Eurotel Data Expres – jak to funguje

Eurotel včera jako první v České republice spustil síť 3. generace, a to na technologii CDMA2000 1xEV-DO. Tato síť funguje v pásmu 450 MHz a od včerejšího dne pokrývá 70% populace České republiky. Jaké budou rychlosti, jaký ping a jiné podrobnosti se dozvíte v našem článku.

Jak to celé funguje

Síť CDMA (Code Division Multiple Access) je u Eurotelu striktně určena pro data. Podpora hlasu není implementována (nicméně by ji šlo přidat). Radiová část sítě využívá po dvou 1,25 MHz širokých kanálech v pásmu, na které Eurotel získal licenci v roce 1991, tedy 450 MHz. Ve stejném pásmu provozuje Eurotel také nadále analogovou síť první generace – NMT (Nordic Mobile Telephony) - pod názvem Eurotel T!P.

Sítě typu CDMA (přesněji DS-CDMA – Direct Spread CDMA) využívají pro komunikaci mezi základnovou stanicí a mobilními telefony (dále MS – Mobile Station) stejný kanál. Celá síť a všechny BTS dokonce mohou být postaveny s využitím jednoho jediného kanálu (případně více kanálů jako u Eurotelu) s tím, že původce komunikace je vždy identifikován podle unikátního kódu, který vysílá (proto také CDMA). Celá síť pak obsahuje řadu poměrně složitých algoritmů, které pomáhají potlačit problémy s interferencí jednotlivých signálů.

V případě sítí 1xEV-DO (1x, někdy také 1xRTT, je původní technologie datových přenosů v CDMA2000, EV-DO je pak označení pro Evolution Data Only/Optimized) ale přeci jen existuje i další používaný algoritmus rozdělení dostupného pásma. Data na forward linku (označení pro downlink v CDMA2000) jsou vysílána po tzv. burstech (ty používá i GSM), které mají konstantní délku trvání necelé 2 ms. Forward link je pak mezi jednotlivé účastníky dělen podle jistého, taktéž poměrně složitého algoritmu, v čase – používá se tedy také TDMA (Time Division Multiple Access) důvěrně známé z GSM sítí. Reverse link (označení pro uplink v CDMA2000 je pak nedělený a MS jej může používat spojitě).

Struktura sítě

Struktura sítě 1xEV-DO bez podpory hlasových služeb je pak velice jednoduchá. Jednotlivé BTS jsou propojeny s RNC (Radio Network Controller - obdoba BSC v čistě datové 1xEV-DO síti) a jednotlivá RNC pak pomocí datových spojů směrují k PDSN (Packet Data Serving Node), což je jakási obdoba CGSN (Combined GPRS Support Node – Ericsson varianta integrovaného SGSN – Serving GPRS Support Node – a GGSN – Gateway GPRS Support Node) známého v GSM/GPRS sítích. K tomu, aby bylo možné uživatele připojit k Internetu je však třeba separátní DNS a DHCP server a hlavně RADIUS server – Remote Authentication Dial In User Service – což je server zajišťující autentizaci uživatelů pro přístup k internetů nebo vnitřní IP sítí operátora. Všechny tyto servery jsou propojeny s PDSN pomocí ethernetu, který pak dále pokračuje přímo do Internetu.

BTS jsou v síti Eurotel CDMA rozmístěny jak na základnových stanicích využívaných také pro NMT, tak (a to hlavně) na základnových stanicích používaných pro GSM sítě. Jejich dosah je přibližně 54 km. Páteřní datové sítě Eurotelu nebylo třeba upgradovat, neboť v minulosti byly stavěny naddimenzované s ohledem na jejich budoucí využití pro sítě třetí generace. Páteřní síť by teda měla bez problémů snést i nově příchozí zátěž.

Rychlosti a ping

Rychlosti v síti CDMA2000 1xEV-DO záleží na mnoha aspektech – odstupu signálu od šumu, použité modulaci, zvolené velikosti paketu, rychlosti pohybu mobilní stanice, počtu uživatelů v dané buňce, rušení a stínění a na některých dalších, méně podstatných, aspektech. Za předpokladu, že jste v buňce sami, máte dobrou úroveň odstupu signálu od šumu a nepohybujete se platí (a jsou reálně dosažitelné) tyto rychlosti v závislosti na zvolené modulaci a velikosti paketu.

Maximální přenosová rychlost v kbps Počet slotů na paket Velikost paketu v bitech Typ modulace
38,4 16 1024 QPSK
76,8 8 1024 QPSK
153,6 4 1024 QPSK
307,2 2 1024 QPSK
307,2 4 2048 QPSK
614,4 1 1024 QPSK
614,4 2 2048 QPSK
921,6 2 3072 8PSK
1228,8 1 2048 QPSK
1228,8 2 4096 16QAM
1843,2 1 3072 8PSK
2457,6 1 4096 16QAM

Tyto maximální rychlosti však platí pouze pro forward link. Na reverse linku se v 1xEV-DO Rev. 0 (které má implementováno Eurotel) uplatní pouze první tři schémata, což znamená, že maximální rychlost uploadu je omezena na 153,6 kbps. Eurotel však v současné době omezil rychlost na forward linku na IP vrstvě na 800 kbps. CDMA 1xEV-DO však u těchto rychlostí nekončí. Již nyní je k dispozici 1xEV-DO Rev. A, která (zatím jen na papíře) deklaruje rychlost na forward linku 3,1 Mbps a rychlost na reverse linku až 1,9 Mbps (tady bude realita patrně méně optimistická). První 1xEV-DO Rev. A čipy by měly být k dispozici v roce 2005, takže prvních 1xEV-DO Rev. A modemů či telefonů se můžeme dočkat okolo roku 2006, přičemž si můžeme být poměrně jisti, že Eurotel tuto technologii dříve či později do své sítě naimplementuje.

Co se pingu týče, tak ten je výrazně rychlejší než u GSM/GPRS sítí a v průměru dosahuje okolo 120 – 150 ms, což je nepochybně dobrá zpráva pro mnohé hráče méně akčních her.

S čím na internet

Eurotel v současné době nabízí jeden jediný modem (viz tento článek), který byl plně lokalizován do češtiny. Do konce roku budou patrně k dispozici také PCMCIA karty do notebooků. Na včerejší tiskové konferenci dokonce zástupci Eurotelu informovali, že zvažují vytvoření nějaké migrační nabídky pro ty zákazníky, kteří si nyní koupí modem (který zrovna není příliš mobilní) a pak budou chtít zmiňovanou PCMCIA kartu.

Poznámka: Praktické zkušenosti s Eurotel CDMA vám přineseme, jakmile to bude možné. Instalační doba služby se dle vyjádření Eurotelu má pohybovat v rozmezí do 24 hodin.

 

Diskuze (243) Další článek: Jak na e-mail v mobilu (přehled javových emailových klientů)

Témata článku: , , , Euro, Páteřní síť, Telephony, Euro &, Jak, F +, Data