Eurotel vs. Telecom: který rychlý internet je výhodnější?

V posledních dnech nás masíruje ze všech směrů reklama na vysokorychlostní internet. Není to však jen reklama na CDMA od Eurotelu, ale také reklama mateřského Českého Telecomu na Internet Expres Start pomocí technologie ADSL za cenu 799 Kč měsíčně.

Ačkoli se nejedná o mobilní internet a není tedy přímo předmětem našeho serveru, jistě se mnoho zákazníků právě teď rozhoduje, jaký si vlastně ten rychlý internet pořídit. Nabídka obou služeb se zdá velmi lákavá, podívejme se tedy, jak to opravdu je.

U Eurotelu je poměrně jasno

Nabídka Eurotel Expres Data Nonstop je naprosto jasná a v posledních dnech ze všech stran rozebraná. Za mobilní datovou linku bez garantované rychlosti zaplatíme měsíčně bez dalších nákladů 899 Kč bez DPH, tedy 1070 Kč s daní. Rychlost se podle prvních zkušeností pohybuje průměrně okolo 300 kb/s, výjimkou ale není ani 600 kb/s. Podrobnější informace naleznete například v tomto článku.

Zdálo by se, že je mobilita dražší

Nový zákazník, zvažující zrychlení přístupu k internetu je však nucen porovnávat ještě jednu variantu. V případě, že se nachází nedaleko telefonní ústředny Českého Telecomu (konkrétně v okruhu do 3,8 km), může uvažovat o nabídce ADSL Internet Expres Start. Ten se podle reklamy nabízí za 799 Kč/měs. Menším písmem je však také uvedeno, že se jedná o cenu bez DPH, tedy 951 Kč s daní.

Je tu však velmi podstatná skutečnost, kterou také menší písmo sděluje. Nabídka ADSL Start je opravdu jen startovní, protože platí pouze první dva měsíce po uvedení do provozu. Pak se zdraží celkově na 1182 Kč vč. DPH. Nikde se také příliš nerozvádí, že FUP (datový limit) je nastaven na 250 MB/týden, což je opravdu málo, poté klesne téměř k rychlosti modemového připojení.

Prostudováním ceníku na stránkách Telecomu zjistíme, že po dvou měsících užívání ADSL Start se spíše vyplatí přejít na vyšší tarif s dvojnásobnou rychlostí a limitem dat za pouhou jednu a půl stokorunu navíc, tedy celkově s daní 1367 Kč měsíčně. Rychlost 512/128 kb/s je tedy vykoupena o tři sta korun vyšší částkou, než je tomu negarantovaně (ale také bezlimitně) u mobilního internetu Eurotelu.

Každý má jiné potřeby a možnost výběru

Výhoda tržní společnosti je v možnosti vybírat podle vlastních potřeb. Každý má jiné požadavky na služby a může se svobodně rozhodnout, kterou využije. Při rozhodování by si však měl zjistit úplné informace. Ty totiž ukáží, že plná mobilita není drahá a ačkoli dnes nevíme, jak to bude ve skutečnosti s její rychlostí při obsazení sítě, zatím vychází výhodněji. Telecom reaguje zdánlivě snížením ceny ADSL, nabídka je ale velmi limitovaná a navíc dočasná. Skutečnou výhodou tak zůstává pouze instalace za korunu oproti investici do aktivace a modemu CDMA a hovorné v ceně.

Příjemnou novinkou ze strany Českého Telecomu je možnost bezplatného a nezávazného otestování služby Internet Expres Start během dvou týdnů. To bude možné pouze do 15.října 2004, takže by si případní zájemci o tuto službu měli pospíšit.

Diskuze (45) Další článek: Můj mobil: Nokia 8210

Témata článku: , , , , , Rychlý internet, Telecom, Rychlý, Euro &, Euro, Kter