Flubot se vrátil, v mobilu ho mít nechcete. Malware napadá Android a šíří se pomocí SMS a MMS zpráv

Uživatelé smartphonů s Androidem, kterých je většina, by se měli mít na pozoru. V českých mobilních sítích se po čase opět šíří mobilní malware Flubot, který cílí právě na smartphony s operačním systémem Android. Napadnout je může zákeřně přes SMS nebo MMS zprávu. Sám o sobě ale do telefonu nevnikne, opět je nutná kooperace neopatrného nebo nepoučeného uživatele.

Zpráva, kterou zákazník obdrží, vzbuzuje dojem, že na majitele telefonu čeká hlasový vzkaz ve schránce a pro jeho poslechnutí musí otevřít přiložený odkaz. Tento odkaz pak nabídne instalaci podvodné aplikace. Až poté, kdy si ji zákazník nainstaluje, rozešle z jeho telefonu velké množství MMS nebo SMS zpráv. Tak se virus šíří na další telefony.

Nepotvrzujte bezhlavě vše, co vám mobil předhodí

Jen za dnešní den (11. května) zaznamenali operátoři už statisíce takový zpráv, uvádí operátorská asociace APMS. Část škodlivého provozu operátoři dokážou blokovat. Pokud ovšem nebezpečné SMS a MMS zprávy posílají samotné napadené telefony, operátoři do takové komunikace nemohou zasahovat.

Uživatelům doporučujeme instalovat na telefon aplikace výhradně z oficiálních obchodů App Store a Google Play. Nikdy ne z neznámých zdrojů. Velmi často jde o podobně zhoubné programy,“ říká ředitel APMS Jiří Grund. A za redakci přidáváme další doporučení – čtěte si dialogové hlášky, které vám systém v telefonu předkládá a nedávejte vždy automaticky ke všemu souhlas.

Mohlo by se zdát, že Flubot je relativně „neškodný“ malware sloužící pouze k hromadnému rozesílání spamu, ale ve skutečnosti může na pozadí přistupovat k citlivým údajům ve vašem telefonu, včetně přístupů k mobilnímu bankovnictví apod. Přesně před rokem už tento malware v Evropě řádil, tehdy se maskoval za informační SMS zprávu o údajné zásilce doručované přepravní společností DHL.

Diskuze (6) Další článek: Smazali jste si omylem fotku na iPhonu? Obnovení je snadné, jen je potřeba být rychlý

Témata článku: , , , , , , , , , , Evropa, Uživatel smartphonů, Operátor, Uživatelé, App Store, Jiří Grund, MMS zpráva, F +, Mobilní síť, Mobil, DHL, Grund, Telefon, MMS,