Fotokiosek 9000: fotky z mobilu na počkání

Zachytili jste svým fotomobilem pěknou momentku a chtěli byste si jí vytisknout? Stačí dojít k fotokiosku a poslat vybrané fotografie k vytištění pomocí bluetooth nebo infraportu.

Na brněnském veletrhu Invex se hned vedle naší Mobility Hall schovával poměrně malý stánek, ovšem s velkým nápisem „Fotky z mobilu“. Nedalo mi to a šel jsem s telefonem plným fotografií prozkoumat tuto nabídku. Svůj pohled jsem okamžitě zaměřil na přístroj podobný bankomatu. Velký dotykový displej, panel pro vstup všemožných záznamových médií a zásobník ve spodní části dávaly tušit, že tento přístroj bude o něčem jiném.

Papírové fotky na počkání

Jedná se o nový výrobek firmy Liberek pro samoobslužnou výrobu tištěných fotografií z digitálních fotoaparátů a mobilních telefonů. Přístroj se jmenuje příhodně Fotokiosek a nese označení 9000. Říkáte si, že takový přístroj na MobilManii nepatří a že už ho stejně mají v leckterém fotolabu? Omyl. Jedná se o novinku, se kterou se u nás zatím nesetkáte, ale určitě se většině z vás zalíbí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stačí mu poslat fotky.. • ..a tady vám vyskočí vytištěné

Fotokiosek je kompaktní, samoobslužný přístroj na okamžitou výrobu digitálních fotografií ve formátu 10×15 nebo dokonce 20×30 cm. Dominuje mu devatenácti palcová dotyková obrazovka, která zaručuje pohodlné ovládání a také kontrolu nad snímky. Pod obrazovkou se nachází vstupy pro paměťová média a ještě níže výstup z tiskárny.

Nejzajímavější je ovšem rozsah možností, kterými můžete toto zařízení zásobit daty. Na vstupním panelu najdeme disketovou mechaniku, CD a DVD vypalovací mechaniku, vstupy pro všechny standardní paměťové karty (Compact Flash I/II, IBM microdrive, SmartMedia, Sony Memory Stick/MS PRO/Duo, SD card, xD card), ale také okénko infraportu. Ještě jeden na první pohled skrytý způsob přenosu dat do kiosku je možný, pomocí technologie bluetooth.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zřejmě se vám nikdy nestane, že byste své fotky neměli jak předat

V útrobách se nachází klasický počítač, který obsluhuje všechny periferie. Ty vstupní už jsem zmínil; na výstupu je připojena velmi rychlá zátěžová termosublimační tiskárna Mitsubishi CP-9000DW, která dokáže jednu fotografii formátu 10×15 vytvořit za 22 sekund.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Fotokiosek 9000 • jeho kolega, který už je v německu bežně používaný

Jen do toho

Obsluha Kiosku je velmi jednoduchá. S orientací a snadným ovládáním vám pomáhá dotyková obrazovka a přehledný průvodce. Ten začne svoji cestu u výběru jazyka komunikace, následuje výběr zdroje. Já jsem samozřejmě zvolil příjem obrázků prostřednictvím bluetooth a chtěl jsem si vytisknout fotografii ze svého mobilu. Vše proběhlo bez problémů, po vyzvání jsem odeslal fotku z telefonu a za chvíli již byla připravena k dalšímu zpracování na obrazovce Kiosku.

Chvályhodné je, že lze fotografie před samotným tiskem editovat. Lze vytvořit výřez nebo upravit barvu, jas, kontrast či ostrost snímku. Nechybí ani pokročilejší funkce jako redukce červených očí nebo ozdobení obrázku rámečkem. Pak už stačí výsledek poslat na tiskárnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek¨
Jednoduchý průvodce vás o přiliš času nepřipraví

Každá legrace něco stojí. A nejinak tomu bude v tomto případě. Cena samotného přístroje atakuje hranici dvou set tisíc korun, ale nepočítá se s tím, že byste si ho pořizovali domů. Své útočiště najde ve fotolabech, prodejnách fototechniky nebo mobilních telefonů a možná bychom ho mohli za čas potkat i v prodejnách našich operátorů. Záleží pak na každém provozovateli, jakou nasadí cenu za jeden vytištěný snímek. Výrobce však udává, že náklady na tisk jedné fotografie 10×15 činí 5,30 Kč.

Účtování je u Fotokiosku vyřešeno pomocí modulově řízenému programu, který komunikuje s PC pokladnou. Po výběru snímků zákazníkem na Kiosku je objednávka odeslána na PC pokladnu, kde pokladní vidí nejen vypočtenou cenu, ale také snímky, které si zákazník objednal. Objednávku může editovat (změnit množství objednaných fotografií), archivovat si jí apod., přičemž po zaplacení dálkově odblokuje vlastní tisk - platbu je tedy možné provést všemi způsoby, které jsou v dané prodejně k dispozici. Zařízení je však možné vybavit i terminálem pro platební karty nebo mincovníkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Editace obrázku a kompenzace rozměrů • potvrzení o platbě spěchá na pokladnu

Fotokiosek na každý roh

Když mi z přístroje vypadla fotografie, byl jsem zklamán její kvalitou. Za to ovšem nemůže přístroj, ale můj fotomobil, který dokáže vytvářet snímky v maximálním rozlišení VGA. Fotografie pořízené kvalitním megapixelovým fotomobilem se však směle dají srovnávat s fotografiemi pořízenými opravdovým fotoaparátem. Chvíli zřejmě potrvá, než podobné samoobslužné fotokiosky najdeme na každém rohu, ale o to více pak bude majitelů kvalitních fotomobilů, kteří ocení i nadstandardní připojovací rozhraní pomocí bluetooth. Je však jasné, že z tohoto zařízení budou mít větší užitek fotografové s digitály, kteří by se bez bezdrátového připojení obešli.

Klepněte pro větší obrázek 
A je to, fotka je hotová

Kolem exponátu se brzy shlukl hlouček lidí s pohledy upřenými do svých mobilů, kde hledali snímky, které by jim stály za zvěčnění a okamžitě je posílali té zázračné skříňce. Takových lidí by se jistě našlo daleko více, protože fotomobilů vytvářející kvalitní snímky s dostatečným rozlišením jednoho megapixelu je na trhu stále více a přiznejme si, že mnohé momentky pořízené narychlo telefonem stojí za to si dát za rámeček.

Více informací na stránkách výrobce.

Diskuze (9) Další článek: Můj mobil: Alcatel 701

Témata článku: , Hlouček, Přehledný průvodce, Počkání, Velký nápis, F +, MOBI, Foto, Fotografie pořízený, Mobil, Nový výrobek, Jednoduchý průvodce