FaceTime: proč Apple kope do mrtvoly (video)

Apple do iPhonu 4 přidal funkci FaceTime pro videohovory. Proč, když se v sítích 3G vůbec nepoužívají? První vlaštovka: erotická linka.

Jednou z nových funkcí v iPhonu 4 jsou videohovory FaceTime. Apple ignoruje nulový zájem o videovolání v sítích 3G a místo toho připraví něco podobného, nekompatibilního s jinými telefony a myslí si, že to bude fungovat? Tento krok proti větru je zajímavější než videohovory samotné.

Na videu se můžete podívat, jak FaceTime funguje. Omezení jsou značná: na každé straně musí být iPhone 4, s jinými přístroji zatím nelze videohovory provozovat. K tomu musí být oba iPhony připojeny k bezdrátové síti wi-fi. Přestože by rychlost přenosu v mobilních sítích vyšších generací krásně stačila, Apple si zřejmě nechce naštvat operátory, kteří mu iPhone prodávají.

Wi-fi pro FaceTime stačí

Kvalita obrazu je špatná. Zdá se nám, že se v síti přenáší jen malé okénko, které vidíte v rohu displeje, a na druhé straně se potom roztáhne přes celou plochu. Obraz se občas zadrhne, zapomeňte na možnost přenést na druhou stranu nějaký text. Přestože iPhone jinak velmi dobře fotí i velmi blízké předměty. Dá se ale přepínat mezi přední a zadní kamerou. Při volání se automaticky aktivuje hlasitý reproduktor, protože se předpokládá, že telefon držíte v ruce před sebou.

Zmínku si ještě zaslouží iniciace hovoru. FaceTime jednak můžete vytočit tlačítkem přímo z adresáře. Služba je svázaná s telefonním číslem. Předpokládám tedy, že se aplikace IP cestou spojí se serverem a zjistí, zda dotyčný má iPhone 4 a zda je právě k dispozici. U kolegy, se kterým jsme FaceTime zkoušeli, už mám také v adresáři na tlačítku ikonku FaceTime. U jiných kontaktů zatím chybí.

Druhé straně ale také můžete normálně zavolat přes mobilní síť a hovor teprve poté tlačítkem přesunout na FaceTime. V případě úspěchu se mobilní hovor ukončí a bez výpadku přejde na wi-fi.

Dřív se spekulovalo o tom, že FaceTime přenese jen obraz, a zvuk bude muset jít přes mobilní síť, aby z toho operátoři něco měli. Není to ale pravda, wi-fi stačí pro všechno.

Pokud jste ve firemním prostředí a nedaří se vám přes FaceTime spojit, požádejte administrátora, ať zkontroluje, zda jsou na firewallu povoleny všechny potřebné porty. Viz dokument Applu.

Zapojil se pornoprůmysl, takže to bude fungovat

Proč to tedy Apple dělá? Možná doufá, že se z FaceTime stane světový standard videotelefonování. Službu totiž postavil na otevřených standardech a nyní asi čeká, kdo se všechno přidá. Více než na mobilní telefony se zřejmě spoléhá na počítače a softwarové klienty.

Zatím se přidal zejména web Ip4play, ale trochu jiným způsobem, než puritánský Apple plánoval. FaceTime totiž používá pro placené erotické videohovory.

Diskuze (93) Další článek: Týden mobilně 45: iPhone 4 speciál

Témata článku: Apple, , , , , Apple iPhone 4, Apple iPhone 4 16GB, Apple iPhone 4 32GB, Apple iPhone 4GB, FAC, F +, APP, Otevřený standard, Světový standard, Firemní prostředí, Mobilní hovor, Pro +, Malé okénko, #Apple,