Exynos 1080 má Qualcommu šlapat na paty. Výkonem předčí i Snapdragon 865+

Ze srovnání amerických a evropských variant řady Galaxy S a Galaxy Note od Samsungu každý rok vyplývá, že čipsety Exynos na souběžně používané Snapdragony v syntetických benchmarcích nestačí. Příští rok by ale mohla (konečně) nastat změna. Samsung má v rukávu minimálně dva 5nm čipsety vlastní výroby, a dosud zveřejněné informace jsou hodně optimistické. Připravovaný Exynos 1080 má být totiž ještě výkonnější, než Snapdragon 865+, a to se nebavíme o čipsetu, který má být určen pro ty nejvýkonnější telefony...

Exynos 1080 je přímým nástupcem Exynosu 980, který byl určen do smartphonů vyšší střední třídy jako konkurence pro Snapdragon 765G. Nový čipset bude vyroben 5nm LPE technologií, na kterou postupně přecházejí všichni velcí výrobci.

Součástí čipsetu mají být procesorová jádra Cortex-A78 a počítá se i s o dvě generace novějším grafickým adaptérem Mali-G78. V benchmarku Antutu nový čipset získal neskutečných 693 tisíc bodů, takže má oproti Snapdragonu 865+ dost výrazný náskok. Úplně prvním smartphonem s 5nm Exynosem 1080 by mělo být Vivo X60, které se do prodeje dostane ještě do konce letošního roku.

Exynos 1080 bude nástupem loňského Exynosu 980:

Exynos 1080 však nebude určen pro řady Galaxy S21 ani Galaxy Note21, ale spíše pro modely vyšší střední třídy či pro telefony s přídomkem FE. Samsung na své nedávné tiskovce avizoval, že Galaxy S20 FE je pouhý začátek, a že chce postupně přidávat další a další „fanouškovské“ modely. Řada Galaxy S21 má běžet na ještě výkonnějším Exynosu 2100, který bude nástupcem aktuálně používaného Exynosu 990. Tento high-end čipset by měl mít výkonově velmi blízko k připravovanému Snapdragonu 875.

Pokud se spekulace vyplní, mohl by příští rok pro mobilní čipsety Exynos znamenat velký restart. Pokud se čipsety výkonově přiblíží (nebo dokonce předčí) Snapdragony, mohla by si polovodičová divize od Samsungu, včetně evropských topmodelů řady Galaxy, značně zlepšit reputaci.

Via Weibo, MySmartPrice

Diskuze (12) Další článek: Řada Mate 40 zná datum premiéry. Huawei s ní uzavře jednu významnou kapitolu

Témata článku: Samsung, , , , , , , , , , Pata, Ica Universe, Čipset, Exynosu, Via Weibo