EuroTel spustil EDGE – a co my?

Slovenský EuroTel spustil rychlé datové přenosy pomocí technologie EDGE. Tento krok by mohl být ale poměrně zásadní i pro vývoj u nás, neboť EuroTel patří do skupiny T-Mobile. Jak tedy vypadá EDGE u našich bývalých spoluobčanů?

Zrychlení za nulovou cenu

Slovenský EuroTel přistoupil k EDGE pouze jako k dalšímu upgradu sítě. Stalo se tedy něco podobného, jako když český T-Mobile zavedl kódování CS-3 a CS-4. Síť EuroTelu podporuje všech devět kódovacích schémat MCS (Modulation Coding Scheme), které podobně jako CS (Coding Scheme) u GPRS ovlivňují maximální možnou přenosovou rychlost na jeden timeslot. Síť EuroTel podporuje maximálně GPRS Class 10 – tedy kombinaci 4 + 2 timesloty (downlink + uplink) a nejvýše pět timeslotů současně. O konfiguracích timeslotů u ECSD (obdoby HSCSD s použitím modulace signálu 8PSK namísto původního GMSK) se stránky operátora nezmiňují.

Pokrytí pro EDGE je zatím dostupné jen ve velkých městech, konkrétně v Bratislavě, Košicích, Banské Bystrici, Žilině, Trenčíně, Prešově a v blízké budoucnosti i v Nitře a Trnavě. Uživatel nemusí měnit žádné nastavení, neboť změnu přenosové technologie si řeší telefon sám. Jediný problém je v tom, že EDGE zatím moc telefonů nepodporuje. EuroTel nabízí jen Nokii 6220 (2+1, takže v podstatě nepoužitelné) a Nokii 6230 (4+1). Nová Nokia 3200 pak podporuje EDGE pouze pro interní aplikace jako je například wap, nikoli pro připojení počítače k internetu.

Přehnané sliby

EuroTel, jakožto druhý (dříve první) operátor na trhu svému úhlavnímu konkurentovi Orange SK poměrně znepříjemnil život. EDGE v kombinaci s neomezenými datovými přenosy přes GPRS (EDGE) je poměrně dobrou konkurenční výhodou. Až potud je vše v pořádku.

Úplně „košer“ ale už není, že EuroTel na svých stránkách uvádí, že EDGE umožní zákazníkům komfortně poslouchat vysílání internetových rádií a rychlé stahování velkých souborů. To totiž není až tak úplně pravda, neboť EGPRS (GPRS přes EDGE) sice přináší možnost rychlejších datových přenosů, nicméně stále negarantuje spojitý datový tok. V případě ECSD je situace již lepší, nicméně tam se zase musí platit za každou minutu spojení.

EuroTel pak dále uvádí, že EDGE je označováno jako technologie sítí třetí generace, což také není pravda. Sítě třetí generace jsou takové sítě, kde převažuje datový provoz nad hlasovým. V sítích EDGE se takový radikální vývoj nepředpokládá, a proto bývají zařazovány do kategorie sítí 2. generace (s převažujícím hlasovým provozem a datovými přenosy rychlejšími než 9,6 kbit/s).

Bude mít T-Mobile CZ také EDGE?

Podstatné je, jaký bude mít implementace EDGE do sítě slovenského EuroTelu vliv na Českou republiku. T-Mobile International spustil EDGE nejprve ve své maďarské síti Westel, další na řadě byl T-Mobile USA. Na americkém trhu se totiž, na rozdíl od Evropy, stalo EDGE hitem sezóny a řada operátorů tam EDGE začala zavádět, T-Mobilu nevyjímaje.

Spuštění EDGE na Slovensku však může být prvním pozitivním náznakem pro spuštění EDGE u nás. Generálním ředitelem slovenského EuroTelu je Robert Chvátal, bývalý marketingový ředitel T-Mobile CZ, a slovenský trh je svoji mentalitou a velikostí velmi podobný tomu našemu. T-Mobilu se ale EDGE lépe spouští na trhu, kde už nemá moc co ztratit, než na trhu, kde tvrdě bojuje o první místo, navíc s operátorem, který namísto EDGE chce spustit rychlejší CDMA2000.

Spuštění EDGE na Slovensku je každopádně políčkem pro všechny tři naše operátory. Zatímco Eurotel, Oskar i T-Mobile stále bedlivě monitorují situaci a zvažují všechny aspekty implementace této technologie, na Slovensku a v Maďarsku ji už lidé používají.

A jak by to tedy mohlo být s EDGE u nás? Eurotel tuto technologii pravděpodobně mít nebude; proč také, když už zaplatil za CDMA2000. T-Mobile CZ by měl implementaci složitější, protože jeho síť je z části od Motoroly a z části od Siemensu. Dvorním dodavatelem EDGE pro T-Mobile International se navíc stal Ericsson.

Co se Oskara týče, právě pro něj by bylo EDGE logickým řešením. Nemá licenci na UMTS, navíc část síťové infrastruktury je také od Ericssonu, který má EDGE již poměrně dobře zvládnuté. Takže celkový verdikt? Opět nezbývá než čekat a doufat. Původní argument s absencí vhodných telefonů již totiž opravdu není aktuální.

Kde jsou doby, kdy čeští operátoři mívali vše jako jedni z prvních na světě?

Diskuze (94) Další článek: SpotCode – ovládněte svět fotomobilem

Témata článku: , , , , Nokia 3200, Euro &, Dvorní dodavatel, Edge +, Euro, SPU, Rychlé stahování