Evolve GX650TV: televize a dvě SIM karty (test)

Evolve je jedním z prvních telefonů s analogovou televizí. Nebude však také jedním z posledních? Obstojí analog proti digitálu?
Kapitoly článku

Umíte česky?

Evolve neobsahuje žádný rozšířený operační systém, jde o běžný telefon. Bohužel softwarovou funkčnost nerozšíříte ani s pomocí javových aplikací, telefon jejich instalaci neumožní. Za zmínku stojí bleskový start, bez zadání PINu funguje telefon do několika vteřin. Telefon funguje bez odmlouvání i bez vložené SIM karty, samozřejmě vyjma funkcí s ní spojených. Hlavní obrazovka je až trestuhodně prázdná, ohromnou plochu displeje s úhlopříčkou 72 milimetrů okupují pouze velkéhodiny, řádek s ikonkami a pár nápisů. Nějaký pohotovostní režim by se určitě hodil. Telefon nezapře své čínské kořeny, ostatně, srovnejte si grafické prvky a ikonky Evolve s námi dříve recenzovaným telefonem CECT S6500.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Trestuhodně prázdná úvodní obrazovka a nastavení zkratek

Základní nabídka čítá celkem 12 ikonek, další úrovně jsou již klasicky textové. Při prvních minutách se musíte obrnit troškou trpělivosti, ne všechny položky jsou pojmenovány tak, jak by měly. Úvodní obrazovka a popisek pravého tlačítka „Název“ skrývá ve skutečnosti telefonní seznam. Nebyly by lepší kontakty? Nebo jen seznam? Napíšu-li textovou zprávu, její odeslání proběhne přes položku SIM1 provedeno. Položka Vysílat zprávu pak paradoxně ukrývá nastavení příjmu Cell Broadcasting zpráv. Některé položky byste hledali v jiných záložkách, nicméně to vše se týká prvních dnů s telefonem a po čase si zvyknete.

Analogová (tele)vize

Nebudu vás dlouze napínat, vrhněme se na nejzajímavější funkci tohoto telefonu s kratičkou teorií. Myšlenka analogového příjmu je bezesporu zajímavá. Analog se může na rozdíl od DVB-T pochlubit nepoměrně větším pokrytím a co víc, televizi můžete sledovat zcela zdarma (vlastníte-li tedy v domácnosti již jeden televizor a tedy platíte poplatky). Stačí tedy kdekoli vytáhnout dvaadvaceticentimetrovou anténu a spustit sledování? Bohužel, tak snadné to nebude.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Anténa měří na délku přes dvacet centimetrů

V praxi vše vypadá trošku jinak: vysunete anténu, a protože se na obrazovce prohání jen šumílek se zrnílkem, dáte automatické hledání stanic. To proběhne poměrně rychle, v seznamu se však objeví asi 30 kanálů. Postupně proklikáte všechny, abyste zjistili, že na pětadvaceti z nich je opět známá dvojka od špatně natočené antény. Vyberete tedy program, na kterém jsou záchvěvy obrazu či zvuku, načež se snažíte najít místo a polohu, kde již příjem dosahuje dostatečné úrovně pro sledování pořadu. Bohužel toto místo je tak malé, že jakákoli změna polohy učiní velmi často obraz nesledovatelným.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalita odpovídá technologii: na prutovou anténu se televizní vysílání chytá opravdu špatně

Věřte mi, televizi jsem zkoušel během testování nejméně stokrát, na nejrůznějších místech a v nejrůznějších situacích, v drtivé většině případů s předchozími výsledky. Na koupališti, ve městě na parkovišti, i v otevřené přírodě se mi nedařilo získat solidní příjem, aby byl pořad vůbec sledovatelný. Ano, na balkonu v sedmém patře s přímým výhledem na 27 kilometrů vzdálený televizní vysílač na Velké Javořině již byl obraz i zvuk nezarušený.

I kvalitním příjmem však nebylo vyhráno a zde bych již vinil samotný telefon. Rychlé scény nestíhal telefon překreslovat a za pohybujícími objekty zůstávaly šmouhy. Nikoli duchové způsobení násobným příjmem televizního signálu, jak je známe z klasické televize, nýbrž duchové způsobení pomalým překreslením displeje. Telefon také jakoby zpracovával příjem v ještě nižším rozlišení, i větší textové popisky nebyly i při sledování na celém displeji příliš dobře čitelné.

Můj závěr z testování analogového televizního přijímače je jednoznačný, pevně si však za ním, na základě desítek testů, stojím: analogový televizní příjem v podobě, jakým jej předkládá Evolve, není v praxi příliš použitelný. Evolve je prvním telefonem s analogovým televizním přijímačem a jako takový jej nemohu s ničím porovnat. I přes své specifické a odlišné nevýhody má jednoznačně budoucnost digitální pozemní vysílání DVB-T.

Zaměřeno na telefonní funkce

Nejen TV přijímačem je mobil živ, podívejme se na další důležité funkce telefonu. Začněme telefonním seznamem, který na první pohled ukrývá několik slabin. Tak třeba vyhledávání v seznamu probíhá pouze dle prvního znaku. Tedy pokud nezvolíte cestu přes hlavní menu – telefonní seznam – rychlé vyhledávání. Zde pak lze vyhledávat postupným zadáváním znaků.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hledání v kontaktech postupným zadáváním znaků je přístupné až přes hlavní nabídku

Telefonní seznam také disponuje pamětí pro pouze 300 záznamů. Alespoň že nezáleží na počtu informací přiřazených k jednomu jménu, kterých může být až deset: jméno a příjmení, tři telefonní a jedno faxové číslo, název firmy, email, přiřazené vyzvánění, obrázek a zařazení do skupiny. Ty pak poslouží při hromadném odesílání SMS zpráv, nebo pro společné přiřazení zvonění a obrázku. Skupiny nelze využít v souvislosti s filtrováním hovorů a vyzváněcími profily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Telefonní seznam nabízí kapacitu pro pouhých 300 kontaktů

A jak funguje spolupráce dvou aktivních SIM karet? Každá karta má přiřazeno jedno zelené tlačítko, výrazně odlišné písmeny A a B. Po výběru kontaktu zvolíte tlačítkem, prostřednictvím které karty má být hovor uskutečněn. Podobně je tomu i při odesílání zpráv, položkou menu vyberete, přes kterou kartu se má zpráva odeslat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení chování dvou SIM karet a vyzváněcí profily

Při testu Evolve GX600 si kolega Pavel Tomek stěžoval na velmi špatnou citlivost telefonu na druhou SIM kartu, nekvalitní hovor prostřednictvím téže karty, odesílání MMS pouze na kartu primární a stejně tak i nastavení datových přenosů. Všechny tyto neduhy nástupce řeší, pouze bych poupravil špatnou citlivost na signál. Nový Evolve má totiž horší příjem celkově – u obou aktivních SIM karet. Pohybujete-li se v místech, kde váš stávající telefon zobrazuje jedinou čárku, s Evolve se zřejmě nedovoláte. Kvalita hovoru je totožná u obou aktivních SIM karet, musím ji však označit za podprůměrnou.

Na příchozí hovor telefon upozorní zvoněním i vibracemi současně. Přednastavené vyzváněcí melodie však nepovažuji za zdařilé, naštěstí Evolve umí zvonit písničkou ve formátu Mp3, umístěnou na paměťové kartě.

Témata článku: , , Klasické sluchátko, Test, Karta, EVO, Břitva, SIM kart, Netradiční rozložení, Jediná hra, První znak, Velká kapacita, Televize, Pohybující objekt, Automatické hledání, Malý prostor, AVB, Nedodělek, Devítka