicing přinese operátorům během následujících několika let tržní příležitosti ve výši stovek miliard dolarů.

Co je „network slicing“:

Tzv. slicing je jeden z hlavních modelů nasazení 5G. Společnost Ericsson poskytuje slicing pro RAN, transportní vrstvu, páteřní síť a řízení u sítí 5G po celém světě, a to pro potřeby spotřebitelského segmentu i podnikové a veřejné sféry. Spadá sem například řízení provozu na dálku s pomocí videa, rozšířená a virtuální realita, živé mediální přenosy ze sportovních událostí, cloudové počítačové hry, chytrá města, aplikace Průmyslu 4.0 nebo veřejná bezpečnost.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Spekulace: Příští iPhony mají mít 120Hz displej s funkcí always-on

Témata článku: , , , , , , Jin, Síť, Plátek, Průmysl, Sportovní událost, Citron, Operátor, Rána