Eurotel: EDGE nemá budoucnost

Eurotel na včerejší tiskové konferenci překvapil. Odklání se od EDGE, tato technologie podle operátora nemá budoucnost, nelze očekávat velké rozšiřování pokrytí. Eurotel plně vsadil na UMTS, na rozdíl od T-Mobilu, který tvrdí, že EDGE současným uživatelům stačí. Která strategie zvítězí?

Eurotel na včerejší tiskové konferenci oznámil svoji strategii při zavádění sítě třetí generace UMTS. Tato síť bude spuštěna 1. prosince. V závěru konference jsme se zástupců operátora zeptali, jak do jejich plánů zapadá zvyšování pokrytí EDGE. Dočkali jsme se trochu nečekané reakce:

Neuvažujeme o velkém rozšiřování EDGE, není to technologie, která má budoucnost.

Proč Eurotel nechce EDGE?

S lidmi od Eurotelu jsem se o EDGE po skončení tiskové konferenci ještě chvíli bavil. Eurotel tuto technologii spustí na všech nových základnových stanicích GSM, které plánuje vybudovat. Do starších, kterých jsou tisíce, ji už ale nebude implementovat. Bude se soustředit pouze na UMTS. S EDGE se tak u Eurotelu setkáte jen na místech, kde je v současné době (viz mapa pokrytí), a na místech, kde signál ještě není nebo tam, kde Eurotel bude chtít navýšit kapacitu.

UMTS se bude rozbíhat pomalu. V tomto roce bude pokryto území Prahy a centrum Brna. V příštím roce se dostane na další města a během dvou let se má signál UMTS dostat k padesáti procentům populace ČR.

Jaká města bude Eurotel postupně pokrývat až do konce roku 2006: Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, České Budějovice, Liberec, Hradec Králové, Olomouc, Ústí nad Labem, Pardubice, Karlovy Vary, Teplice, Most, Kladno, Zlín.

Co je lepší?

Strategie Eurotelu se velmi liší od záměrů T-Mobilu. Ten zatím na UMTS nevsadil, místo toho spustil ryze datovou síť TDD UMTS, k tomu ale pilně rozšiřuje EDGE (viz mapa pokrytí). T-Mobile slibuje, že do konce příštího roku bude mít EDGE k dispozici 70 % populace.

Strategii Eurotelu lze pochopit, ačkoli se nám to nemusí líbit. EDGE je minoritní technologie, ke které v Evropě sáhlo minimum operátorů a někteří výrobci – typicky Sony Ericsson – ji ani nechtějí přidat do svých telefonů. Kvůli Česku a Slovensku se jim to u evropských mobilů nevyplatí. EDGE je navíc pouze datová síť, na které se nedá příliš vydělat – na rozdíl od atraktivního obsahu dostupného jen na 3G. Jenže argumenty T-Mobilu jsou na druhou stranu také rozumné: po službách pro UMTS není poptávka, EDGE stačí. Až se objeví služby, které klasické UMTS opravdu vyžadují a mají smysl, začneme s tím něco dělat.

Která strategie bude nakonec lepší – tj. která vydělá víc – ukáže až čas. Ani jeden z operátorů si při rozhodování nehodil kostkou, oba mají svá rozhodnutí podložena rozsáhlými analýzami. Takže i když se v diskuzi zcela jistě začne řešit, který operátor je „zcela mimo“ a který vybral správně, budou to jen takové plané řeči bez reálného základu. Na to, co je lepší, dnes nelze odpovědět.

Je zde ale potom uživatelské hledisko, které nebere ohled na finanční výsledky operátorů, které sleduje jen zájmy zákazníků. Která strategie je podle vašeho názoru výhodnější? Rychlá síť pouze pro někoho, která se navíc bude pomalu rozvíjet, nebo rychlé pokrývání pomalejším EDGE? Můžete hlasovat v následující anketě.

Diskuze (67) Další článek: Motorola Pebl V6: asfaltový oblázek na vlastní oči

Témata článku: , , , , , Rychlá síť, Edge +, Budoucnost, Nový základ, Euro, Centrum Brna, Euro &, Datová síť