Firmička porazila Apple, její tablet se iPadu nepodobá

Společnost Apple žalovala Španěly kvůli designu jejich tabletu. Podle soudu se ale iPadu nepodobá. Španělé teď chystají žalobu na Apple, chtějí peníze.

Apple používá proti konkurenčním výrobcům zařízení na platformě Google Android osvědčený recept. Žaluje je za napodobování vzhledu či technických řešení svých iPhonů a iPadů, a to obvykle úspěšně. V případě malé španělské firmy NT-K ale padla kosa na kámen a celý případ se může obrátit proti americkému výrobci.

Španělský spor Apple otevřel loni, když malé východošpanělské firmě poslal dopis, ve kterém žádal zničení skladových zásob nově vyvinutého tabletu, která byl prý kopií iPadu. Když NT-K výzvu odmítla, následoval soudní příkaz a razie španělských celníků, kteří zabavili tablety čekající na expedici. V prosinci 2010 podal Apple žalobu.

Včera ale soud přinesl verdikt, který Apple neočekával. NT-K patentový spor vyhrála a nyní připravuje žalobu proti Applu. Po americkém gigantovi žádá náhradu ušlého zisku a odškodné za zmařenou obchodní příležitost. „Jsme malá firma a jako řada dalších se pokoušíme přežít ekonomickou krizi. Připadá nám nesmírně nespravedlivé, že firma takového kalibru, jako je Apple, zneužívá svého dominantního postavení na trhu,“ odůvodnila svůj krok NT-K, která už loni v srpnu podala na Apple stížnost u místních antimonopolních úřadů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
To je on, tablet „Tableta NT-K Pad A91“. Celý iPad, že? Ne, tentokrát to Applu nevyšlo

Následky soudního rozhodnutí ale mohou být pro Apple ještě mnohem závažnější. Podle serveru Foss Patents totiž Apple proti NK-T použil stejný patent, pomocí kterého se mu podařilo prosadit zákaz prodeje tabletů od Samsungu na německém trhu. Je tedy pravděpodobné, že soudy budou v případě dalších sporů Applu s jeho rivaly na evropské půdě ke španělskému verdiktu přinejmenším přihlížet, dodává Foss Patents.

O zrušení patentu Applu na vzhled jeho výrobků se pokouší i malá německá společnost JAY-tech. Podle jejího šéfa Lothara Kobela Apple malé výrobce žaluje kvůli tomu, aby nasbíral více soudních rozhodnutí ve svůj prospěch. Ty pak mají dodat váhu jeho žalobám vůči velkým hráčům.

Diskuze (84) Další článek: O2 kartu už si můžete dobít on-line, navíc s bonusem

Témata článku: Apple, , , , , APP, F +, Malá firma, Pór, Německá společnost, Osvědčený recept, Zmar, Tableta, #Apple, Napodobování, Tab S, Celý případ, Tab,