Facebook + smartphone = závislost [infografika]

Sociální sítě a chytré telefony nám umožňují zůstat v kontaktu, a to je to oč tu běží. Facebook ví jak moc závisláků mu zajistily smartphony. Patříte mezi ně?

Co uděláte jako první věc, když se ráno probudíte? Myslím, že odpověď se nabízí sama – sáhnete po telefonu, abyste vypnuli budík nebo zkontrolovali, zda někdo nepíše… Za pravdu mi dává průzkum (k dispozici v PDF), který si nechal vypracovat Facebook, dle něj sáhne po svém smartphonu bezprostředně po probuzení 62 % lidí a 74 % mladých. Do patnácti minut po probuzení zkontroluje svůj smartphone každý osmý celkově a každý devátý ve věku 18 až 24 let.

Klepněte pro větší obrázek
Co uděláte, když se probudíte? 4 z 5 lidí zkontrolují svůj smartphone do 15 minut

Facebook si kladl za cíl zjistit, jak uživatelé používají své smartphony, jak komunikují, jaké pocity prožívají a co je pro ně důležité. Studie říká, že právě pocit spojení s ostatními lidmi je tím úplně nejsilnějším, co překonává vše ostatní. Z šetření vyplynulo, že nejčastěji cítí lidé spojení s ostatními prostřednictvím textovek (49 %), následují telefonní hovory (43 %) a textování na Facebooku.

Klepněte pro větší obrázek
Sounáležitost a spojení s ostaními je pro nás zdaleka ten nejdůležitější pocit

Když už s někým komunikujeme, pak nejvíce textově. Textová komunikace zabírá 84 % času, jen 16 % času naší sociální smartphonové interakce probíhá hlasově. Sociální síť Marka Zuckerberga navštěvovalo přes smartphone na 70 % ze zhruba sedmi a půl tisícovky respondentů, přičemž 61 % z nich každodenně. Musí proto více než kdy jindy vycházet z faktu, že moderní telefony už přestávají být na telefonování, nýbrž jsou to osobní počítače kapesních rozměrů.

Klepněte pro větší obrázek
Čím více někoho milujeme, tím víc nám záleží na kontaktu s ním

Analýza rovněž zmapovala, co mobilní uživatelé Facebooku nejčastěji vyvádějí:

  • 82 % pročítá vybrané příspěvky (news feed)
  • 49 % odpovídá, komentuje příspěvky přátel
  • 38 % posílá příspěvky na zeď
  • 37 % prohlíží časovou osu přátel
  • 33 % píše přátelům přímo (chat)
  • 16 % hraje hry
  • 15 % posílá fotky/videa
  • 12 % komunikuje ve skupinách Facebooku
  • 7 % hledá užitečné aplikace

Z průzkumu dále vyplynulo, že nejpopulárnější aktivitou na smartphonu (v USA) je mailování. Dále pak právě Facebook, surfování na webu, hry, navigace, sdílení a posílání fotek, vyhledávání, čtení zpráv a sledování TV či videa. Prvních sedm jmenovaných aktivit je neměnných pro věkovou skupinu 18 až 44 let, PRO pohlaví a zároveň pro všechny operační systémy.

Klepněte pro větší obrázek
Průzkum byl realizován v Americe, vítězství mailu proto nepřekvapí

Statistika říká, že v průměrná denní doba, kterou strávíme komunikací na smartphonu dělá 131 minut a 43 sekund. Na Facebooku jsme z toho něco přes půl hodiny. Ve všední dny je to méně, ale počínaje pátkem narůstá doba komunikace ke 160 minutám, necelých dvaačtyřicet minut z toho tvoří opět Facebook. Následují SMS, volání, posílání e-mailů, Twitter, Instagram a Linkedin. Více už napoví následující obrázek:

Klepněte pro větší obrázek
Facebook zkrátka v naší komunikaci dominuje, facebookování věnujeme 1 z každých 4 komunikačních minut

Vzpomenete si, kdy naposled jsme měli svůj smartphone z dosahu? Jsou to hodiny? Minuty? Nebo si na takový moment ani nevzpomenete? Třiašedesát procent respondentů odpovědělo, že svůj chytrý mobil mají z dosahu nejvýše hodinu svého aktivního dne, 79 % nejvýše dvě hodiny a jeden ze čtyř respondentů, že má svůj přístroj stále v dosahu.

Klepněte pro větší obrázek
hhPatříte mezi 25 % lidí, kteří mají smartphone stále u sebe?

Asi nepřekvapí, že nejvíce nás smartphony „spojují“ s partnery, přáteli, rodiči a zbytkem rodiny. Méně pak už s kolegy, dětmi a nejrůznějšími komunitami:

Klepněte pro větší obrázek
Přední místa v žebříčku komunikace zaujímá rodina, partneři a přátelé

Používání Facebooku na chytrých telefonech – ať už jde o cokoli, zdá se, že velká část respondentů jsou jedním slovem závisláci:

Klepněte pro větší obrázek
jjZajímavé zjistění? Snad jen že na Facebooku nejvíce „paří“ věkové skupiny 30 - 34 a 40 - 44 let

Studii zadanou Facebookem zpracovala společnost IDC. Sběr dat probíhal letos v březnu v Americe a průzkumu se zúčastnilo 7 446 respondentů s iPhonem nebo Androidem ve věku mezi 18 a 44 lety. Kompletní analýza je k dispozici zde. Jak moc jste na Facebooku/smartphonu závislí vy?

Diskuze (22) Další článek: Ha-loo: nejvýhodnější předplacenku koupíte od 13. června

Témata článku: , , , , , , SMS * * Volání, Devátý, Smartphone, FAC, Denní doba, Moderní telefon, SMA, F +, Info, Následující obrázek