Fakta: Siemens + Benq = velká láska

Tchajwanský Benq koupí mobilní divizi Siemensu. Včera se konala tisková konference, kde zástupci obou firem uvedli i velmi překvapující informace. Siemens na mobilních telefonech bude žít nejdéle pět let.

Máme ztráty, potřebujeme z toho ven

O divizi Siemensu zaměřené na výrobu mobilních telefonů se ví, že je ztrátová, a že si hledá vhodného partnera, který by ji opět postavil na nohy ve světě mobilní konkurence. Hledá a už našla. Stane se jím „asijský drak“ mezi výrobci mobilů, tchajwanská společnost Benq.

Benq má zkušenosti s LCD obrazovkami, skenery, digitální fotoaparáty a patří mezi nejdynamičtěji se rozvíjející čínské výrobce mobilních telefonů. Siemens mu na oplátku poskytne fungující trh ve východní a západní Evropě a obrovský potenciál trhu v Jižní Americe, kde je již nějakou dobu také etablován.

Co prozradila tisková konference

Včera proběhla v Mnichově tisková konference, na které padly tuny prázdných slov a nicneříkajících frází, ale i pár důležitých informací. Předseda představenstva společnosti Benq K. Y. Lee prozradil i skutečnosti, o kterých možná ani Klaus Kleinfeld (předseda představenstva Siemens AG) netušil, že budou uveřejněny.

Podstatná fakta, která zazněla:

  • Celá transakce byla vyčíslena na 350 milionů eur.
  • Obchod bude celkově dokončen v prvním čtvrtletí roku 2006 (tento údaj zazněl přímo z úst předsedy představenstva na tiskové konferenci, tisková zpráva přitom hovoří už o čtvrtém čtvrtletí roku 2005).
  • Benq bude po dokončení akvizice vlastnit celou divizi mobilních telefonů, tedy všech více než šest tisíc zaměstnanců a veškeré výrobní a vývojové závody, včetně těch v brazilském Manausu a německém Kamp-Lintfortu.
  • Benq získá i veškeré centrální řízení a marketingovou organizaci (čtyři noví tchajwanští členové přistoupí do vedení společnosti).
  • Centrum Siemensu bude zatím nadále v Mnichově.
  • Benq na nátlak velmi silných německých odborů přislíbil, že do roku 2006 nebude podnikat žádné kroky v propouštění zaměstnanců nebo jejich přesouvání do Asie.
  • V rámci transakce získá společnost Siemens akciový podíl ve společnosti Benq v hodnotě 50 milionů eur.
  • Po dobu pěti let bude mít Benq právo používat značku Siemens na svých výrobcích (ovšem ne povinnost).
  • Po dobu 18 měsíců se přepokládá používání značky Siemens, poté se přejde na Benq-Siemens (popřípadě obráceně). Nakonec značka Siemens podle slov L. Y. Leeho zcela zanikne. A jak sám uvedl, doufá, že to nebude trvat celých pět let, které má k dispozici.

Nejdřív Benq-Siemens a pak už jen Benq

Siemens k prodeji své mobilní divize přistoupil kvůli své dlouhodobé ztrátovosti. Od tohoto spojení si slibuje zachování jistoty pro zaměstnance, akcionáře a zákazníky značky. S ní to ale nevypadá až tak slibně, protože garanci zachování stávajícího stavu získali odboráři ze Siemensu pouze do konce roku 2006. Nad tím, co se bude dít potom, zatím můžeme jen spekulovat. Vyjednávání s asijskými manažery ale určitě nebude žádná hračka.

Spojení obou společností bude znamenat novou velkou rybu ve vodách produkce mobilních telefonů. Siemens si tím polepší i ve statistikách a poskočí v podílu na trhu ze svého současného pátého na čtvrté místo. Pod svým vlastním jménem se tam ale ohřeje jen krátce a pak už to bude zřejmě poslední štace – to už s novým příjmením.


Diskuze: Končí evropští výrobci mobilních telefonů?
Diskuze (33) Další článek: Nová Oskarova samoobsluha v kapesním provedení

Témata článku: Benq, Siemens, Mobilní konkurence, Láska, F +, Klaus, Fakt