Eurotel: posledních sedm dnů do spuštění 3G (rozhovor)

Eurotel příští týden spouští novou sít třetí generace. Operátorovi jsme proto položili více než dvacet konkrétních otázek na témata, která vás k 3G a k rychlým datovým sítím zajímají. Ptali jsme se na důvody, proč byste měli používat 3G. Položili jsme otázky k cenám, pokrytí, roamingu, ke strategii v oblasti HSDPA, CDMA a EDGE.
Kapitoly článku

Cena by ale mohla být nižší, abyste zákazníky přitáhli k novým službám, které mohou využívat. Někteří zahraniční 3G operátoři přesvědčují právě cenami těchto základních služeb.

Podle mého názoru to není možné technicky a z hlediska komunikace k zákazníkovi je to téměř nemožné. Zákazník se bude pohybovat jak v oblastech pokrytých signálem UMTS, tak v oblastech pokrytých GSM. My nechceme, aby byl zákazník zatěžován nutností učit se pomocí svého telefonu přepínat z jedné sítě na druhou. Technologie by pro něj měla být naprosto transparentní. Vrátím-li se k příkladu hlasového hovoru, opravdu jde o jednu službu, která by měla být nabízena za jednu cenu.

Pokud jde o zmíněné zahraniční operátory, jediný 3G operátor, který nabídl snížené ceny základních služeb je Hutchison 3, který však se sítí UMTS začínal „na zelené louce“ (bez sítě GSM) s cílem odlákat zákazníky stávajícím operátorům – a to takřka za každou cenu.

Bude nabídka podobně transparentní i pro uživatele datového paušálu Eurotel Data Nonstop? Budou moci za stejnou cenu a za stejných podmínek, jako dnes používají GPRS, používat i 3G?

Princip, který jsem zmínil, bude uplatňován obecně. Co se však týče konkrétních datových tarifních programů, nechte se překvapit až naší nabídkou 1. prosince. Nechci teď zavdávat k jakýmkoli spekulacím, nicméně rozhodně nečekám negativní reakce nebo zklamání zákazníků.

Jaký bude přístup Eurotelu k používání VoIP prostřednictvím sítě 3G? Nechystáte se blokovat programy typu Skype?

O blokování v tuto chvíli neuvažujeme. Voice over IP je součástí strategie, kterou v tuto chvíli tvoříme společně s Českým Telecomem. Nezlobte se, detaily však ještě nemohu zveřejňovat.

Budou mít předplacené karty Go v síti 3G k dispozici stejné služby jako paušální zákazníci?

Ano, naše nabídka je stavěna tak, aby všechny služby byly využitelné i zákazníky předplacených karet. Platí už zmíněný princip: jakmile mám SIM kartu Eurotelu a vložím ji do 3G telefonu, stávám se automaticky zákazníkem, který má přístup ke všem službám „nové generace“.

Jaká je strategie Eurotelu v oblasti telefonů pro sítě třetí generace? Půjdete cestou obrovského portfolia jako třeba Vodafone, nebo se spíš zaměříte na menší počet silně propagovaných modelů?

Naším cílem je mít co nejširší portfolio telefonů. Současně se však snažíme striktně trvat na některých zásadách. Za prvé chceme nabízet kvalitní značkové telefony, protože naši zákazníci dbají na sílu značky. Současně ale chceme nabízet telefony pro co nejširší vrstvy zákazníků, tudíž co nejlevnější – ovšem ne za cenu omezené funkčnosti. Průnik těchto dvou požadavků zatím není příliš široký, v nejbližších týdnech a měsících však očekáváme výrazné zlepšení; rozhodně se nechceme uzavřít v segmentu telefonů v ceně osm až patnáct tisíc korun.

V rámci skupiny Telefonica vyvíjíme velký tlak na dodavatele, abychom co nejdříve uvedli i telefony, které budou cenově výrazně příznivější. Naše strategie je zpřístupnit UMTS opravdu všem. Současně se ale nechceme uchylovat k nekvalitním a méně známým výrobcům.

Jaký plánujete růst pokrytí? Kdy se dostane i na menší města, dejme tomu s deseti nebo dvaceti tisíci obyvateli?

Začínáme od velkých měst a snažíme se postupovat k městům menším. Do dvou let bychom chtěli mít pokryto více než padesát procent obyvatel České republiky. Nemám zde detailní plány nebo seznamy měst, padesát nebo šedesát procent populace představuje odhadem osmdesát až sto největších českých měst. Nevím, kolik desetitisícových či dvacetitisícových měst se vejde do tohoto počtu, ale předpokládal bych, že některá určitě ano.

Co se týče dalšího vývoje pokrytí, nechci předbíhat. Jestli se budeme nějak výrazně posunovat za šedesát procent pokrytí, to bude samozřejmě záviset na trhu. Pokud se trh začne vyvíjet výrazně rychleji, než očekáváme, a bude výrazně klesat cena technologií, můžeme samozřejmě pokrytí zvýšit i za tuto hranici. Bude záležet i na krocích naší konkurence, zda se strhne bitva o pokrytí České republiky.

Znovu však chci zdůraznit, že nespoléháme pouze na technologii UMTS/HSDPA. V naší strategii počítáme s portfoliem několika datových technologií, které nám umožní poskytovat stejné služby širokému okruhu zákazníků. Již dnes pokrývá naše vysokorychlostní datová služba více než osmdesát procent české populace

Přibližte více záměry Eurotelu s HSDPA.

První verzi HSDPA plánujeme zavést počátkem příštího roku. To je v souladu s tím, co jsme řekli na Invexu. Předpokládáme, že tato technologie bude dostupná všude tam, kde bude UMTS. Nebudeme diferencovat mezi oblastmi, které jsou pokryté jen UMTS a není zde HSDPA a obráceně.

Předpokládáme, že někdy na sklonku roku 2006, na začátku roku 2007 bychom přišli s následující verzí HSDPA, která by zvýšila maximální rychlost až na 7,2 Mb/s.


Poslední kapitola tohoto článku začne odpovědí na otázku, kdy se objeví první telefony a terminály pro HSDPA. Budeme se věnovat i EDGE, CDMA a 3G roamingu

Témata článku: , , , , SPU, Rozhovor, Zahraniční partner, Velký tlak, Datová služba, Sed, Stejná služba, Poslední kapitola, Euro &, Nejširší portfolio, Jednoduchá věc, Masový trh, Externí napájení, Spousta zákazníků, Výrazné rozšíření, Spuštění, Euro, Roamingový partner