Eurotel Office Connector: mobilní e-mail na každém kroku

Zatímco T-Mobile se spuštěním BlackBerry stále ještě váhá, Eurotel nabízí podobnou službu už několik měsíců. Na rozdíl od BlackBerry navíc Eurotel Office Connector funguje na běžných mobilních telefonech a nabízí některé velmi užitečné funkce.
Kapitoly článku

Okamžitě po zapnutí telefonu a jeho přihlášení do sítě zjistí Office Connector stav poštovního účtu a stáhne případné nové zprávy. Program dále může pracovat ve dvou režimech. Buď si novou poštu stahuje v pravidelných intervalech (ReadySync) nebo stáhne zprávy bez ohledu na intervaly v okamžiku, kdy se objeví na serveru (Push režim). I mimo interval ale můžete vyvolat synchronizaci ručně.

 
Je-libo synchronizovat? • a už se synchronizuje

V nastavení si můžete vybrat, v kterém časovém období budete upozorňováni na novou poštu. Pokud patříte k vzácné skupině manažerů, kteří po práci opravdu vypínají, donutíte snadno telefon, aby novou poštu kontroloval jen v pracovních dnech mezi devátou a sedmnáctou hodinách.

 
Samozřejmě si můžete nastavit, kdy vás má program obtěžovat

Technické podrobnosti

Pro přenos e-mailů používá PC Monitor běžné internetové připojení, do telefonu jsou pak zprávy přenášeny prostřednictvím běžných datových přenosů GPRS. I když vaše pošta putuje nezabezpečeným internetem a nějakou dobu leží na serveru operátora, nemusíte mít strach ze ztráty soukromí. PC Monitor totiž veškerá data před odesláním zašifruje (na výběr jsou algoritmy 3DES a 3AES) tak, že je rozšifruje jen váš mobilní telefon. Operátor ani případný hacker data nepřečtou.

Jakmile synchronizační server přijme novou zprávu, upozorní na to mobilní telefon pomocí skryté textové zprávy. Mobil se po přijetí této zprávy, kterou samozřejmě uživatel vůbec nezaznamená, připojí přes GPRS k synchronizačnímu serveru a stáhne si zašifrovaná data. K rozšifrování potom dojde až v telefonu, který je následně roztřídí – e-maily uloží do složky s příchozí poštou, kontakty do telefonního seznamu a podobně.

Aplikace je k dispozici pro mobilní telefony a komunikátory s operačním systémem Pocket PC 2000, 2002 a 2003, Windows Mobile 2002 a 2003, Palm 3.5, 4.x a 5.x a Symbian UIQ. Pokud náhodou takový telefon nemáte a nechcete konfigurovat klienta pro SyncML, můžete ke své poště i kalendáři přistupovat přes wap na adrese oc.eurotel.cz/wap.asp nebo ze zabezpečeného webu na adrese oc.eurotel.cz. Ke zprávám se dostanete po zadání svého telefonního čísla, přihlašovacího hesla a jednorázového kódu, který na váš telefon operátor zašle prostřednictvím textové zprávy.

 
Office Conenctor podporuje různé druhy zařízení • k poště můžete přistupovat i z internetu

Synchronizací pošty možnosti Office Connectoru nekončí. Pokud používáte ve firmě Office Connector Plus a majitel telefonu to povolí, může správce firemní sítě k telefonu vzdáleně přistupovat. Má pak možnost vzdáleně instalovat nové aplikace a zálohovat data, aniž by nutil již tak dost zaneprázdněného manažera, aby se vzdal svého elektronického pomocníka.

V případě ztráty či krádeže telefonu dokáže Eurotel na dálku smazat všechny zprávy a kontakty, které jsou v telefonu synchronizované, a zablokovat jakoukoli další synchronizaci. Dokáže to ale jen tehdy, když nálezce nebo zloděj ponechá v mobilu vaši kartu SIM.

Srovnání s konkurencí

Dokud T-Mobile nespustí ohlášenou službu BlackBerry, nemá Eurotel Office Connector prakticky žádnou důstojnou konkurenci. Žádný jiný operátor nenabízí službu se stejnými nebo alespoň obdobnými funkcemi. I přesto jsou ale i jiné možnosti, jak vyřizovat z telefonu poštu. Jak si tedy Eurotel Office Connector stojí ve srovnání s placenou i neplacenou konkurencí?

BlackBerry – T-Mobile slibuje spuštění této služby, dosud ale nic nepředvedl. Funkcemi je BlackBerry téměř totožné s Office Connectorem, část software vyvíjí stejná firma. BlackBerry ale funguje jen na speciálních zařízeních a několika málo mobilních telefonech.

SyncML, Microsoft Outlook Mobile Access – obě služby nabídnou prakticky stejné možnosti, k jejich zprovoznění ale potřebujete spolupráci vašeho správce sítě. Ten totiž musí nainstalovat příslušné programy na poštovní server, což je zvláště ve větších firmách pevně svázaných nejrůznějšími bezpečnostními politikami docela problém.

Poštovní klienty v mobilech – některé telefony jsou vybaveny jednoduchými poštovními klienty, které většinou stahují poštu pomocí protokolů POP3 či IMAP4. Ty ale nedokáží synchronizovat kontakty ani položky kalendáře a nenabízejí tolik možností. O bezpečnosti nemůže být ani řeč, data jsou přenášena v nezašifrované podobě.

Synchronizace přes kabel, Bluetooth či infraport – u telefonů, které podporují synchronizaci, získáte stejné výsledky pro propojení mobilu s počítačem. Tato synchronizace je ale možná jen při malé vzdálenosti počítače a telefonu, o synchronizaci aktuálních schůzek na jednání na druhé straně města si můžete nechat jenom zdát.

Přístup přes wap – některé poštovní servery umožňují přístup ke schránce přes wap, Oskar má dokonce speciální službu, která stáhne zprávy pomocí protokolu POP3 a zpřístupní je na wapových stránkách. V tomto případě ale nemáte zprávy uložené ve složce příchozí pošty, synchronizace není průběžná a nejsou přenášeny kontakty ani schůzky.

Závěrečné zhodnocení

Eurotel Office Connector je vynikající služba, která dokáže vzdáleně synchronizovat poštovní schránku včetně kontaktů a naplánovaných schůzek. Měsíční paušál ve výši 351 Kč není zase tak vysoký, aby si ho uživatnemohli dovolit. Pro větší počet uživatelů v jedné firmě se ale vyplatí Office Connector Plus, kdy Eurotel instaluje synchronizační server přímo do firmy. Opomenout ale nesmíme ani na náklady spojené s datovými přenosy.

Tuto službu si rozhodně nepořizujte, pokud chcete jen občas zkontrolovat nové e-maily ze schránky na webu, k tomu vám totiž postačí telefon s jednoduchým e-mailovým klientem. S ním se ale často nedostanete do firemní schránky. Office Connector je pro lidi, kteří chtějí mít v mobilu aktuální firemní poštu včetně kalendáře – a to vše online synchronizované Microsoft Exchange nebo Lotus Notes.

Témata článku: , , , , Poštovní účet, Euro &, Mobilní e-mail, MOBI, Euro, MS Word, Connect, Malá nevýhoda, Program běžící, Krok, Office, Mobil, MS Excel