Eurotel znovu zpomaluje a omezuje CDMA

Eurotel předevčírem potichu zavedl nové omezení pro provoz v mobilní datové síti CDMA. Nová verze Fair User Policy omezuje rychlost v závislosti na přenesených datech. Běda, pokud používat sítě P2P, budete na tom nejhůře.

Eurotel od úterý 8. června mlčky spustil nové FUP (Fair User Policy) u služby Eurotel Data Expres, neboli rychlého mobilního připojení k internetu prostřednictvím sítě CDMA. Chce tím zajistit lepší průchodnost sítě a zpřístupnit ji více „běžným“ zákazníkům. Nové FUP je namířeno především proti takovým uživatelům, kteří stahují velké objemy dat přes výměnné sítě.

FUP jsou pravidla, která stanovují maximální limity pro přenos dat jednomu uživateli. Účelem těchto pravidel je zajištění rovnocenné kvality a dostupnosti služby všem uživatelům. Pokud zkrátka někdo stahuje ve velkém filmy přes výměnné sítě, může tím znemožnit několika dalším uživatelům pouhé přečtení e-mailů. Když se ale takovému filmovému fandovi trochu „přiškrtí kohoutek“, ostatní uživatelé budou moci službu využívat také.

Nové FUP bylo aktivováno všem zákazníkům služby Eurotel Data Expres. Pokud máte podezření, že u vás došlo ke snížení přenosové rychlosti vlivem FUP, obraťte se na infolinku *11 (z Eurotelu) nebo 800 33 00 11. Zde se dozvíte, zdali jste překročili stanovené limity a s jakou maximální přenosovou rychlost máte v současnosti dostupnou.

Jaké jsou podmínky?

Je stanoven maximální objem dat, který lze bez újmy sítí přenést. Limit dat je 2,8 GB a jedná se o součet dat za download a upload. Platí na sedm dní a pokud bude za tuto dobu překročen, bude aktivováno patřičné omezení. Rychlost při omezení se určuje podle typu využití připojení, které se dělí na bílou, šedou a černou zónu.

Bílá zóna:

  • e-mail (POP3, SMTP, IMAP4)
  • HTTP (běžné surfování na webu)
  • ostatní doplňkové služby (ICMP, DNS ...)

Šedá zóna:

  • IP VPN, HTTPS
  • FTP
  • služby streamingu (Real Audio, Real Video, webová rádia, televize, filmy)
  • nespecifikované a ostatní služby

Černá zóna:

  • sítě P2P

Kontrola pro uplatnění FUP probíhá neustále, přibližně každé dvě hodiny. Data do limitu se započítávají jinak ve špičce a mimo špičku. V tabulce je uveden koeficient, kterým se množství dat násobí v závislosti na denní době.

  časová zóna koeficient
špička od 8.00 do 24.00 1
mimo špičku od 0.00 do 8.00 0,2

Příklad: pokud zákazník přenese ve špičce 100 MB dat a mimo špičku dalších 200 MB, započítá se mu 100 × 1 + 200 × 0,2 MB, což dělá 140 MB.

V následující tabulce jsou uvedeny maximální rychlosti v závislosti na překročení limitu dat. Pokud přesáhnete nočním stahováním další limity, promítne se omezení už i v bílé zóně, tedy při běžné práci na internetu. Mimo špičku však můžete bez omezení stahovat neustále.

  do 2,8 GB do 4,2 GB do 5,6 GB nad 5,6 GB
Bílá zóna špička bez omezení bez omezení 256 kb/s 256 kb/s
  mimo špičku bez omezení bez omezení bez omezení bez omezení
Šedá zóna špička bez omezení 128 kb/s 64 kb/s 48 kb/s
  mimo špičku bez omezení bez omezení bez omezení bez omezení
Černá zóna špička 48 kb/s 28 kb/s 28 kb/s 16 kb/s
  mimo špičku bez omezení bez omezení bez omezení bez omezení

Přišel nečekán, nezván

Zvláštní je, že Eurotel o zavedení těchto omezujících podmínek své zákazníky nijak neinformuje. Na webu operátora nejsou, dostanete se k nim pouze po zavolání na datovou infolinku, kde můžete požádat o zaslání podmínek e-mailem. Otázkou také zůstává, zda tyto změny v podmínkách využívání služby CDMA postačí nespokojeným zákazníkům k vypovězení smlouvy bez sankcí.

Diskuze (233) Další článek: Nokia N91 naživo: krátké setkání blízkého druhu

Témata článku: , , , , Euro &, Maximální objem, Euro, Kohoutek, #cd, Vypovězení smlouvy