Facebook Phone: vlastní mobil pro sociální síť?

Nová mobilní platforma má hlouběji integrovat služby Facebooku do mobilů. Mohlo by jít o low-cost pro masy, Facebook ale zprávy popírá.

Nejnavštěvovanější sociální síť na světě, Facebook, chce mít podle nejnovějších informací vlastní mobilní platformu. Facebook Phone by měly v současnosti již tajně vyvíjet, uvedl zdroj blízký celému projektu pro server Techcrunch.com. O vývoji prý netuší ani většina zaměstnanců Facebooku.

Motivací Facebooku má být hlubší integrace svých služeb do mobilních telefonů. Ačkoli v současnosti existuje velké množství aplikací a widgetů Facebooku pro iPhone, Android i Symbian, firmě to nestačí. Údajně chce dokonale propojit kontakty ze sociální sítě s telefonem. Očekává se i integrace dalších funkcí s jádrem telefonu nebo například platba telefonního účtu přes kredity na Facebooku.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jednoduché sociální mobily už vyrábí pro britského operátora 3 společnost INQ

Šéfy vývoje Facebook Phone jsou prý Joe Hewitt a Matthew Papakipos. Oba mají s vývojem operačního systému zkušenosti. Hewitt Pro Facebook vytvořil všechny jeho aplikace pro iPhone, Papakipos vedl vývoj Google Chrome OS, operačního systému založeného na webových službách Google. Ještě před jeho dokončením ho však nečekaně zlákal Facebook. Možná také proto se spekuluje, že Facebook Phone bude používat operační systém Android.

Low-cost od Facebooku?

Facebook má vyvinout jen operační systém, samotný hardware bude dodávat třetí strana. Spekuluje se o britském výrobci INQ, se kterým je Facebook propojen přes bohatého investora Li Ka-Shing.
Facebook Phone by měl být low-cost telefonem s cenou do 50 dolarů (maximálně tisíc korun). V takovém případě by však nemohl konkurovat zavedeným hráčům jako iPhonu či Androidu.

Článek vyšel také ve slovenštině na MobilMania.sk

Mezitím oficiální zdroje společnosti Facebook zprávy o nové mobilní platformě popřely. "Náš pohled je takový, že téměř všechny zážitky by byly lepší, kdyby byly sociální, takže hluboká integrace do existujících platforem a operačních systémů je dobrá cesta. Uvedení pracovníci pracují na takových projektech," píše oficiální stanovisko. Zaměstnanci Facebooku prý označují jako Facebook Phone právě takové projekty, protože to lépe zní.

Otázkou zůstává, zda Facebook opravdu pracuje na nějaké nové platformě. Server Techcrunch.com totiž v minulosti odhalil i přípravy vlastního telefonu od Googlu, Nexus One. Ten však byl v číslech prodejnosti zklamáním a Google ho nakonec stáhl z trhu. Naopak operační systém Google Android má úspěch. Odhady hovoří o tom, že bude do roku 2015 dokonce jedničkou mezi mobilními platformami.

Diskuze (9) Další článek: Pozor na nový poplatek za převod smlouvy

Témata článku: , Apple iPhone 4GB, Google Nexus One, FAC, Soči, Sociální síť, Hluboká integrace, Social, F +, Pro +, Phone, Dobrá cesta, Síť, Zavedený hráč, SOC, MOBI, Mobil, Sít