Facebook Aquila: dron, který šíří laserový internet

Rozpětím překoná dopravní Boeing, váží méně než auto, ve vzduchu vydrží čtvrt roku. Facebook má solární drone, který zvýší dostupnost internetu pomocí laserů.

Bezpilotní letoun zvaný Aquila byl vyroben v Británii. Jde o kluzák o rozpětí Boeingu 737, vzhledem k lehkým materiálům použitým k jeho výrobě ale váží asi jen půl tuny. Má se pohybovat ve výškách mezi 18 a 27 kilometry nad Zemí, tedy nad veškerým komerčním leteckým provozem. Energii mu dodají sluneční kolektory.

Klepněte pro větší obrázek
První Aquila v plné velikosti. Prvně si museli přeměřit halu, jestli se jim tam vůbec vejde...

Letouny budou šířit internet v zemích, kde chybí potřebná pozemní infrastruktura, zejména tedy v rozvojovém světě. Aquila má k tomu používat vysoce přesný laser, který bude nosičem internetového spojení a zároveň má sloužit i ke komunikaci mezi jednotlivými letouny. Na vzdálenost 18 kilometrů má laserový paprsek „trefit“ deseticentovou minci, uvedli experti Facebooku. Přímo Mark Zuckerberg sdílel krásné video, které projekt Aquila představuje.

První ostré testy nového systému mají proběhnout ve druhém letošním pololetí, pravděpodobně nad územím Spojených států. Velkým problémem je zatím energie potřebná k udržení kluzáků nad zemí. Zatím vystačí asi na dva týdny, potřebné jsou ale nejméně tři měsíce.

Klepněte pro větší obrázek
Internet poteče přes laserové paprsky.

Firma nevyvíjí novou technologii pro sebe, chce ji nabídnout na trhu poskytovatelům přístupu k internetu. Podobnou technologii vyvíjí i konkurenční společnost Google. Místo bezpilotní solárních aparátů chce ale využívat balóny Loon.

Váš názor Další článek: Seznam Lumií, které dostanou bezplatný update na Windows 10

Témata článku: , , , , , , , Nosič, Dron, Laser, Kter, FAC, Bezpilotní letoun, Laserový paprsek, Apa, Materiál použitý, F +, Aquila, Letecký provoz, Paprsek, Konkurenční společnost, Las,