Fotohádanky: poznáte Česko a svět z letadla?

Pravidla fotohádanek jsou stále stejná. V článku najdete snímky z internetových leteckých map a vaším úkolem je poznat nebo najít místa, která jsou na nich zobrazena.

Jak odpovídat

Do diskuze k jednotlivým snímkům pište pouze náznaky, nikdy přímo název místa nebo jeho souřadnice. Uveďte jen malou nápovědu, ze které bude jasné, že znáte odpověď, ale ostatní zároveň nebudou připraveni o motivaci hledat.

Příklad: Vůbec první fotohádanka ukazovala kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Ždáru nad Sázavou. Do diskuze by potom mohlo přijít například: Architekta pozval opat Václav Vejmluva; Ještě dělal Křtiny, Rajhrad a tak dále; Unesco.

Chceme zkrátka, abyste ostatním hned neprozrazovali správnou odpověď.

Dnešní fotohádanky

Čtyři snímky můžete hledat v internetových mapách Googlu.

Jedna trochu složitější

Pokud by se někomu obrázky zdály příliš jednoduché, pokaždé připravíme ještě jednu lahůdku. Tentokrát se ale bude hledat na celém světě, rovněž na mapách Googlu. Kde je následující místo?

 

Jen pro tvrďáky

Poslední hádanka bude tentokrát trochu jiná. Vaším úkolem je zjistit, kde přesně byl na světě vyfocen následující obrázek. Každý asi pozná, že se jedná o snímek z Google Street View. Ale odkud? Není to ale tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Správné odpovědi z minulého kola

1. Golf Resort Karlovy Vary. Již do roku 1904 se datuje vznik prvního golfového klubu u nás – a to právě v Karlových Varech. Zdejší osmnáctijamkové hřiště bylo dostavěno v roce 1933.

2. Zřícenina hradu Hukvaldy. Původně gotický hrad, dnes jedna z největších zřícenin na Moravě, byl postaven ve 13. století. Nedaleká obec Hukvaldy je pak rodným místem hudebního skladatele Leoše Janáčka.

3. Telč. Komplex renesančního zámku a historických domů v renesančním a barokním stylu je jedním z důvodů, proč je město Telč považováno za historickou perlu. Od roku 1992 je dokonce zapsáno do seznamu UNESCO.

4. Pavilon „Indonéská džungle“, ZOO Praha. Od roku 2004 si mohou návštěvníci pražské ZOO prohlížet exotická zvířata v moderní expozici. Unikátní stavba je největší a nejnákladnější pavilon u nás.

5. Arena di Verona, Verona, Itálie. Monumentální aréna, kde se dříve konaly starověké hry, byla postavena v roce 30. Dnes je známa především jako operní a koncertní místo. Do jejích ochozů se vejde patnáct tisíc lidí.

6. Pohoří na Kamčatce

Diskuze (21) Další článek: Apple iPhone 3G: jablečná superstar (test)

Témata článku: Aréna, Tvrďák, Hudební skladatel, Let, F +, Svět, Hádanka, Foto, Česko