Eurotel jako první český operátor spustí Push To Talk!

Tisková zpráva

Praha, 22. prosince 2004 – Společnost Eurotel Praha, spol. s r. o., začala poskytovat technologii „Push To Talk“, která je obdobou vysílačky v mobilním telefonu. Eurotel je tak prvním mobilním operátorem v České republice, který tuto technologii svým zákazníkům umožňuje.

Díky technologii Push To Talk se rozšiřuje funkce mobilního telefonu o další hlasovou formu komunikace, která byla doposud doménou vysílaček.

„Poskytováním technologie Push To Talk vycházíme vstříc jak firemním zákazníkům, jejichž pracovníci musí být neustále v kontaktu zejména v terénu, tak residenčním zákazníkům. Ti tuto technologii ocení například při svých sportovních nebo jiných outdoorových aktivitách,“ uvedl Michal Heřman, generální ředitel společnosti Eurotel Praha, spol. s r.o. „Hlavními výhodami vysílačky v mobilu jsou jednoduchost, operativnost a zvláště rychlost komunikace.“

Technologie Push To Talk umožňuje spojení s jedním nebo více účastníky najednou. Funguje na jednoduchém principu, kdy si volající vybere ze seznamu kontaktů jednotlivce nebo skupinu, a stlačením speciálního tlačítka na mobilním přístroji může ihned po sestavení spojení signalizovaného pípnutím začít mluvit. Spojení je téměř okamžité, bez vytáčení čísla a čekání na spojení hovoru. Stejně jako u vysílačky je komunikace jednosměrná – hovoří jeden účastník, zatímco příjemce poslouchá. Volající tak může hovořit s více lidmi najednou, a to ve stejný okamžik. Pro příjem je zpravidla užíváno automatické přijetí hovoru přes hlasitý reproduktor (speaker phone).

Mobilní telefony pro technologii Push To Talk jsou zajišťovány společností Nokia.

“Společnost Nokia nabízí nejširší portfolio terminálů podporujících technologii Push to Talk (Nokia 3230, 5140, 6020, 6170, 6260, 6600, 6670, 7610, 7270), u některých modelů dokonce s dedikovaným tlačítkem na boku přístroje. I v roce 2005 plánujeme podporu Push to Talk v rámci význačné části nového portfolia. Proto jsme rádi, ze můžeme spolupracovat se společností Eurotel na prvním komerčním spuštění této služby u nás. Česká republika se tak díky Eurotelu stává jednou z prvních zemí v Evropě, která tuto službu nabízí,“ prohlásil Victor Saeijs, generální ředitel divize Nokia Mobile Phones pro Českou republiku.

Kromě nejširšího portfolia koncových zařízení s podporou technologie Push to Talk poskytuje společnost Nokia pro tuto službu také kompletní síťové řešení včetně implementačních a podpůrných služeb potřebných pro jeho nasazení. Nokia je již od roku 1996 hlavním dodavatelem síťové infrastruktury GSM pro společnost Eurotel.

„Spolupráce se společností Eurotel pro nás po celou tu dobu byla a i nadále je nesmírně důležitá,“ prohlásil generální ředitel společnosti Nokia Czech Republic s.r.o. Matti Palomaki. „A těší nás, že se tato úzká spolupráce ještě prohloubila spuštěním této atraktivní a bezprostřední formy mobilní komunikace.“

Jedním z prvních klientů společnosti Eurotel, který si již v praxi ověřuje výhody technologie Push To Talk, je Hasičský záchranný sbor Ministerstva vnitra České republiky.

„Novou technologii Push To Talk testujeme a zvažujeme její případné využití jako záložního komunikačního prostředku,“ řekl pplk. Luděk Štolba z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. „Oceňujeme výhody, které spojení mobilního telefonu s vysílačkou má, a to hlavně rychlost, srovnatelná s vysílačkou, a navíc celorepublikové pokrytí, které nebylo v případě běžných analogových vysílaček dostupné.“

Technologie Push To Talk je na rozdíl od amatérských vysílaček vysoce zabezpečenou technologii, která znemožňuje odposlech komunikace. Lze ji využít na všech místech v České republice se signálem GSM a GPRS. V současné době společnost Eurotel nabízí pro technologii Push To Talk ve svém portfoliu mobilní telefon Nokia 5140 s dedikovaným tlačíkem nebo další telefony, podporující OS Symbian, a to Nokia 6600, 7610 a v nejbližší době také novinka Nokia 6670. Tyto telefony podporují jak standardní GSM volání, tak technologii Push To Talk. V průběhu příštího roku bude portfolio mobilních telefonů pro Push To Talk rozšířeno také o další značky.

Cenové tarify pro využívání technologie Push To Talk budou společností Eurotel oznámeny na začátku roku 2005, kdy bude zahájen komerční provoz služby.


Poznámka redakce: Po vzoru Nokie jsme pro anglický výraz Push To Talk začali pro tuto službu používat překlad Stiskni a mluv. Stejný termín a zkratku SAM totiž Nokia používá ve svých mobilních telefonech, které tuto službu podporují. Poté, co Eurotel vsadil na původní anglický název, se ale k němu zřejmě vrátíme také.

Diskuze (62) Další článek: Nový „sexy“ virus pro Symbian

Témata článku: , Nokia 3230, Nokia 5140, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6670, Jak, Úzká spolupráce, Push-To-Talk, Český, SAE, Stejný okamžik, PUSH, Nejširší portfolio, Český operátor, Operátor, Euro, SPU, Anglický název, Síťové řešení, Celorepublikové pokrytí, Stejný termín, Euro &, První klient