Eurotel Dataphone potřetí (velký test)

Eurotel Dataphone III navazuje na zavedenou tradici komunikátorů s operačním systémem Windows Mobile. Třetí verze přichází s vysouvací klávesnicí, Wi-Fi, nejnovější verzí operačního systému a několika dalšími vylepšeními. Stejný produkt prodává pod názvem MDA III i T-Mobile.

Fotoaparát

Dataphone III je vybaven fotoaparátem s maximálním rozlišením 640 × 480 obrazových bodů. V dnešní době si zvykáme na megapixely a i když si nikdo kvůli fotoaparátu Dataphone III kupovat nebude, větší rozlišení by se hodilo.

Aplikace pro pořizování snímků nabízí vcelku podrobné nastavení. Můžete fotit ve třech různých rozlišeních podle účelu. Na multimediální zprávy si vystačíte s nejnižším, resp. středním rozlišením, největší fotky pak doporučuji pro prohlížení na počítači. Můžete volit také vyvážení bílé z několika režimů, nejlépe se ale osvědčila automatika. Digitální zoom funguje jen při fotografování na jiné než VGA rozlišení. Vedle fotografování můžete pořizovat také videozáznamy, a to do formátů mjpeg, h.263 a konečně i mpeg4.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kvalitu pořízených fotografií lze hodnotit jako mírně podprůměrnou. I s maximálním rozlišením jsou fotografie neostré a hodně zrnité. Náhled na displeji komunikátoru je podstatně lepší než stejná fotografie prohlížená na počítači. V kompresi ale chyba není, protože i když uložíte fotografii do formátu BMP, výsledek je stejný. Fotografie jsou mnohem hezčí, pořídíte-li je ve středním rozlišení.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na snímku vlevo je kostel, ve kterém je umístěna anténa Wi-Fi.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Poslední dvě fotografie jsou foceny s různým rozlišením pro lepší srovnání

Nejnovější wokna

Operačním systémem vnášejícím komunikátoru život, je Windows Mobile 2003 Second Edition for Pocket PC – Phone Edition. Jeden dech mi na přečtení toho názvu sotva stačí. Hlasuji pro zjednodušení názvů operačních systémů pro mobilní zařízení.

I když jde o inovovanou verzi, máme rok 2005 a číslovka 2003 v názvu nevypadá nejlépe. V redmondské kuchyni se však již připravuje nová verze s kódovým označením Magneto. Je třeba inovovat hlavně kancelářské aplikace, které od první verze Pocket PC nedoznaly takřka žádných změn. O nepřehlednosti nastavení komunikace jsem se již zmiňoval.

Jak komunikátor funguje?

Pro čtenáře, kteří se ještě s žádným komunikátorem podobné koncepce nesetkali, přiblížím používání v praxi. Běžný kapesní počítač se v nepotřebných chvílích vypíná. U komunikátoru ale přístroj zcela vypnout nemůžeme, uživatel by byl nedostupný, vypíná se tedy jen displej. I když komunikátor hraje mrtvého brouka, ve skutečnosti funguje a čeká na příchozí hovory, textovou zprávu, nebo je neustále připojen k GPRS. Displej se zapíná jen na pokyn uživatele nebo při příchozím hovoru. Nechcete-li být rušeni, můžete komunikační část v operačním systému zcela vypnout. Pak se bude komunikátor chovat jako běžné PDA.

Dobrý tip: Chcete, aby se komunikační část vypínala a zapínala v přesně dané době? Podívejte se na zajímavý program mPhoneSchedule.

Velkou výhodou komunikátoru je plná podpora multitaskingu. V jednu chvíli můžete mít spuštěn Internet Explorer, e-mailový klient i chatovací program. Mezi aplikacemi lze přepínat pomocí nabídky Start, elegantnější řešení ale nabízí třeba program WisBar.

Hlasová komunikace

S Dataphonem III se telefonuje jako s každým jiným běžným telefonem. Rozdíl ale poznáte už po několika minutách hovoru podle bolesti pravého či levého lokte. Dvě stovky gramů jsou vcelku znát. Naštěstí máme od výrobce přibalenou handsfree, se kterou je telefonování mnohem pohodlnější.

Kvalita hovoru je velmi dobrá, zvuk je čistý a má dobrou barvu. Ani protistrana si na kvalitu mikrofonu nestěžovala. Posloucháte-li hudbu s handsfree, při příchozím hovoru se hudba přeruší a vy můžete stisknutím tlačítka na kablíku hovor přijmout. Nechcete-li hovořit, podržte tlačítko na handsfree delší dobu. Samozřejmostí je podrobný výpis uskutečněných i zmeškaných hovorů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázka telefonního seznamu

Telefonní seznam má díky velké paměti takřka neomezenou kapacitu. Ke každému kontaktu lze přiřadit takřka třicet položek, všechny se poslušně synchronizují se stolním Outlookem. Pomocí dodatečné aplikace Foto Kontakty lze jednotlivým jménům přiřadit obrázky, které se zobrazí při příchozím hovoru. Ke jménu si můžete poznámku nejen ručně načrtnout, ale dokonce i nahrát diktafonem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ke každému jménu lze přiřadit až třicet položek

U tématu Dataphone/MDA se často setkávám s obavami ohledně používání jednou rukou. Telefonní číslo bez problémů vytočíte, stačí pomocí hardwarového tlačítka spustit seznam kontaktů, zde pomocí pětisměrného ovladače najít jméno a vytočit číslo. U delších seznamů je to trochu zdlouhavější, ale díky tomu, že se po chvíli začne listovat po znacích a ne po jednotlivých jménech, dá se s tím také žít. 

Textové a multimediální zprávy

E-maily, textové i multimediální zprávy jsou sloučeny pod jednou aplikací. Eurotel již MMS přednstavil, vy pak můžete přidávat e-mailové účty. Aplikace pro tvorbu multimediálních zpráv není přímo od Microsoftu, o to víc překvapí provázanost s ostatními aplikacemi. Tvorba multimediálních i klasických zpráv je jednoduchá, snadno lze vybrat více příjemců. Dataphone III nepodporuje prediktivní vkládání znaků, pokud si ovšem nenainstalujete dodávanou lokalizaci od Sunnysoftu. Při psaní jsou nabízena slova, která začínají právě napsanými znaky. Díky velké vestavěné paměti je kapacita pro emaily, textové i multimediální zprávy takřka neomezená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
SMS, e-maily i MMS jsou sloučeny v jednom rozhraní

Využití datové komunikace

K internetu se můžete připojit prostřednictvím datových přenosů CSD, GPRS a nebo prostřednictvím Wi-Fi sítě. Ať už se připojíte jakkoli, můžete využívat nespočet služeb, na které jste zvyklí z PC.

Začněme prohlížením internetu. Vestavěný Internet Explorer doznal v poslední verzi jen drobných změn, stále však neumí takové základní funkce jako otevření více oken, ukládání obrázků či práci v celoobrazovkovém módu. Ještěže je tento operační systém tak rozšířený a že existují alternativní prohlížeče. Nic vám nebrání prohlížet plnohodnotné grafické weby, můžete se ale setkat s problémy při zobrazení. Osobně doporučuji prohlížení tzv. textových verzí deníků, například www.mobilmania.cz/text nebo www.zive.cz/text.

Internet Explorer umožňuje prohlížení také wapových stránek, které mají takřka stejnou informační hodnotu, avšak podstatně menší nároky na přenos dat. Pokud budete wapové stránky prohlížet z Exploreru, platíte internetový a nikoli wapový paušál. Některé stránky vás ale odhalí a i když zadáte wap.vlak-bus.cz, zobrazí se plně grafická verze. V těchto případech je třeba se poohlédnout po čistém wapovém prohlížeči pro Pocket PC.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky zobrazení internetových stránek

Dalším využitím internetového spojení je e-mail. Vestavěná aplikace Inbox je dostačující, umožňuje tvorbu několika POP3 i IMAP účtů. Z praktických věcí chybí automatické podpisy a třeba i jednouché filtrování příchozí pošty do složek. Klient podporuje práci s přílohami, přijaté soubory můžete ukládat do paměti či na paměťovou kartu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instant Messaging: dvakrát ICQ a jednou MSN Messenger

Rychlé posílání zpráv je v Pocket PC presentováno vestavěným MSN Messengerem, který funguje bez chyby a dokonce podporuje i českou diakritiku. Pokud využíváte jiný komunikační program, můžete si stáhnout ICQ pro Pocket PC či multifunkční Agile Messenger (který mimochodem podporuje i zasílaní krátkých namluvených zpráv).

I když je ICQ mnohem starší – již přes dva roky přešlapuje na místě první betaverze – přijde mi lepší než novější Agile. Dataphone může být neustále připojen ke GPRS, i když je komunikátor „vypnutý“. Můžete nechat neustále kontrolovat poštu nebo být vždy a všude on-line. Velmi zajímavá je možnost telefonovat zdarma kamkoli do světa přes internet prostřednictvím stále oblíbenějšího programu Skype. Testovali jsme jej ve Wi-Fi síti a s iPAQem hx4700, který se v tomto směru od Dataphone neliší, dovolím si vás tedy odkázat na původní článek.


Ve čtvrté kapitole
 se podíváme na nabídku vestavěných aplikací. Posoudíme výkon a výdrž přístroje a nebude chybět závěrečné hodnocení

Témata článku: , , Eurotel Dataphone III, T-Mobile MDA III, Velký, Cimrman, Velký test, Zátka, Nízký tón, Euro, Důležité tlačítko, Ošklivé káčátko, Uschování, Euro &, Dosah ruky, Střední hlasitost, Data, Pot, Desetiminutový interval, Test