Euro 2004: Zelená je tráva, fotbal to je hra

Pár týdnů po tom, co skončilo hokejové mistrovství v Praze, začíná fotbalový šampionát Euro 2004. Mobilní operátoři se znovu zúčasní, stačilo vyměnit hokejový dres za kopačky - informační a zábavní smršť opět útočí na váš mobil.

Právě dnes začíná fotbalový šampionát Euro 2004, jedna z největších sportovních akcí roku. Jak v případě hokeje, tak v případě fotbalu jsme se dočkali velkého zájmu mobilních operátorů, kteří hodlají využít svůj potenciál k poskytnutí zajímavých služeb, ať už se jedná o speciální sportovní zpravodajství nebo zábavní obsah.

Zatímco ku příležitosti hokejového mistrovství se nejvíc rozšoupnul Eurotel jakožto hlavní sponzor, u fotbalu bychom to čekali od T-Mobilu, a to ze stejného důvodu. Žádný z operátorů se však nechce zahanbit, proto vám nabízíme přehled všech „fotbalových“ služeb. Dámy a pánové, horečka jménem Euro 2004 začíná.


Eurotel

Když se konalo mistrovství světa v hokeji, Eurotel to dával všude najevo a jako hlavní sponzor slíznul největší podíl smetany v propagaci. Jeho zábavní portál Eurotel Live! byl tehdy plně v obležení hokeje. Tentokrát je to jiné, moc zmínek o fotbalu na stránkách Eurotelu nenalezneme, výrazně víc prostoru zde má soutěž Česko hledá SuperStar. Proto bychom čekali, že ani nabídka „fotbalových“ služeb nebude nijak slavná. Opak je ale pravdou, Eurotel toho připravil hodně. Na druhou stranu se nesmíme divit, nabídka služeb odpovídá možnostem portálu Live!, operátor je nabízí jaksi standardně, jen jsou přizpůsobeny fotbalovému šampionátu.

Zpravodajství

Základem nabídky je on-line zpravodajství a výsledkový servis pomocí SMS a MMS zpráv. V případě běžných textovek se jedná o přenosy ze zápasů českého týmu, dále z čtvrtfinále, semifinále a finále (10 zápasů). Výsledkový servis může být aktualizovaný po odehraných poločasech (nižší priorita). Pokud zvolíte vyšší prioritu, budou vám textovky chodit už po skončení prvního poločasu, dále po skončení utkání, případně po prodloužení nebo pokutových kopech. Dále jsou připraveny zajímavosti jako informace o české výpravě atd.

O něco bohatší je MMS zpravodajství. Zde máte k dispozici kompletní výsledkový servis po skončení všech zápasů. Taky denní souhrn, který zahrnuje výsledky, komentáře a statistiky. Stejně jako v případě SMS je připraveno rozšířené zpravodajství s informacemi o české výpravě a zajímavosti.

Zhruba stejné možnosti nabízí i wap. Kromě výše zmíněných informací tam kromě výsledků naleznete i krátký popis. Další přidanou hodnotou na wapu jsou tabulky, soupisky podle skupin nebo program turnaje. Způsoby objednání zpravodajství naleznete v našem dřívějším článku nebo na portálu www.eurotel-live.cz.

Mobilní obsah

Nabídka zahrnuje také multimediální zprávy s fotbalovými motivy, vyzváněcí melodie, loga a ega. Objednání těchto služeb probíhá opět formou SMS zpráv nebo přímo na portálu Eurotel Live! Loga a ega jsou zpoplatněna částkou 17,73 Kč (všechny ceny jsou  DPH) pro paušální zákazníky a částkou 16,90 Kč pro držitele Go karet. Cena jednohlasých vyzváněcích melodií byla stanovena na 17,73 Kč pro tarifní zákazníky a 16,90 Kč pro Go zákazníky.

Javová hra

Eurotel opět připravil tématickou hru k významné sportovní události, poprvé jsme se tím setkali u hokeje. Tentokrát jde o hru nazvanou 2004 Real Fotball od společnosti Gameloft. Hra umožňuje projít sedmi soutěžemi včetně poháru UEFA a Champions League. Obsahuje 40 mezinárodních týmů a 32 evropských klubů. Nechybí ani česká reprezentace. Hra je výjimečná v tom, že umožňuje hrát za konkrétní fotbalisty stejně jako v případě fotbalu na počítači. Ve hře se tak objeví Poborský nebo třeba Nedvěd. Tato fotbalová hra je česky a spustíte ji na telefonech Nokia a Sharpu GX23. Její cena je 90,60 Kč s DPH. Objednat ji můžete zasláním SMS zprávy ve tvaru JGAME 001 na číslo 999888 nebo stažením přímo z portálu Eurotel Live! ze sekce Hry.

Fotbal naživo

Kopanou ovšem nemusíte žít pouze na mobilu. Stačí si v sobotu 19. a 23. června vyrazit na Staroměstské náměstí, kde se bude zdarma promítat utkání české reprezentace proti výběru Holandska a Německa. Toto promítání na dvou velkoplošných obrazovkách organizuje Eurotel.

Všechny služby spojené s Euro 2004 naleznete na portálu www.eurotel-live.cz.


T-Mobile

Nabídka služeb T-Mobilu je velmi široká, jakby ne, T-Mobile vložil do Eura 2004 jako sponzor nemálo prostředků. Kromě obvyklých zábavních a informačních služeb operátor umožní soutěžit o dres či zájezd na finálový zápas do Portugalska. T-Mobile také připravil speciální web, který je věnován pouze mistrovství Evropy ve fotbale. Najdete jej na adrese www.t-mobile.cz/euro2004.

Zpravodajství

T-Mobile šel v otázce zpravodajství trošku jinou cestou, připravil tři speciální zpravodajské balíčky. Zákazník si předplatí celkové zpravodajství, každá zpráva v rámci balíčku by měla vyjít levněji. Podle typu telefonu lze využít informace v SMS, MMS, někdy operátor nabídne i video.

První z balíčků pod názvem Češi je určen pro fanoušky českého týmu. Formou SMS a MMS, kterých může být za den až osm, nabídne zpravodajství z tréninků a utkání, informace o zdravotním stavu hráčů, komentáře odborníků, rozhovory. Cena balíčku je 49 Kč. Objednání SMS provedete tak, že pošlete textovku na číslo 4616 ve tvaru ++CESI. Pokud zatoužíte po MMS, tvar bude mít ++MMSCESI.

Balíček Zápas informuje o právě probíhající utkáních, opět jde o český tým. Cena 19 Kč platí vždy pro jeden nejbližší zápas. Pokud chcete být informování prostřednictvím SMS, pošlete na číslo 4616 textovku +REPRE, za každou zprávu zaplatíte 1,50 kč. Pro MMS zprávy pošlete na číslo 2004 textovku MMS, jedná se zhruba o 5-6 zpráv za zápas. Jestli někdo z vás vlastní chytrý telefon Series 60, může si objednat i kombinaci s videem. V tom případě objednáváte heslem VIDEO na číslo 2004.

Pokud chcete být informováni o výsledcích z celého šampionátu, za cenu 99 Kč si můžete objednat balíček Euro. Objednání SMS: pošlete na číslo 4616 textovku ++EURO. Objednání SMS/MMS: textovka ++MMSEURO.

Zábava na t-zones

Aktuální dění z šampionátu můžete sledovat i na wapu. Pod položkou EURO 2004 v kategorii t-sports najdete nejnovější zprávy a on-line přenosy z jednotlivých zápasů, nebude chybět ani kompletní výsledkový servis, tabulky a program. Stejně jako v případě Eurotelu jsou součástí servisu také informace ze zákulisí českého týmu. Do telefonu si budete moci na www.t-zones.cz v sekci Downloads stáhnout nejrůznější fotbalové motivy: MMS pohlednice a tapety na displej, dále loga, obrázky a obrázkové SMS. Připraveno je i několik javových her. Pro příznivce velké obrazovky monitoru jsou připraveny tři flashové hry s fotbalovou tématikou. Můžete se učit hlavičkovat, házet auty nebo chytat. Na webových stránkách dále naleznete termíny zápasů, informace o místě utkání, portugalské tipy atd. Více na www.t-mobile.cz/euro2004.

Dres zdarma

Pokud toužíte po dresu české reprezentace, stačí si aktivovat jeden z paušálních tarifů nebo zakoupit novou sadu Twist a dostanete ho jako dárek. Tato nabídka platí i pro uživatele přecházející z Twistu na paušál a lze ji využít i při prodloužení smlouvy. Šanci ale máte jen do vyčerpání zásob.

Pět „euro“ telefonů

S dárkem v podobě dresu souvisí další nabídka. Když už si budete pořizovat novou Twist sadu, můžete využít speciální nabídky s mobilními telefony Siemens A60 (2 999 Kč), Nokia 3100 (4 499 Kč) a Siemens MC60 (4 999 Kč). V ceně je karta s kreditem pouze 20 Kč. Když ji ale dobijete částkou 400 Kč a vyšší, získáte navíc bonus 30 % dobíjené hodnoty. Na své si přijdou i zájemci o paušální program. Za zvýhodněnou cenu 8 499 Kč se objeví Nokia 6230 a Sharp TM100 za 9 999 Kč.

Magic Moments

Pošlete svůj jedinečný snímek spolu s klíčovým slovem FOTBAL jako MMS na číslo 5588 a možná právě vy okusíte atmosféru fotbalového finále v Portugalsku. Fotografie se objeví na webu a pokud získá nejvyšší průměrné hodnocení, dvě vstupenky s ubytováním a dopravou do Portugalska zdarma budou vaše. Více o soutěži na adrese www.t-zones.cz/cool.

Kompletní fotbalová nabídka T-Mobilu se nachází na adrese www.t-mobile.cz/euro2004.


Oskar

Bez fotbalu nemůže být ani Oskar. V porovnání s Eurotelem a T-Mobilem má o trošku chudší nabídku. Služby jsou zaměřeny na obvyklé zpravodajské kanály a ze zábavy jsou v nabídce pouze obvyklá loga, melodie a obrázky. Chuť ovšem dokáže spravit fotbalová SMS Herna s možností vyhrát Sony Playstation 2.

Oskarův wap

Na wapu v sekci Sport naleznete speciální fotbalový rozcestník, ve kterém najdete novinky o českém týmu, tabulky a populání on-line zápasy. Zpravodajství dodává agentura ČTK.

SMS Info

Obvyklé použití obvyklé služby, která je pouze převlečena „do zelena“. Jedná se o SMS zpravodajství deníků Sport nebo MF DNES. Jak objednávat? Zasláním SMS ve tvaru +SPORT F 4 nebo +MFD S 4 na číslo 7755.

MMS Magazín

O mnoho pestřejší než SMS jsou ovšem multimediální zprávy MMS. Tento druh zpravodajství připravuje deník Sport a ČTK. Objednat si ho můžete zasláním SMS ve tvaru +SPORTF nebo +FOTBAL na číslo 7766.

SMS Chat

Zde nečekejte nic revolučního, Oskar pouze na svém SMS Chatu zřídil místnost FOTBAL2004.

SMS Herna

Zajímavější návštěva vás čeká v SMS Herně, kde lze hrát různé hry a soutěžit s ostatními. Od 8. června do 11. července máte možnost vyhrát Playstation 2. Pošlete SMS ve tvaru HERNA na 7744 a zkuste nahrát dostatečný počet bodů. Sami uvidíte, jaké máte šance. Podrobné informace k soutěži jsou zde.

Loga, melodie a obrázky

Pokud si chcete ozdobit váš telefon fotbalovým logem, spořičem nebo speciální melodií, stačí navštívit tuto zábavní sekci na stránkách Oskara.

Celou fotbalovou nabídku našeho nejmladšího operátora hledejte na adrese www.oskar.cz/fotbal.


Kde je nejvíc fotbalu?

Záleží, jak to vezmeme. Po stránce zpravodajství je to velmi vyrovnané, i když nejvíce práce si dal s přípravou balíčků T-Mobile. Eurotel a Oskar pouze těží z již vybudované "infrastruktury". Co se týče zábavy, nejlépe na tom jsou zákazníci T-Mobilu. Vedle několika javových her je připravena i zajímavá fotosoutěž o zájezd na Euro 2004. To vše navíc můžete absolvovat v reprezentačním dresu, který lze dostat od T-Mobilu jako dárek. Operátor tak opět spoléhá na přidanou hodnotu v podobě materiální věci. Ať už se jedná o sportovní tašku Puma nebo dres fotbalové reprezentace, tento prvek podpory prodeje bude vždy úspěšný. Eurotel zase nabízí reálný zážitek v podobě fotbalového přenosu na Staroměstském náměstí, to ale není věc, kterou by ocenili pouze zákazníci Eurotelu. Dnešní vítěz je tedy jasný, opravdu se nejedná o žádné překvapení, T-Mobile fotbal sponzoruje a tak musel vyvážit minulou hokejovou absenci. Zbylí dva operátoři ovšem dokázali svým zákazníkům nabídnout jak hokejový, tak fotbalový obsah. Nebudou oni ti praví vítězové?

Diskuze (6) Další článek: Sony Ericsson K700 bude mít 40 MB paměti (přehled bleskovek)

Témata článku: , , , , , , Nokia 3100, Nokia 6230, Sharp TM100, Siemens A60, Siemens MC60, Hra, Fotbal, Fotbalový šampionát, Česká reprezentace, Želé, F +, Zeleň, Euro, Moments, Euro &, Zábavní portál, TV Sport, Výsledkový servis, On-line přenos,