Eurotel Akcelerator: je lepší než T-Mobile GPRSpeed?

Eurotel včera konečně spustil dlouho očekávanou službu. Ta je zatím v testovacím provozu, nicméně je zřejmé, že pokud bude v nezměněné podobě fungovat i v ostré verzi, bude nabízet o něco víc než obdobná služba, kterou nabízí T-Mobile.

Komprese obrázků nad HTTP

Oba dva operátoři nabízejí možnost základní komprese přímo nad HTTP protokolem, tedy nezávisle na používané platformě (včetně Linuxu, MacOS, PalmOS, Symbian, Pocket PC apod.). Tato služba se nazývá T-Mobile GPRSpeed alias Eurotel Akcelerátor. Komprese funguje tak, že si uživatel zvolí na adrese gprspeed.t-mobile.cz či akcelerator.eurotel.cz, zda chce všechny JPG obrázky dostávat v původní či komprimované velikosti a kvalitě (komprese je ztrátová, takže čím nižší velikost obrázku, tím nižší kvalita).

Zvolená kvalita se pak aplikuje na všechny přenášené obrázky až do doby než nastavení změníte. Eurotel v tomto případě vyhrává na body, neboť si u něj můžete, podobně jako v dále popsané službě, zvolit ze tří úrovní komprese obrázků (+ originálu), zatímco u T-Mobilu si můžete zvolit jen nejvyšší kompresi. Na druhou stranu ale u T-Mobilu se vám ihned po připojení objeví pop-up okno s volbou nastavení, což u Eurotelu zatím ne.

Eurotelu v testovacím provozu také zřejmě ne zcela funguje filtrování přístupu na stránku s nastavením, neboť někdy k ní odmítá své vlastní zákazníky pustit. Oblast, kde Eurotel získává další body, je to, že kompresi lze uplatnit i při připojení přes HSCSD.

Kompresní klient

„Kompresní klient“ aneb client-server aplikace určená kromě ztrátové komprese obrázků také k bezeztrátové kompresi dat přenášených přes HTTP, POP3, SMTP, NNTP a u Eurotelu i IMAP protokoly je již pro uživatele výrazně přínosnější. T-Mobile GPRSpeed Plus alias Eurotel Akcelerator Plus, jak se tyto aplikace u našich operátorů nazývají, umožňují kromě komprese samotné také možnost blokovat zasílání některých typů obsahu jako jsou obrázky, zvuky, animace, videa a Java Applety.

Celá aplikace vlastně funguje tak, že nastavení vašeho klienta se pošle na server a ten pak příslušný obsah nepošle buď vůbec a nebo jej pošle příslušně zkomprimovaný. Váš klient jej pak dekomprimuje a zobrazí. To s sebou přináší menší zpoždění v odezvě, ale na druhou stranu zase až o třetinu vyšší „zdánlivou přenosovou rychlost.“

T-Mobile v tuto chvíli navíc nabízí svůj GPRSpeed Plus klient také pro platformu Microsoft Pocket PC, což Eurotel zatím nemá. Kompresní klient Eurotelu a T-Mobilu je takřka totožný, a to dokonce do té míry, že nemůžete mít oba klienty na počítači nainstalovány najednou. Dokud neodinstalujete jeden, nemůžete nainstalovat druhý. Klient od Eurotelu má ale tu výhodu, že jsou zde jasně vypsány blokované koncovky souborů, což klient od T-Mobilu jaksi postrádá.

Eurotel Akcelerator Plus:

  

 

T-Mobile GPRSpeed Plus:

  

  

Kompresní klienti v praxi

Komprese dat je jedním z nejgeniálnějších a zároveň nejjednodušších způsobů, jak urychlit datové přenosy GPRS: Ostatně na to přišla už řada internetových firem původně ve vztahu k dial-up připojení a podobné služby nejsou novinkou. Problém je v tom, že se za ně někdy musí platit (třeba i přistoupením na zobrazování reklamních bannerů). Eurotel a T-Mobile je svým klientům nabízejí zcela zdarma. Zatímco komprese obrázků nad HTTP příliš uživatele nezaujme, kompresní klienti již dokáží dosáhnout poměrně seriózních výsledků.

Rychlost připojení (jak u Eurotelu tak u T-Mobilu) se zvýší až o třetinu. Změnu pocítíte zejména při stahování nekomprimovaných dokumentů apod. Další příjemné zjištění na vás bude čekat v tom, že v oblastech, kde je GPRS přetížené a tudíž občas na velmi krátké okamžiky vypadává, dokáže kompresní klient subjektivně zrychlit načítání stránky – ta se totiž zobrazuje po jednotlivých celcích poté, co je klient zkomprimované přijme a dekomprimuje.

Akcelerator versus GPRSpeed

Eurotel Akcelerator T-Mobile GPRSpeed
Typ komprese HTTP HTTP
Originální obrázky Ano Ano
Středně komprimované obrázky Ano Ne
Hodně komprimované obrázky Ano Ne
Maximálně komprimované obrázky Ano Ano
Změna nastavení akcelerator.eurotel.cz gprspeed.t-mobile.cz
Automatická nabídka komprese Ne Ano

Akcelerator Plus versus GPRSpeed Plus

Eurotel Akcelerator Plus T-Mobile GPRSpeed Plus
Operační systémy Windows Windows, Pocket PC
Originální obrázky Ano Ano
Středně komprimované obrázky Ano Ano
Hodně komprimované obrázky Ano Ano
Maximálně komprimované obrázky Ano Ano
Komprese HTTP Ano Ano
Komprese POP3 Ano Ano
Komprese SMTP Ano Ano
Komprese NNTP Ano Ano
Komprese IMAP Ano Ne
Blokování obrázků Ano Ano
Blokování videí Ano Ano
Blokování Java appletů Ano Ano
Blokování zvuků Ano Ano
Blokování animací Ano Ano

Kdo je lepší?

V současné době by se dalo říci, že pokud by Eurotel Akcelerator (Plus) fungoval tak, jak se předpokládá, pak by předstihl službu T-Mobile GPRSpeed (Plus), kterou je více než značně inspirován. Otázka zní, zda T-Mobile příslušná kosmetická vylepšení náhodou do svého software nepřidá a skóre ještě před ostrým spuštěním služby Eurotelu nevyrovná.

T-Mobile však stále drží ještě jeden trumf v kapse – ten se jmenuje CS-3 a CS-4 aneb rychlost downloadu až 85,6 kbit/s (s kompresí tedy i nad 100 kbps). Ať už tak či onak, v tomto případě rozhodně platí staré lidové rčení, že: „Dva se perou a třetí se směje,“ přičemž ten třetí je tentokrát zákazník jednoho z obou operátorů.

Diskuze (48) Další článek: Čtenářský kotel: odpovědi Alcatelu

Témata článku: , , , Alcatel Pop Up, T Mobil, Euro &, Euro, T - Mobil, GPRS, Mobil, MOBI, Příjemné zjištění, Lep