Evropská komise uvolní dodatečné frekvence pro 4G

Evropská komise rozhodla přidat dalších 120 MHz k portfoliu rádiového spektra pro technologie čtvrté generace, mezi něž patří i LTE. Frekvence přibudou v okolí pásma 2 GHz. Toto pásmo je v současnosti používáno pouze pro sítě UMTS, známé jako sítě 3G. Každý členský stát EU bude muset příslušné spektrum otevřít nejpozději do 30. června 2014. Zároveň musí státy prostřednictvím svých telekomunikačních úřadů stanovit příslušné technické podmínky, které umožní koexistenci různých technologií.

S přibližně 1 000 MHz tak bude mít EU k dispozici až dvakrát více spektra pro vysokorychlostní bezdrátové připojení než Spojené státy. Evropa tak může lépe reagovat na měnící se a rostoucí poptávku po širokopásmových službách. Odhaduje se, že celosvětový objem mobilních datových přenosů poroste do roku 2015 o 26 % ročně. Do té doby bude na světě přes 7 miliard telefonů, tabletů a jiných mobilních zařízení s připojením k internetu.

Rozhodnutí Komise ukládá flexibilní využívání pásma 1 920‒1 980 MHz a 2 110‒2 170 MHz pro služby elektronických komunikací v EU založené na pokročilých bezdrátových technologiích čtvrté generace, jako je LTE. Vývoj v odvětví ukazuje, že tyto technologie jsou schopné v praxi nabídnout stahovací rychlost okolo 30 Mb/s. Komise rovněž uvažuje o následném opatření, pokud jde o nepárové zemské spektrum 2 GHz (1 900‒1 920 MHz a 2 010‒2 025 MHz), které se v současnosti poskytuje prostřednictvím sítě UMTS, ale někde je stále nevyužité.

Diskuze (8) Další článek: Nexus 4 od LG bude mimo obchod Googlu zřejmě o dost dražší

Témata článku: , , , , , Pro +, U flex, Komise, F +