Evropská komise má jasno. Mobilní tarify v Česku jsou pořád nejdražší z celé EU

  • Česko „kraluje“ žebříčku zemí s nejdražšími mobilními službami
  • Evropská komise srovnala ceny ve všech 27 zemích EU
  • Ceny u nás sice meziročně mírně klesly, ale na ostatní to pořád nestačí

Evropská komise zveřejnila v rámci pravidelné výroční zprávy o úrovni digitalizace jednotlivých členských zemí také porovnání cen služeb širokopásmového pevného a mobilního internetu. Zatímco u pevných služeb a jejich kombinací (fixní internet, pevná linka a internetová televize) je Česko v lepší polovině zemí, v oblasti cen za mobilní služby dopadlo katastrofálně a skončilo stejně jako loni na posledním místě jako jednoznačně nejdražší trh.

Klepněte pro větší obrázekPořadí zemí EU podle cen mobilních služeb ve dvanácti různých cenových koších. Česko má nejvyšší počet známek 4, které znamenají drahé služby, a skončilo tak z celé evropské sedmadvacítky na posledním místě.
Klepněte pro větší obrázekCenové hladiny v jednotlivých cenových koších (v EUR)

Z celé evropské sedmadvacítky jsme znovu na posledním místě. V sedmi z dvanácti porovnávaných cenových koších (kombinace různého objemu volných minut a GB dat) jsme skončili s nejhorší červenou známkou „4“, která znamená drahé služby. Žlutá známka „3“ značí relativně drahé služby, modrá „2“ relativně levné služby a zelená „1“ slouží k označení levných služeb. Jedničku Česko letos opět nezískalo, dvojka mu musí stačit jedna a zbytek jsou trojky.

Porovnávané koše služeb:

  • pouze mobilní data v pěti různých objemech od 0,5 až do 20 GB
  • mobilní data a hlas v sedmi různých koších se 30, 100 a 300 volnými minutami
  • celkem 12 různých košů služeb

Na srovnání cenových košů neměly vliv datově, ani hlasově neomezené tarify, maximální množství požadovaných jednotek bylo 20 GB dat a 300 volných minut. U přenosu dat nebyly zohledněny maximální rychlosti stahování, ani preferovaná technologie (4G vs. 5G). Data byla posbírána v říjnu 2021. Po tomto termínu se sice parametry některých tarifů mohly změnit, ale u paušálů s nízkým počtem volných minut a nízkým objemem dat k žádnému zásadnímu zlepšení na trhu nedošlo. I tak je ale korektní dívat se na analýzu optikou „stav věcí ke konci roku 2021“. S menší prodlevou bohužel Komise takové množství dat zpracovávat nestíhá.

Klepněte pro větší obrázek
Mapa zemí EU zbarvených podle průměrné ceny mobilních služeb. Čím červenější, tím dražší. Nejostudnější Česko doprovází s drahými službami ještě Malta, Maďarsko a Dánsko. Naopak mezi levné premianty patří Rumunsko, Španělsko a Polsko.

Komise při analýze zohlednila i paritu kupní síly v jednotlivých zemích a podle toho ceny přepočítala. Mapa EU ukazuje v přehledné grafice, které země jsou nejdražší (červená barva) a které naopak nejlevnější (sytě zelená barva). Česko je spolu s Maďarskem dvojitým ostrůvkem drahých zemí uprostřed jinak levného středoevropského regionu.

Konkrétně sousední Polsko je třetí nejlevnější trh z celé evropské sedmadvacítky, letos ho na čele předběhlo Rumunsko a Španělsko. Vzhledem ke kupní síle jsou jako levné země hodnoceny i Švédsko, Nizozemsko a Německo, kde by při prostém přepočtu cen tarify vycházely relativně dráž. Jako nejdražší jsou Evropskou komisí hodnoceny země v tomto pořadí: Česko, Kypr, Malta, Maďarsko a Dánsko.

Porovnávané české tarify

Klepněte pro větší obrázekTarify, které Evropská komise porovnávala za český trh. Vždy vybrala v rámci daného koše nejlevnější tarif na tuzemském trhu, nevyhýbala se ani předplaceným kartám. V prvním číselném sloupci česká cena (přepočtená podle parity kupní síly), v druhém průměrná evropská cena. Pouze u balíčku s nejnižším objemem dat 500 MB na tom nejsme hůř než evropský průměr

Na českém trhu byly zkoumány veřejně nabízené tarify a předplacenky všech tří velkých operátorů T-Mobile, O2 a Vodafone. Evropská komise vybrala v každém koši služeb vždy tu nejlevnější možnost. Úředníci konstatovali, že „ceny v Česku jsou mnohem vyšší, než je průměr EU“. Jedinou lehce pozitivní zprávou je, že průměrné ceny většiny sledovaných košů proti roku 2020 meziročně poklesly, u některých konkrétních košů (např. MBB5, tedy 20 GB dat bez volných minut) naopak vzrostly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Tragicky vysoké ceny mobilních služeb proti průměru EU ukazuje tato tabulka (vlevo) pro všech 12 cenových košů. Například koš I3 (2 GB mobilních dat, 100 minut hovorů) je o 139 % dražší než průměr EU. Pro kontrast, vpravo cenové porovnání Polska s průměrem EU
Diskuze (70) Další článek: Skupina Vodafone prodává své aktivity v Maďarsku za 1,8 miliardy eur. Vznikne polostátní operátor

Témata článku: , , , , , , , , Malta, Česká republika, Volné minuty, Mobilní tarif, Mobilní služba, Dánsko, Nizozemsko, Data, Koš, Švédsko, Maďarsko, Kypr, Španělsko, Tarif, Rumunsko