Fotili jsme s megapixelovou Nokií 7610

Včera jsme měli možnost prakticky vyzkoušet možnosti megapixelového fotoaparátu v Nokii 7610. Pořídili jsme s ní desítky fotografií a několik videonahrávek. Přečtěte si také naše první uživatelské zkušenosti
Kapitoly článku

Nokia bude se svým chytrým telefonem 7610 první, kdo na českém trhu nabídne fotomobil s rozlišením jeden megapixel. V obchodech se objeví zhruba do tří týdnů. Snad už v červenci by mělo následovat LG s modelem T5100 a v srpnu se začne prodávat Siemens S65.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě barevné varianty Nokie 7610

Ze včerejšího press briefingu Nokie by si mnohé firmy měly vzít příklad. Po velmi krátkém proslovu ředitele české pobočky Viktora Saeijse nás Nokia vyvezla za město, dostali jsme telefony ... a hrajte si. Pro focení bohužel nebyly vůbec ideální podmínky, až na pár chvilek neustále pršelo a ze zamlžené scenérie fotoaparát (zejména fotomobil) žádnou krásu neudělá.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přesně tímto kouskem jsem fotil

Parametry jsou v katalogu

Nokia je chytrý telefon se Symbianem Series 60, který výrobce představil na veletrhu CeBIT. Funkčně se velmi podobá modelu 6600, podrobnější popis si ale necháme až na recenzi. Její termín zatím neznáme, protože testovací vzorky budou k dispozici až příští týden.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě barevné varianty (že je bílá hezčí?)

Pokud vás ale už teď zajímají technické parametry, najdete je v katalogu mobilů a v katalogu komunikátorů. Včera jsme měli dostatek času telefon podrobně prozkoumat.

Když se řekne megapixel

Rozlišení digitálních fotoaparátu se udává v tzv. megapixelech. Jedná se o počet bodů v řádu milionů, které fotoaparát dokáže zachytit. Konkrétně z Nokie 7610 dostanete obrázek formátu 1 152 × 864, což je po přepočítání na body třikrát víc než u doposud běžného rozlišení 640 × 480 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Porovnání se Siemensem SX1 

Stojím před problémem, jak pořízené fotografie prezentovat. Jejich velikost je totiž od dvou set do pěti set kilobajtů, a to je pro webové stránky už docela dost. Udělejme kompromis. Část fotografií, které jdou nějakým způsobem typické, ukážu v původní velikosti, bez jakékoli úpravy. Zbytek obrázků zmenším, ať ještě dneska stihnete něco dalšího.

Jak dlouho se ukládá půlmegabajtová fotka?

Aplikace pro ovládání digitálního fotoaparátu v Nokii 7610 je jednoduchá, v některých případech bohužel až příliš. V nastavení si můžete vybrat mezi třemi stupni kvality:

  • rozlišení 1 152 × 864, vyšší kvalita
  • rozlišení 1 152 × 864, nižší kvalita
  • rozlišení 640 × 480

Při focení je k dispozici čtyřnásobný digitální zoom, samospoušť, noční režim - a to je všechno. Citelně zde chybí zejména možnost ovlivňovat úroveň expozice. Na automatiku se nedá vždy spolehnout, často jsem potřeboval scénu zesvětlit nebo ztmavit. Doufejme, že se časem objeví symbianový program, který nabídne větší možnosti nastavení.

Nokia 7610 má vnitřní paměť 8 MB, do testovaného vzorku, který byl úplně prázdný, se vešlo asi pětadvacet fotografií. Další ale lze ukládat na paměťovou kartu RS-MMC, přímo v balení bude karta o kapacitě 64 MB. Bohužel se vkládá pod baterii a nelze ji vyjmout bez vypnutí telefonu.

Z telefonu lze obrázky dostat v multimediální zprávě, zde ale s megapixelovými snímky odejdete s nepořízenou, protože jsou podstatně větší než limit českých operátorů. Takové fotografie lze ale poslat přes Bluetooth, případně stáhnout přes kabel (ten také bude ve standardním balení). Nokia tentokrát v 7610 zapomněla na infraport.

Práce se soubory, které mají oproti starším fotomobilům desetinásobnou velikost, je patřičně zpomalena. Ukládání velké fotky trvá zhruba deset sekund, během nichž nelze nic dělat.

Displej telefonu není na denním světle příliš zřetelný, takže už jsem chtěl zobrazení vyfocených obrázků zkritizovat. V pokojových podmínkách ale vypadají velmi dobře. Práce s fotoaparátem je stejná jako dřív a není k ní moc co psát. U takového fotomobilu by se jen hodila druhá spoušť na boku, aby se s ním dalo fotit v pozici „naležato“ jako s běžným digitálem. Tuto výhodu už pochopil třeba Sharp v modelu TM100 nebo Sony Ericsson v očekávaných novinkách K700 a S700.

Nejdůležitější jsou fotografie

Konec řečí okolo, pojďme se podívat na obrázky. Můj názor? S ohledem na to, že jde o fotomobil, jsou snímky ucházející až velmi dobré. Mohly by být ale ještě lepší, kdyby Nokia použila lepší optiku; v 7610 se mi zdá být naprosto stejná jako u starších telefonů. Vyšší rozlišení ale v tomto případě zachytí více detailů a po zmenšení vypadá obrázek lépe než ze současných fotomobilů.

Jak jsem slíbil, napřed ukážu neupravované obrázky v původním rozlišení 1 152 × 864. Otevřou se v malém okně, doporučuji potom klepnout dvakrát na titulní pruh, aby se objevily rolovací lišty. Kromě snímků, které jsem fotil včera, přidávám i několik obrázků pořízených zaměstnanci Nokie v lepších světelných podmínkách. Ještě jednou ale upozorňuji, že soubory jsou docela velké, mají až půl megabajtu. Nehodnoťte prosím uměleckou kvalitu snímků, o ni tentokrát opravdu vůbec nešlo.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Několik běžných snímků „pro zahřátí“

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Interiér: nedostatek světla je někdy znát

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Digitální zoom: vhodný jen pro zobrazení na mobilu

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kvalita a rozlišení: od nejlepšího k nejhoršímu

Klepněte pro větší obrázek
Přesně tady by se hodila kompenzace expozice, protože automatika scénu přesvětlí

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Makro: text lze s trochu snahy přečíst

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Několik běžných snímků „pro uklidnění“

Tiskneme

Nokia na prezentaci předváděla také možnost přímého tisku fotografií na tiskárně HP. Přenos probíhal přes Bluetooth: buď přímo z Galerie v telefonu, nebo prostřednictvím aplikace Fotolab, kde lze nastavit různé předvolby (například více obrázků na stránku apod). Výsledky ve formátu 135 × 100 milimetrů nevypadaly jako fotka z digitální zrcadlovky, to opravdu ne. Na obrázky se ale dá dívat a z půlmetrové vzdálenosti nespatříte nic, co by nějak zvlášť rušilo.

Obrázky lze ale nechat vyvolat v digilabu a zde jsou výsledky velmi dobré – srovnatelné s výstupy nejlevnějších kinofilmových aparátů.

Po úpravě

Výstupy fotomobilu lze stejně jako obrázky z běžného digitálního fotoaparátu vylepšovat v počítači. Několik snímků jsem proto zmenšil, trochu doostřil, upravil úrovně, zjasnil barvy... Zde jsou výsledky:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Video!

Nokia 7610 dokáže nahrávat také video - zde však v podstatně menším rozlišení. Délka závisí na volné paměťové kapacitě, kvalita je ale pouze mobilní, nečekejte digitální videokameru. Hodně zajímavá je vestavěná aplikace Muvee, se kterou lze pořízené nahrávky sestříhat. Je zde také několik šablon, které během pár desítek sekund automaticky vytvoří efektní videoprezentaci. Podívejte se na ukázky:

Ať žije megapixel

Je naprosto jasné, že diskuse se opět zvrhne a bude se řešit, že fotomobily jsou naprosto k ničemu (aby se zároveň o kousek dál plakalo, proč u nás nejsou tak vyspělé technologie jako v Japonsku). To je ale život.

Klepněte pro větší obrázek

Na megapixelový fotoaparát jsme čekali docela dlouho. Teď je tady a přestože jeho výstupy zatím stále nenahradí běžný digitální fotoaparát, obrázky jsou o hodně lepší než dřív. Nokia je první vlaštovka, brzy budou následovat další a věřme, že se toto rozlišení stane minimálně standardem, že výrobci mobilů vylepší optiku a že místo levného digitálu už brzy budeme používat mobilní telefon.

Kompletní parametry Nokie 7610 najdete v katalogu mobilů a v katalogu komunikátorů


Článek ještě nekončí. V druhé kapitole najdete hromadu dalších obrázků pořízených Nokií 7610

Témata článku: Nokia, , Nokia 7610, Nokia 7610 Supernova, Siemens S65, SAE, Mega +, F +, Mega