Tvrdá rána pro Fitbit. V USA se chystá žaloba kvůli riziku popálení od všech produktů značky

  • Fitbit po pěti letech existence svolává hodinky Ionic
  • Problémem je baterie, která se může přehřát a způsobit popáleniny
  • Fitbit za hodinky vyplatí cca 7 tisíc korun a přihodí 40% slevu

Oživeno 3. května 2022:

Fitbit má za sebou svolávačku hodinek Ionic, ovšem zdá se, že problémům ještě není konec. V USA se chystá žaloba, podle které mají stejné problémy i jiné produkty značky Fitbit. V USA je registrováno na 80 případů popálenin druhého a třetího stupně hodinek, a to kvůli vadným bateriím. 

Jenže, v nové žalobě tvrdí dvě uživatelky, že je popálily hodinky Versa Lite a Versa 2, na internetu se již v minulosti objevily fotografie, na nichž jsou vidět popáleniny hodinkami Fitbit Versa a Fitbit Sense. Může se samozřejmě jednat o izolované a nesouvisející případy, aktuální žaloba chce prokázat opak. Opírá se o tvrzení, že „se chyba baterie a nabíjecího systému objevuje u všech produktů značky Fitbit“. Žaloba také tvrdí, že Google „potlačuje“ finanční kompenzaci za vrácené hodinky, protože spousta uživatelů nedostala slíbených 299 dolarů ani po dvou měsících od jejich vrácení.

Klepněte pro větší obrázek
Starší případ z roku 2019. Uživatel na Redditu uvádí, že jej takto popálily hodinky Fitbit Versa (Obr.: Reddit)

Žaloba tvrdí, že jsou všechny produkty značky Fitbit nebezpečné, a to je dosti odvážné tvrzení. Dle vyjádření Fitbitu se problém týkal jen hodinek Ionic. Je zřejmé, že se výrobce bude proti nařčení bránit, protistrana se pak bude snažit dokázat opak. O výsledku soudního sporu, tj. zda jsou nebezpečné i další produkty značky Fitbit, vás budeme samozřejmě informovat.

Via Arstechnica, Twitter, Reddit


Původní článek vyšel 3. března s následujícím nadpisem:

Fitbit svolává chytré hodinky Ionic. Důvodem je potenciální riziko přehřátí baterie a popálení ruky

Hodinky FItbit Ionic jsme u nás na webu testovali v roce 2017, v roce 2020 se přestaly vyrábět. Přesto, po pěti letech jejich existence na trhu, odstartoval Fitbit dobrovolnou svolávací akci. Důvodem je možné přehřátí baterie, které může v ojedinělých případech vést k popálení uživatele. Pokud tedy hodinky nadále používáte, nebo je máte alespoň v šuplíku, rozhodně zbystřete!

Trochu překvapivý je fakt, že Fitbit spouští „svolávačku“ až po pěti letech. V paměti máme např. nechvalně proslulý Galaxy Note7 od Samsungu, který měl problémy s baterií ještě před vstupem na trh. Stačilo však jen několik potvrzených případků, a Samsung jej okamžitě, byť nadvakrát, stáhnul z trhu. Z celkově prodaného cca 1,7 milionu kusů eviduje agentura CPSC 174 případů přehřátí baterie, z nichž 118 vedlo k popáleninám. Dva případy se týkaly popálenin třetího stupně, čtyři případy pak popálenin druhého stupně.

Fitbit na svých webových stránkách uvádí, že se svolávání týká jen modelu Ionic, ostatní nositelnosti značky jsou i nadále absolutně bezpečné. Pokud tedy Ionic používáte, popř. máte v šuplíku, měli byste je hned přestat používat. Stačí vyplnit formulář na tomto webu (platí i pro ČR), kde uvedete své kontaktní údaje. Následně se s vámi FItbit spojí, domluví způsob vrácení hodinek a ve finále vám za hodinky vrátí 299 dolarů (necelých 7 tisíc korun).

Oficiální představení hodinek Fitbit Ionic:

Jako bonus pak Fitbit přihodí 40% slevu na vybrané zařízení Fitbit, to se však netýká modelu Ionic, který už se nevyrábí a výrobce žádnými modely na výměnu „kus za kus“ již nedisponuje. Sleva však platí jen do tří měsíců od podané žádosti na vrácení hodinek. Od jejího zaregistrování se k vám dostanou finanční prostředky v horizontu tří až šesti týdnů. 

Zdroj Fitbit

Diskuze (1) Další článek: Evropská komise poslala stížnost Applu. Chce, aby v iOS povolil alternativní platební služby

Témata článku: , , , , , , , , , , , Fitbit Sense, Reddit, Popáleniny, Versa Lite, Produkt, Uživatelé, Ionic, Sleva, Česká republika, Značka, FIT, Versa, Přehřátí, Potenciální riziko,