Ford představil novou řadu chytrých elektrokol

Známý výrobce automobilů, společnost Ford, se usazuje v cyklobyznyse: představil svoji další řadu elektrokol. Ta cyklistovi pomáhají šlapat podle toho, jak moc se potí a jsou osazena třeba i senzory, které detekují zezadu se přibližující objekty. Aby toho nebylo málo, dají se také rychle složit a (překvapivě) se vejdou do kufru jakéhokoliv vozu Ford.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nedávno představenou řadu elektrokol automobilka nazvala MoDe:Flex-Ford, řada čítá celkem tři typy „multimodálních“ bicyklů a aplikaci pro chytré telefony, která je schopná zpracovávat údaje získané jak z řídítek kola, tak třeba i pulsmetru uživatele, zvládne klasickou navigaci nebo i vyhledání informací o nejbližších volných parkovacích místech ještě v okamžik, kdy se uživatel nachází ve svém voze.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ford nespecifikoval cenu ani další parametry elektromotorů nových kol, ani to, zda je opravdu hodlá prodávat, nebo jde jen o testovací koncept. Jisté je jen to, že kolo je nebývale „chytré“: krom pomoci při šlapání odvislé od toho, jak moc se jezdec potí, se od něj uživatel dočká také chytrého signalizování, zda se k němu zezadu neblíží jiný automobil, o což se starají dvě infračervená čidla. Zajímavým doplňkem jsou pak vibrující gripy, které jezdce varují, pokud se blíží k nějakému většímu výmolu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Chytré kolo se pochopitelně neobejde bez kontaktu s chytrým telefonem.

Další z variant kola je určena pro přepravu větších a těžších nákladů, nejmenší verze kola se vejde i do batohu. 

Diskuze (2) Další článek: Tip: Nejlepší datová SIM pro cestování po EU

Témata článku: , Kufr, Bicykl, Známý výrobce, Pře, Ford, Nov, Výrobce aut, F +, Chytrý