Finové prosurfují 28× více než Češi. Operátoři kupodivu nekrachují. Naopak...

  • Dva největší finští operátoři mají průměr daleko za 10 GB na hlavu
  • Čechů surfuje 40 %, tito zákazníci přenesou průměrně 1 GB měsíčně
  • Datová mizérie oslabuje hospodářský růst, profit mají jen operátoři

Mobilní internet využívá zhruba 40 % zákazníků českých operátorů. Ti datující mají spotřebu v průměru okolo 1 GB měsíčně. To jsou údaje za loňský rok. Dnes by mohl být průměr na všechny zákazníky (včetně té většiny, která nedatuje) někde kolem 500 MB na hlavu na měsíc. Uvidíme, jaká čísla vykáží tuzemští operátoři za letošní rok, ale datová spotřeba je u nás tak nízká, že se s ní raději nikdo nechlubí.

Chlubí se ale Finové. Analytici z Tefficient porovnali meziroční nárůst datového provozu u finských operátorů DNA a Elisa za 1. čtvrtletí letošního roku.

Datový provoz na SIM vzrostl u Elisy za Q1/2017 meziročně o 44,7 % na průměrných 11,8 GB měsíčně. Konkurenční DNA poskočil o 63,3 % na 14,3 GB. To je 28× více než u nás. Chcete lepší ilustraci propasti mezi ČR a evropskou mobilní velmocí?

Protočí 28násobek dat, přesto nekrachují

Zevrubnou zprávu o hospodaření za Q1/2017 publikoval DNA zde. Operátor vykazuje růst tržeb i zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA). Zajímavý je například údaj o počtu zákazníků, kteří od DNA odešli, těch bylo přes 20 % (kvůli zvýšení cen u starších tarifů). Zhruba stejně jich ale zase přišlo, takže celková zákaznická báze zůstává na stejné úrovni.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pokud vládnete angličtinou, můžete se ponořit do statistik 

Tzv. zákaznický churn (počet zákazníků, kteří přestali využívat služeb operátora) mají tuzemští operátoři pod 2 %, což svědčí o tom, že na severu funguje opravdu silná konkurence, což bohužel není náš případ....

Mobilní internet podporuje blahobyt

Analýzy provedené v minulosti prokázaly pozitivní korelaci mezi růstem spotřebovaných dat a HDP. Zjednodušeně řečeno, čím víc dat, tím vyšší hospodářský růst. V časech, kdy ve světě rostlo 3G, publikovala asociace GSMA spolu s Deloitte analýzu, která mimo jiné říkala, že pokud zdvojnásobíte množství přenesených dat, zvýší se HDP na obyvatele o půl procenta.

Diskuze (13) Další článek: První oběť. Vodafone radši úplně zakáže roaming u všech čistě datových tarifů

Témata článku: , , , , , , , Silná konkurence, Úrok, Vice, Báze, F +, Kup, EBITDA, HDP, Elis, Pro +, Datový provoz, Meziroční nárůst, Fin, Elisa, Upload, Zákaznická báze, Tefficient, Zvýšení cen