Fotografie týdne: abstrakce mobilem

Zní to jako fráze, ale kontrast ve fotografii je něčím, co skutečně zaujme diváka. I toho náhodného, který si jen listuje naší galerií.

Nejzajímavější snímky se poslední dobou líhnou opět v rámci abstraktní fotografie. Možná je to tím, že abstraktní kompozice se pořizuje fotomobilem snáze než klasický obrázek hezké krajiny. Nebo že by únorový chlad podporoval kreativitu? Kdo ví.

V naší Galerii fotomobilů mrzne, až praští, a teplé barvy se náhle kamsi vytratily. Naším objektem zkoumání je dnes experimentální záběr gelu na vlasy. "To by člověk nevěřil, co se z něj dá udělat", dodává jeho autor. Výsledná kompozice si tak trochu říká o otázku "Co to vlastně je?" Vzduchové bublinky v čiré hmotě zajímavě korespondují s oválným tvarem celé této prosvětlené hromádky. Podložka bohužel působí v dolní části trochu rušivě, protože náš pohled začne na tuto šedou skvrnu sklouzávat, ale pomineme-li tento nedostatek, je prozářený objekt umístěn ve formátu promyšleně. Temnota kolem něj pak tvoří jakýsi přirozený rámeček.

Autor u tohoto snímku neprováděl žádné ořezy ani dodatečné úpravy, a jestli si pohrál s kontrastem, už nám neprozradil. Fotografie "Abstrakt" však rozhodně patří k těm, které si můžete rozkliknout do plné velikosti, aniž byste se museli bát, že se ztratíte v guláši z rozmazaných pixelů. Co se kvality týče, je na tom tato abstrakce skvěle. Podívejte se sami.

FotoTydne1.jpg

Název: Abstrakt
Autor: IJL
Fotomobil: Sony Ericsson K800i

Kontrastnější snímky zaujmou také v černobílé škále. O nezvyklý pocit chladu a odosobnění se postará lehké tónování do modra.

FotoTydne1_up1.jpg FotoTydne1_up.jpg 
Černá a bílá podtrhnou kontrast • fotka zbarvená do modra

I když v ale naší Galerii minulý týden každý druhý snímek vyprávěl o třeskuté zimě, v diskusích pod nimi to naopak vřelo. Pod několika fotografiemi se rozproudila zajímavá debata. A co si vy myslíte o rámečcích u snímků v naší Galerii fotomobilů? Myslíte si, že dodají fotografii nádech profesionality, nebo se naopak domníváte, že ji kvalitativně srazí na kolena? Každý z nás má jiný názor a také jinak fotografuje. Nezapomeňte ke svému názoru v naší Galerii také přidat snímky ze svého mobilu.

Galerie fotek z mobilů: galerie.mobilmania.cz

Diskuze (1) Další článek: Nokia N77: novinka s televizí DVB-H

Témata článku: , , Sony Ericsson K800i, Foto, Druhý snímek, Oválný tvar, Mobil, F +, MOBI, Fotograf