Evolve Gtraxx: pětkrát víc za stejnou cenu (test GPS modulu)

Poměrně neznámý výrobce Evolve jako první uvedl GPS přijímač s čipsetem MediaTek a solárním dobíjením. Nyní boduje novinkou Gtraxx, která jako první poskytuje pět pozic za sekundu.
Kapitoly článku

Pět pozic za sekundu

Dostáváme se k nejzajímavějšímu parametru nového GPS přijímače Evolve. V současné době veškeré GPS přijímače, ať už externí, integrované v kapesních počítačích, komunikátorech či automobilových navigacích, počítají a předávají aplikaci jednu pozici za sekundu. Je to vidět především u automobilových navigací, kdy za sekundu ujedete až čtyřicet metrů a šipka na silnici vesele poskakuje po velkých krocích kupředu. Tato obnovovací frekvence v běžné praxi zcela postačuje. V extrémních případech ale podá hlasová navigace méně přesný povel, třeba na kruhovém objezdu.

Evolve tuto hodnotu pětinásobně zvyšuje. Přijímač tedy komunikačním protokolem předá pět poloh za sekundu. Navigační aplikace nemají žádný problém s kompatibilitou, spojení funguje bez problémů jako u 1Hz přijímače. Nanejvýš u nich nějaká signalizační ikonka komunikace nebliká hezky pravidelně, ale trošku zrychleně a náhodně (iGo). S pětinásobně rychlejší obnovou polohy také narůstá velikost souboru pro záznam absolvované trasy, pokud trasu zaznamenáváte.

Hladší průjezdy

Při prvním testu na parkovišti jsem doslova velebil univerzální akumulátor z Nokie. Před testem jsem přijímač delší dobu nepoužíval, nezkontroloval jsem stav baterie a ta se samozřejmě okamžitě po začátku testu odporoučela do vybitých lovišť. Situaci zachránila právě Nokia se shodným akumulátorem a test mohl pokračovat.

Jako referenční jsem zvolil nejnovější GPS přijímač od Nokie, model LD-4W. Oba přijímače byly připojeny ke komunikátorům na platformě Windows Mobile (MDA Compact a MDA Vario III), absolvované trasy se ukládaly v surovém formátu NMEA a následně byly stejným způsobem převedeny do formátů pro web. Jde tedy o přesný popis absolvované trasy.

Pro první test jsem zcela záměrně zvolil parkoviště tvaru hada u nádrže Lučina na jihu Moravy. Právě na prudkých vracečkách o 180 stupňů si můžete hezky všimnout rozdílu mezi Nokií LD-4W udávající standardní jednu polohu za sekundu a pětinásobně rychlejším Evolve. Cesta Nokie je zkrátka zubatější, Evolve zatáčku hezky vykreslil. Na druhou stranu se mi trasa Nokie zdá nepatrně přesnější, Evolve jakoby měl tendence udržovat původní směr a vracečky si protahoval.

Podobné výsledky jsme získal i při běžném testu v městských uličkách. Zde jsou rozdíly vzhledem k pomalejším průjezdům zatáček ještě méně patrné. Otevřená cesta mezi městem a vesnicí pak přijímačům nečiní žádný problém.

Zaznamenané trasy testů si můžete stáhnout ve formátu KMZ pro Google Earth. Případně si je prohlédněte v mapách Google Maps přímo v internetovém prohlížeči, kde jsou ale optimalizovány a rozdíly v podstatě vůbec nevyniknou.

Na poklady

Velmi jsem byl zvědav, jak si přijímač povede v rámci hry geocaching při hledání pokladů. Zda bude rychleji reagovat na změnu pohybu, neboť při chůzi je sekundová prodleva poměrně dlouhá. V některých chvílích si Evolve vedl lépe, na změnu směru chůze zareagoval pružněji, ne však obecně ve všech případech. Nicméně o zlepšení hovořit lze.

Je tedy obnovování polohy s frekvencí 5 Hz přínosem? Ano, ale nikoli tak významným jak se zdá. V některých případech zvýší komfort plynulejším pohybem šipky na mapě navigace, nebo se urychlí zobrazení správného směru při pěší chůzi. Jednoznačně však mohu potvrdit, že na škodu pětinásobná rychlost aktualizace polohy rozhodně není.

Špatně měřitelná citlivost

Stran citlivosti opět nelze vyvodit jednoznačný závěr, uvedu alespoň zkušenost z praxe. Na lov kešky umístěné v hlubokém údolí, s vysokým a prudkým kopcem z jedné strany, jsem se vydal s přáteli vybavenými GPS přijímačem Nokia LD-3W. Evolve mne sice nedovedl s běžnou tolerancí k úkrytu, hledal jsem však o poznání blíž než přátelé s přijímačem vybaveným čipem Sirf Star III.

Rychlost startu také nelze objektivně zhodnotit. Studené starty trvají obvykle něco málo přes 40 sekund při perfektním výhledu na oblohu, v opačném případě se tato doba klidně protáhne na několikanásobek. Při zcela vybitém akumulátoru dochází k továrnímu resetu, a v takovém případě si Evolve vyžádá několik minut na místě s dobrým výhledem. Ve srovnání s Nokií jde o velmi podobné údaje. Zde jde ostatně o omezení, lépe řečeno charakteristiku systému GPS.

Pětinásobně rychlejší výpočty vedly k obavám nad výdrží akumulátoru. Při nepřetržitém provozu jsem naměřil výdrž těsně pod hranicí 16 hodin. Jde o mírně nadprůměrný výsledek, někteří konkurenti vydrží sotva okolo desíti hodin, jiným nedělá potíže dvojnásobná výdrž. Nicméně myslím, že výdrž Evolve bohatě postačuje pro veškerá využití.

Správná otázka: proč ne?

Evolve Gtraxx nabízí výbornou citlivost, a i když 5Hz předávání polohy není kdovíjakou bombou, na škodu rozhodně není. Za nadstandardní funkce tohoto přijímače navíc nezaplatíte ani o korunu navíc. V internetových obchodech se vyskytuje od hranice 1 800 Kč. Zájemce si při koupi obvykle klade otázku, proč si koupit právě tuto věc a ne konkurenci. V případě Evolve Gtraxx však správná otázka zní: proč si právě tento GPS přijímač nekoupit?

GPS modul pro test poskytla firma Abacus Computer

Témata článku: , , , Samsung E900, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Vario, Správná otázka, Modul, Solar GPS, Evolvea, TV, Jediný objektiv, Standardní miniUSB, Pracovní místo, EVO, Evolve X, Nadprůměrný výsledek, Test, Standardní trojice, Přesný popis, Atraktivní zpracování, Dobrý výhled, Standardní akumulátor, GTR