Exgoogler vymyslel chytré zrcadlo. Udělejte si také jedno

Představte si zrcadlo, které bude zobrazovat počasí a poslední zprávy. V obchodě ho dnes běžně nekoupíte. Můžete si ho ale vyrobit sami. Kupodivu to není zase tak těžké.

Specialista na tvrzené sklo Corning přes pěti lety vystavil na YouTube atraktivní futuristické video. Jmenuje se A Day Made of Glass a od té doby se dočkal bezmála 26 milionů zhlédnutí, ukazoval totiž praktické využití polopropustných zrcadel, které se mohou chovat jako běžné sklo i jako displej.

Uplynulo pět let, Corning mezi tím natočil hromadu dalších videí, jenže zapomněl na to nejdůležitější – přeměnit práci grafiků v reálný produkt. A stejně tak je na tom dnes Microsoft, Google a hromada dalších, kteří nás rok co rok uchvacují svými vizemi, které se nicméně ani po letech neproměnily v hotový komerční produkt, který si koupíte v e-shopu.

Ostatně se mi ani nechce počítat, kolikrát jsme na Živě.cz psali třeba o některé z údajně revolučních technologií baterií nové generace. Vše nakonec vždy skončilo jen na papíře a v univerzitních laboratořích.

I made something…

Od vize Corningu uplynulo pět let a skleněné plochy našich domácností zůstávají i nadále naprosto hloupé. Jenže to ani v nejmenším neznamená, že se snad nic nestalo. Právě naopak! Doba pokročila a na trhu jsou dnes alespoň komponenty za relativně rozumnou cenu, ze kterých zkušený fanoušek Přemka Podlahy postaví prakticky to samé, co zvěstoval Corning.

Před pár dny nám to připomněl především inženýr z Googlu Max Braun, který slovy „I made something“ na Twitteru představil své chytré zrcadlo v koupelně složené z poloprůhledného skla, běžného displeje a streamovací HDMI krabičky s Androidem Amazon Fire TV.

Nejedná se přitom o žádnou sofistikovanou elektroniku, ale zařízení, které by s trochou píle dokázal sestavit každý, kdo složí dohromady osobní počítač. Braun si nejprve na internetu objednal polopropustné zrcadlo, které jako každé jiné odráží příchozí světlo, jenže stejně tak propouští světlo s dostatečným jasem z vnitřní strany.

Stačilo tedy na Amazonu dokoupit jednoduchý 15,6“ LCD displej od Asusu, na eBayi řídící desku, která do displeje dostane prakticky jakýkoliv vstup, a konečně Fire TV od Amazonu, který posloužil jako minipočítač s Wi-Fi, který se postaral o software. Fire TV běží na Androidu, o grafický výstup se tedy stará jednoduchá androidí aplikace, která na černém pozadí zobrazuje světlý text, který displej prosvítí skrze polopropustné sklo a výsledek vypadá skvělé.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chytré zrcadlo Maxe Brauna z Googlu. A není to žádný render z vizionářského videa, ale fotografie skutečného a na koleni postaveného zařízení DIY.

Suma sumárum, podobné zrcadlo byste i ve své dílně postavili z komponentů v celkové pořizovací ceně několika tisíc korun. Je tedy s podivem, že něco podobného a ve velkém nenabízí už dávno třeba Ikea pro své koupelny. Opravdu není důvod, aby to bylo drahé, protože na tom není naprosto nic futuristického – všechny technologie tu už dávno jsou.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Max Braun není první kutil, který vyrobil chytré zrcadlo, jeho konstrukce je ale zdaleka nejúspornější a chytré zrcadlo může fungovat i jako dvířka toaletní skříňky

Magic Mirror s Raspberry Pi

Chytré zrcadlo Maxe Brauna zdaleka není první – jen patří k nejpovedenějším, vše se mu totiž podařilo vtěsnat do malého prostoru, a tak může zrcadlo s veškerou elektronikou zároveň sloužit jako dvířka toaletní skříňky.

Své chytré zrcadlo si na sklonku minulého roku postavil také Dylan Pierce a na blogu detailně zdokumentoval postup výroby. Pro sebe si nakonec nenechal ani samotný software, který vystavil na GitHubu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Toto je pořádný cvalík se sedmadvacetipalcovou obrazovkou a Raspberry Pi

Jeho Magic Mirror nepoužívá Android, ale běží na populárním Raspberry Pi. O grafické rozhraní se pak stará lokální webová stránka spuštěná v Chromiu v režimu kiosk, kdy se skryjí veškeré ovládací prvky.

Na Raspberry Pi tedy běží webový server (Apache) s PHP, které stahuje z webu aktuální počasí a další informace. Magic Mirror má zároveň mnohem větší zobrazovací plochu, Pierce totiž jako skrytý zobrazovač použil 27“ LCD monitor od BenQ, který poté jen očistil od plastového krytu.

Magic Mirror z Nizozemska

Své chytré zrcadlo si loni postavil také designér Michael Teeuw a jeho domácí výrobě věnoval šestidílný seriál na svém webu. I v tomto případě se jedná o řešení postavené na Raspberry Pi a běžném stolním LCD monitoru, hotové zrcadlo je tedy relativně tlusté, i když má opět velmi velkou zobrazovací plochu prakticky po celé své ploše.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chytré zrcadlo z Nizozemska pohání také Raspberry Pi

Android Smart Home Mirror

Pravděpodobně nejlevnější chytré zrcadlo ale vyrobila Hannah Mittová, která jako zobrazovač použila svůj stárnoucí 7“ tablet Nexus, který připevnila na zadní stěnu zrcadla. Zobrazovací plocha je tedy relativně malá, ale chytrá zrcadla zobrazují jen notifikace, které mají být po ruce, ale nesmí vyrušovat (jsou tedy v rohu), malý displej tedy vlastně naprosto dostačuje.

Pak už stačilo jen navrhnout jednoduchou aplikaci pro Android, která bude na černém pozadí zobrazovat bílý text, který bude zřetelně viditelný i na reflexní straně zrcadla. Jelikož jako zobrazovač slouží tablet s mikrofonem a reproduktorem, konstruktér toho může využít a displej se může aktivovat třeba hlasem, čidlem okolního světla (po rozsvícení v koupelně), může zrcadlo snadno ozvučit a tak dále.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Konstrukčně nejjednodušší řešení. Hannah prostě připevnila k polopropustnému zrcadlu svůj tablet Nexus 7 se speciální aplikací.

DIY, tedy Design It Yourself

Přestože se ve všech případech jedná o domácí výrobu a spíše bastlení všemožných nesourodých věcí dohromady, výsledek vypadá ve všech případech opravdu velmi dobře, použitelně a hlavně prakticky. Zároveň se nejedná o nic drahého – stačí polopropustné zrcadlo (nebo čiré sklo a polopropustná fólie), starší displej a řídící počítač, což může být třeba právě Raspberry Pi nebo jiný mikropočítač ideálně s HDMI výstupem a Wi-Fi konektivitou.

Tak co? Zkusíte to?

Diskuze (14) Další článek: SkyBender: Google testuje milimetrové vlny pro 5G

Témata článku: , Google Nexus 7, Google Nexus 7 (2. generace), Google Nexus 7 (2. generace) 16GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB LTE, Google Nexus 7 (2. generace) 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 16GB 3G, Google Nexus 7 32GB 3G, Google Nexus 7 32GB Wi-Fi, Google Nexus 7 8GB Wi-Fi, Zrcadlo, Raspberry Pi, Malý displej, Koupel, Výmysl, Mikropočítač, Apa, Nejjednodušší řešení, Microsoft Google, Grafický výstup, SMART Home, Specialista, Zobrazovací plocha, Amazon Fire TV, Something