Evropa je o krok blíž jednotnému konektoru nejen v mobilech. Nejvíc zapláče Apple

Europoslanci odhlasovali výzvu Evropské komisi, aby přijala pravidla pro společný standard nabíjecích konektorů pro mobilní zařízení a další drobnou elektroniku. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v červenci 2020. Pokud bude výzva definitivně přijata, je ještě otázkou, kdy přijde v platnost.

Po celém světě je 900 milionů aktivních iPhonů, celkem 1,5 miliardy zařízení s konektorem Lightning. Apple tedy měl pádné ekonomické a ekologické argumenty proti navrhované legislativě, ale hlasování skončilo v jednoznačném poměru 582:40 pro společný konektor.

Přitom právě snížit množství elektronického odpadu je jedním z cílů této evropské iniciativy. A nejde jen o nabíječky a kabely, s Lightningem pracuje řada příslušenství, hi-fi soupravy atd. Velká část následkem tohoto rozhodnutí projde výměnou za novější, vznikne tedy značné množství elektroodpadu.

V Evropě se jen v roce 2016 vytvořilo na 12,3 milionu tun elektronického odpadu, což odpovídá 16,6 kg odpadu na obyvatele. Zákonodárci říkají, že jednotná nabíječka by mohla toto číslo v budoucnu snížit. S nástupem bezdrátových nabíječek vypadá aktuálně celá kauza spíše jako zbytečně nafouknutá bublina.

A jaká všechna zařízení vlastně využívají Lightning konektor? Vyjma iPhonů, iPadů a iPodů touch to jsou i sluchátka AirPods, bezdrátová klávesnice Magic Keyboard a další periferie k počítačům, jako jsou Magic Trackpad 2, Magic Mouse 2, stylus k iPadům Apple Pencil první generace, dálkový ovladač k Apple TV, nabíjecí pouzdra na iPhony Smart Battery Case nebo dokovací stanice iPhone Lightning Dock. A k tomu si připočtěte všechna příslušenství od výrobců třetích stran, různé kabely, autonabíječky atd.

Diskuze (155) Další článek: Honor MagicWatch 2: První generaci se posmívali, druhou už musí brát vážně

Témata článku: , , , , , , , MOBI, Odpad, Evropa, Smart Battery Case, , Nabíječka, iPod, Mobil, Kabela, Periferie, Magic Keyboard, Elektronický odpad,