Eurotel: velká změna v dotování mobilů

Eurotel ode dneška ruší dotované telefony tak, jak je známe, a zavádí systém tzv. minimálního plnění. Při koupi telefonu za zvýhodněnou cenu se zavážete k určité útratě a v závislosti na tom se určí výše slevy. Tento článek není aprílový.
Kapitoly článku

Tento článek můžete brát úplně vážně, přestože je dnes 1. dubna. Není to apríl.

Eurotel ode dneška ruší mnoho let nezměněný systém dotovaných telefonů, kdy jste si výměnou za dvouletý úvazek mohli vybrat mobil za zvýhodněnou cenu. Někdy byla opravdu výhodná, často se ale kvůli nesmyslně vysokému a neviditelnému aktivačnímu poplatku, který k dotované ceně bylo nutné připočíst, dal telefon v běžném prodeji sehnat levněji a bez smlouvy na dobu určitou.

Na starý systém dotovaných telefonů zapomeňme, nyní je zde tzv. minimální plnění. Je to podobný přístup, jako už delší dobu používá Oskar: čím více budete platit, tím máte větší slevu na mobil. Jen bych rád podotknul, že informace v tomto článku ještě nejsou oficiální, ale máme velmi dobrý důvod jim věřit a divil bych se, kdyby nakonec ještě něco bylo trochu jinak.

Přidejte, když se cítíte

Přístup Eurotelu je ve srovnání s Oskarem trochu složitější, na druhou stranu vám ale jeho systém nabízí více možností. Sami si totiž při pořizení telefonu vyberete minimální částku, kterou budete každý měsíc Eurotelu platit a podle toho získáte slevu. Tato částka se nazývá minimální plnění a můžete volit mezi následujícími možnostmi (bez DPH jde o hezky kulatá čísla, s DPH vypadají dost obyčejně):

  • 183 Kč měsíčně
  • 311 Kč měsíčně
  • 677 Kč měsíčně
  • 1 165 Kč měsíčně

Není žádná náhoda, že tyto částky odpovídají měsíčním poplatkům tarifů Eurotelu: Individual, Relax Plus, Optimum a Optimum Plus. Když si vyberete některý z tarifů a uvážete se k minimálnímu plnění ve výši měsíčního paušálu, jste bez starostí - máte nárok na zvýhodněný telefon a přitom žádné riziko, že nedostáhnete na částku, ke které jste se zavázali. Měsíční poplatek totiž stejně musíte platit.

Teď ale přichází rozdíl oproti Oskarovi. Když se cítíte, můžete si klidně stanovit vyšší minimální plnění a získat tak větší slevu na mobil. Pokud ale v některém měsíci budete volat méně, Eurotel vám naúčtuje celou částku, ke které jste se zavázali.

Čtyři ceny každého mobilu

V ceníku mobilních telefonů Eurotelu nyní budou vždy čtyři dotované ceny, každá bude patřit k jinému minimálnímu plnění. Kdo se zaváže k nižší částce, zaplatí za mobil víc; ten, kdo si troufne na vyšší útratu, bude mít při pořízení telefonu větší slevu.

Oživeno: kompletní dubnový ceník telefonů Eurotelu najdete v bleskovce 

Eurotel ale ani u nového systému zvýhodněných cen nezapomněl na aktivační poplatek. Vrátil se na původní vysokou hodnotu 3 654 Kč a i ta nejdotovanější cena s ním rázem vypadá úplně jinak. Škoda, že Eurotel nevyužil příležitost, jak tento příšerný, nelogický a skrytý poplatek navždy zprovodit ze světa.

Nabídku telefonů za zvýhodněnou cenu nemohou využít stávající klienti Eurotelu, je určena pouze novým zákazníkům. Současní uživatelé ale mají k dispozici službu Mobil+, se kterou lze za prodloužení smlouvy získat nový telefon za výhodných podmínek. Pokud by ale mermomocí chtěli své minimální plnění, mohou vypovědět smlouvu a založit novou.

Bereme a chválíme

Nový přístup Eurotelu k cenám dotovaných telefonů můžeme pochválit. Zákazníci, kteří se rozhodnou platit operátorovi víc, mají nárok na větší slevu - to je logické, spravedlivé a naprosto průhledné. Také možnost zvolit si výši minimálního plnění nezávisle na tarifním programů dává uživatelům větší volnost. Když vědí, že budou volat více, mohou se rozhodnout a získat telefon za méně peněz.

Novou nabídku hyzdí jen vysoký aktivační poplatek. Kdyby ho Eurotel připočítal k dotovaným cenám, bude jeho nabídka stále velmi výhodná (opravdu, v druhé kapitole najdete analýzu cen s překvapivými výsledky). Uživatelé by určitě ocenili rovný přístup bez skrytých nákladů, které se objeví až v okamžiku, kdy dojde k placení.


Otázky a odpovědi

Mohu si vybrat nižší minimální plnění než je měsíční paušální poplatek mého tarifu?

Ano, ale proč to dělat? Paušál musíte každý měsíc platit tak jako tak, zbytečně byste jenom přišli o větší slevu na mobil. Minimální plnění ale nemůže být nižší než 183 Kč měsíčně.

Mohu si vybrat vyšší minimální plnění než je můj měsíční paušál?

Ano, ale rok budete Eurotelu platit přinejmenším tuto čásku; i kdybyste provolali méně.

Lze minimální plnění využít i pro nákup jiného hardwaru, například GPRS modemů?

Ano.

Započítávají se do minimálního plnění i Tandem karty přiřazené k mému číslu?

Ne.

Mohu v průběhu dotované smlouvy změnit výši minimálního plnění?

Nemůžete.

Co když chci zrušit smlouvu v průběhu "podepsaných" dvou let?

Musíte Eurotelu doplatit částku do plné ceny telefonu, který jste koupili jako dotovaný.

A neděláte si ze mě tak trochu legraci?

Pravda, dnes je apríl. Ale myslíte, že bychom kvůli němu vymýšleli tak detailní a propracovaný žertík?


Do druhé kapitoly článku jsme připravili analýzu, které telefony z dubnové nabídky Eurotelu se s různými minimálními plněními vyplatí a na kterých spíše proděláte. Výpočty jsme mnohokrát kontrolovali, ale asi to bude pravda: nový přístup Eurotelu k dotovaným telefonům je pro zákazníka výhodný.

Témata článku: , , , Alcatel One Touch 735, Alcatel One Touch 735i, Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Nokia 3100, Nokia 3200, Nokia 3410, Nokia 3510i, Nokia 6230, Nokia 6310i, Nokia 6600, Nokia 6600 fold, Nokia 6600 slide, Nokia 6610, Nokia 7250i, Philips 530, Sharp GX23, Siemens A55, Siemens A60, Siemens C60, Siemens S55, Dot