Eurotel loni vydělal přes 6,25 miliard

Na včerejší tiskové konferenci zveřejnil Eurotel své ekonomické výsledky za rok 2002. Kromě toho však uveřejnil některé ukazatele také u Oskara a T-Mobilu. Chcete vědět, kolik platí Češi měsíčně mobilním operátorům?

Kámen úrazu je propojení a prodej mobilů

V jednotlivých příjmových položkách Eurotelu se snad poprvé objevily červená čísla značící meziroční snížení příjmu v dané oblasti. V prvním případě se jednalo o pokles příjmů z prodeje mobilních telefonů, aktivačních poplatků apod. ve výši 1,569 miliardy Kč a v druhém případě se jednalo o více než miliardový pokles z příjmů za propojení. Tento pokles byl způsoben zejména radikálním snížením propojovacích poplatků za terminaci v mobilních sítích z původních 6,50 Kč/min. na 3,66 Kč/min. (bez DPH). Ve svém důsledku pak tržby Eurotelu za loňský rok byly o 1,263 miliardy Kč nižší než v roce 2001. Eurotel tak utržil „pouze“ 28,800 miliard Kč.

Eurotel vydělal více než loni

I přesto, že tržby Eurotelu v roce 2002 klesly vůči předešlému roku o 4 %, jeho čistý zisk se z úctyhodných 6,068 miliard Kč v roce 2001 zvýšil na 6,271 miliard Kč v roce 2002 (tedy o 3 %). Tento výsledek hospodaření je pak o to zajímavější, že Eurotel má již všechny své dluhy splaceny. Kromě toho je meziroční zvýšení tržeb v oblasti telekomunikací v současné době spíše raritou než pravidlem, jak platívalo ještě před pár lety. Necháme se ale překvapit, s čím přijdou další dva naši mobilní operátoři. Česká republika je totiž stále v oblasti mobilních telekomunikací na světové špičce, a to nejen do počtu služeb, ale i do počtu uživatelů vzhledem k počtu obyvatel (neboli penetraci). Kupříkladu v sousedním Polsku má mobilní telefon (respektive SIM kartu) jen každý třetí obyvatel a na východ od našich hranic, tedy na Slovensku, jej má jen každý druhý. Oproti tomu v ČR se počítá s tím, že během letošního roku bude mít mobilní telefon více než devět lidí z deseti (a to je velmi střízlivý odhad).

Zaklínadlo jménem ARPU

Jeden ze stěžejních ekonomických ukazatelů u mobilního operátora je ARPU (Average Revenue per User) neboli průměrný výnos (přesněji obrat) z jedné SIM karty. Právě tento ukazatel porovnává následující tabulka u všech našich mobilních operátorů.

Operátor  2001* 2002*
Eurotel 24 21
Oskar 20 19
T-Mobile 19 17
*údaje jsou ke 30. 9. daného roku a jsou uvedeny v EUR

A co vlastně výsledky v tabulce vlastně znamenají? Noví zákazníci, kteří operátorům přibývají, volají méně než ti předchozí. Právě to mimo jiné značí jistou nasycenost trhu, kdy do mobilního telefonu investují i ti spotřebitelé, pro které bylo pořízení mobilního telefonu dříve finančně neúnosné – respektive pořizovací náklady za telefon pro ně byly příliš velkou překážkou. Jistou měrou se na poklesu ARPU mohlo podílet také poslední zdražení Českého Telecomu, které se uskutečnilo počátkem loňského roku a které zapříčinilo to, že velmi málo volající uživatelé, kteří vlastnili doma pevnou linku, přešli raději k mobilnímu operátorovi, kde jsou měsíční náklady na provoz telefonu (u předplacené karty) téměř nulové.

Na výše uvedené tabulce je však zajímavá ještě jedna věc – a to pořadí operátorů podle ARPU. Je totiž zjevné, že Oskar má poslední dva roky v průměru o něco více platící klientelu než T-Mobile. Navíc se v roce 2002 tento rozdíl ještě o jedno euro prohloubil. Na druhou stranu je třeba ale také podotknout, že ARPU není jediný ukazatel a že velmi důležitý je také počet uživatelů v dané síti, případně marže u EBITDA. Navíc rozdíl o jedno nebo dvě eura v tomto případě není až tak směrodatný, neboť zde mohl významnou roli hrát také přepočet ARPU na EUR. Každý z našich operátorů totiž uvádí své finanční výsledky v jiné měně – Eurotel v CZK, Oskar v USD a T-Mobile v EUR. Vzhledem k výrazným pohybům u kurzů těchto měn vůči sobě v minulém roce a vzhledem k zaokrouhlení tak mohou být tyto údaje mírně zkreslené.

V zásadě se dá ale říci, že průměrný uživatel mobilního telefonu v ČR provolá něco okolo 600 Kč měsíčně a že Češi u nás měsíčně mobilním operátorům zaplatí okolo 5,25 miliardy Kč (63 miliard Kč ročně).

Finanční výsledky Eurotelu

Ukazatel 2002 2001
Tržby 28 800 30 063
Čisté tržby za služby* 22 099 20 746
Hrubá marže 19 825 18 670
EBITDA 13 712 13 250
Čistý zisk 6 271 6 068
*bez tržeb za propojení
**údaje jsou v milionech Kč
Diskuze (10) Další článek: Nový Alcatel OT320: oficiální informace

Témata článku: , , , Hrubá marže, Meziroční zvýšení, Málo volající, Euro, Volající uživatel, Výsledek hospodaření, Euro &, Mil, Střízlivý odhad, Pře