EU chce snížit propojovací poplatky, zákazníci ušetří

Evropská komise vydala doporučení na snížení propojovacích poplatků. Do roku 2012 by měly klesnout až o 70%, zákazníci ušetří miliardy.

Evropská komise dnes telekomunikačním regulačním orgánům v EU doporučila metodu, která se má používat pro výpočet sazeb za ukončení volání – velkoobchodních poplatků, které si operátoři účtují za propojení hovoru ze sítě jiného operátora. Tyto pokyny mají formu doporučení a nejsou tedy závazné. Vnitrostátní regulační orgány (u nás ČTÚ) však mají za úkol metodu „v nejvyšší možné míře zohlednit“. Propojovací poplatky by měly do tří let poklesnout až o 70% a ušetřit tak zákazníkům dvě miliardy eur.

Rozdíly mezi zeměmi až 4 Kč/min zmizí

Doporučení konkrétně uvádí, že by sazby za ukončení volání na vnitrostátní úrovni měly vycházet výhradně ze skutečných nákladů, které propojováním vzniknou efektivnímu operátorovi. V roce 2008 přitom existovaly v sazbách za ukončení volání v mobilních sítích napříč EU podstatné rozdíly, počínaje 2 eurocenty za minutu na Kypru a konče 15 eurocenty za minutu v Bulharsku.

„Přes úsilí některých vnitrostátních regulačních orgánů o přiblížení sazeb za ukončení volání skutečným nákladům se v rámci EU stále velmi liší a mezi sazbami za ukončení volání v pevných a mobilních sítích existují velké rozdíly. Tato skutečnost neodpovídá narůstajícímu sbližování služeb pevných a mobilních sítí a může vést k vážnému narušení hospodářské soutěže mezi členskými státy a operátory,” uvedla Viviane Redingová, komisařka EU pro telekomunikace. „Komise se rozhodla zasáhnout dnes proti tomuto narušení hospodářské soutěže na jednotném trhu, které brání investicím do modernizace pevných sítí technologií optických vláken, a za které v konečném důsledku platí spotřebitelé.“

Sazby za ukončení volání se oproti dnešku podstatně sníží (na úroveň přibližně 1,15 až 3 eurocentů za minutu do konce roku 2012). Propojovací poplatky v mobilních sítích (v průměru 8,55 eurocentu za minutu) jsou přibližně desetkrát vyšší než sazby za ukončení volání v pevných sítích (pohybující se v průměru od 0,57 do 1,13 eurocentu za minutu). Francouzský regulační orgán ARCEP odhaduje, že efektivní sazby za ukončení volání v mobilních sítích by se měly pohybovat mezi jedním až dvěma eurocenty za minutu.

Nepřímá dotace pro mobilní operátory

Podle názoru Komise tyto odchylky nelze odůvodnit rozdíly v základních nákladech, sítích nebo vnitrostátní situaci. Jedná se o nepřímou dotaci ve prospěch mobilních operátorů s velkým podílem na trhu na úkor malých operátorů a operátorů pevných sítí. Kromě toho odvádějí finanční prostředky od zásadních investic, jako je modernizace vysokorychlostních internetových sítí, a brání inovativním službám, mezi něž patří kombinované produkty pevných a mobilních sítí a balíčky hovorů za konkurenceschopné ceny.

Sazby za ukončení volání představují pro operátory příjmy i výdaje: když z nich jeden operátor získá nižší příjmy, jiný operátor má nižší náklady. Až regulační orgány v průběhu čtyřletého období 2009–2012 sladí své postupy se soudržnějším přístupem popsaným v uvedeném doporučení, mohou menší operátoři mobilních sítí (kteří do ostatních sítí posílají více hovorů, než přijímají) očekávat, že budou svým větším konkurentům platit méně, operátoři pevných sítí by mohli získat nejméně 2 miliardy EUR dodatečných příjmů díky tomu, že budou za ukončení volání z pevných do mobilních sítí platit nižší sazby založené na nákladech, a očekává se, že spotřebitelé nejméně 2 miliardy EUR ušetří.

Všechny vnitrostátní regulační orgány v EU by měly doporučený přístup k sazbám za ukončení volání začít používat do konce roku 2012. Vnitrostátní regulační orgány s omezenými zdroji však mohou nadále po omezenou dobu používat odlišné přístupy, pokud budou dosahovat stejného výsledku podporujícího hospodářskou soutěž.

Zdroj: EU

Diskuze (28) Další článek: Turistický Garmin Oregon 550 má fotoaparát

Témata článku: , , Pop, Zak, Zákazníci, Pro +, Malý operátor, Zákaz, Arcep