Eurotel zdražil, nabízí wap zdarma

Eurotel zavedl do praxe službu, kterou předpověděl na Invexu. Za brouzdání po wapovém portálu Live! se neplatí, operátor účtuje pouze služby, na které se odkazuje. Novinka: i při vytáčeném spojení se platí podle přenesených dat. Myslíte si, že ušetříte?
Eurotel včera představil novinku, změnu účtování připojení k wapu. Splnil tím svůj slib, který dal na tiskové konferenci při letošním Invexu. K většině nabízených služeb se nyní dá dostat zdarma a zaplatit pak pouze za služby samotné.

Zadarmo a potom vždy za data

Ovšem nikdy není nic úplně zdarma. Bez poplatků se můžete pohybovat pouze v hlavní nabídce portálu a na stránkách, které jsou označené jako neplacené. Pokud si tedy budete chtít stáhnout javovou hru, vyzváněcí melodii nebo například zjistit aktuální počasí či najít televizní program, zaplatíte pouze za služby, které použijete resp. objednáte.

Pokud si například budete chtít přečíst nejnovější informace ze světa sportu, projdete v nabídce až na položku Sport. Do této chvíle jste nezaplatili ani korunu. Teprve až po zobrazení aktuality nebo zprávy se začíná prohlížení stránek účtovat; navíc za zvýhodněnou sazbu.

Teď ale pozor. I když budete připojeni přes vytáčené spojení (CSD), za shlédnuté stránky se platí podle přenesených dat! To je poměrně revoluční přístup, dodnes se v takovém případě účtovalo pouze podle času. Protože však CSD odčerpává kapacitu sítě, zdarma je při pohybu portálem jen prvních pět minut připojení. Za každou další operátor naúčtuje korunu. Nic ale nebrání odpojit se a hned se vrátit zpět. Neaktivní telefon připojený přes GPRS síť nezatěžuje, toto omezení zde proto není.

Wapových serverů mimo portál Eurotel Live! se však tato nabídka netýká. U nich se platí hned od začátku spojení, v případě CSD jde ale opět o účtování podle přenesených dat. Velmi nepříjemné ale je, že sazba za jeden kilobajt je u takových serverů výrazně vyšší než hledání informací na portálu Eurotel Live!

Pro wapování u Eurotelu platí následující ceník, kde jsme podrobně rozepsali všechny položky:

Způsob připojení sazba za přenesená data prvních 5 minut spojení další minuty spojení
procházení nabídky Eurotel Live! (GPRS) zdarma zdarma zdarma
procházení nabídky Eurotel Live! (CSD) zdarma zdarma 1,00 Kč/min
placené služby Eurotel Live! (GPRS) 0,30 Kč/kB zdarma zdarma
placené služby Eurotel Live! (CSD) 0,30 Kč/kB zdarma 1,00 Kč/min
wap mimo Eurotel (GPRS) 0,70 Kč/kB zdarma zdarma
wap mimo Eurotel (CSD) 0,70 Kč/kB zdarma 1,00 Kč/min

Abyste poznali, kdy se na wapu platí a kdy ne, jednotlivé stránky jsou označené:

  • Stránka je zdarma – takto jsou na dolním okraji označeny všechny stránky, za jejichž prohlížení vám nebude odečtena ani koruna.
  • ($) – tento symbol značí odkazy, které vedou na stránky, za jejichž prohlížení je třeba zaplatit.

  
Placené stránky jsou označeny dolarem • označení stránky, za jejíž prohlížení neplatíte • prohlížení stránky je zdarma, platíte až za stažení tapety

Wap bude dražší

I když Eurotel zavedl wapování „zdarma“, cena za přístup k jednotlivým informacím se zvýšila. Pokud zůstaneme na portálu Live!, ze sazby 0,25 Kč/kB se stala sazba 0,30 Kč/kB. Jelikož se ale už neplatí za pohyb po nabídce portálu, jde celkově spíš o zlevnění. Výrazně horší to ale bude při přístupu na stránky mimo Eurotel Live! Zatímco dříve zde platila stejná sazba 0,25 Kč/kB, v současné době je to téměř třikrát dražší! Za každý kilobajt je nutné zaplatit 0,70 Kč. Vliv nových podmínek na vytáčené připojení (CSD) nelze jednoznačně určit. Protože se úplně změnil způsob účtování, velmi zde záleží na způsobu používání wapu.

Jelikož ale wap není pouze portál Eurotelu a podobně jako na internetu se zajímavé služby ukrývají jinde, celkově lze nový přístup k účtování chápat jako zdražení.

Změny v ceníku datových služeb se týkají jak uživatelů s klasickými paušálními tarify, tak uživatelů předplacených karet Go. Výhodu mají vlastníci paušálního datového programu Data Nonstop, kteří za připojení přes GPRS neplatí žádné další zvláštní sazby.

Oficiální informace o novém způsobu účtování wapu najdete na této stránce webu Eurotelu. Podrobnosti sdělí také infolinky *11 (paušální zákazníci) a *88 (uživatelé předplacených karet).

Diskuze (27) Další článek: Mobil v autě a Faradayova klec

Témata článku: , , , , Žďár, WAP, Euro &, Stejná sazba, Euro