Fotomobil nebo digitální kompakt?

O tom, že fotomobily nahradí digitální kompakty není pochyb. Zkusili jsme zjistit jak brzy to bude.
Kapitoly článku

Ovládání všech tří přístrojů je velice pohodlné a intuitivní, hlavní rozdíly jsou především v nastavování jednotlivých parametrů, tam kde u Olympusu stisknete tlačítko, případně spolu se stiskem tlačítka pootočíte dialogovým kolečkem, tam musíte u Samsungu a Nokie vstoupit do menu a vybraný parametr změnit.

Pozitivem budiž to, že oba dva telefony mají menu přehledné a na rozdíl od digitálu i počeštěné. U Samsungu mne však nepříjemně překvapila nutnost dvojího potvrzení nastaveného parametru. Pokud například měníte citlivost, nestačí pouze zvolit vybranou hodnotu a stisknout OK, ještě před tím je nutné volbu uložit a poté teprve vyskočit z menu pomocí OK. Naopak velice dobrým tahem od obou výrobců telefonů je možnost výstupu z menu pouhým namáčknutím spouště, což nebývá pravidlem ani u některých levných digitálů.

Celková ergonomie je srovnatelná, ačkoliv je nutné každý z testovaných přístrojů držet jinak, je práce pohodlná. Po stránce vybavení a funkčnosti je na tom nejlépe Samsung, poté Olympus a na konci pak Nokia. Samsung nabídne nejnovější dostupné technologie, jako je například funkce detekce tváří, xenonový blesk či elektronická stabilizace obrazu. Naopak Nokia je ochuzena jak o nastavení citlivosti snímače tak i o korekci síly záblesku. 

Vybavení, funkčnost a ergonomie: digitál × mobil – 1:1


Problematické ostření

Nepříjemným překvapením při testování pro mne byla prodleva mezi stiskem spouště a expozicí pokud nebylo dopředu zaostřeno. Tento neduh se podařilo u digitálních fotoaparátů již prakticky odstranit, respektive je zpoždění tak malé, že jej nepostřehnete. Při fotografování mobilem se však zpoždění blíží dvěma sekundám, což je horší než u pravěkých digitálů. Olympus jednoznačně vede zpožděním menším jak jedna sekunda. Vinou takto velkého zpoždění u mobilů je velice časté, že přístroj exponuje až v okamžiku, kdy se fotograf nebo fotografovaný pohne a pohybová neostrost je na světě. Na snímání dynamických scén proto zapomeňte.

Start všech tří přístrojů je přibližně stejně rychlý-pomalý, a to přes čtyři sekundy, nejhůře dopadla Nokia s téměř pěti sekundami. U běžných digitálních kompaktů je standardem start pod tři sekundy. Právě u fotomobilu bych očekával tento čas mnohem kratší neboť jej ve valné většině budou uživatelé používat pro fotografování momentek, kdy je každá sekunda nekonečně dlouhá.

Posledním parametrem, který jsem se rozhodl změřit je doba do pořízení snímku s namáčknutím. Toto zpoždění by mělo být ideálně nulové, protože přístroj má zaostřeno a čeká pouze na povel k expozici. U digitálních fotoaparátů starých rok a méně je toto zpoždění neměřitelné (pohybuje se v řádech setin či desetin sekundy) a na výslednou podobu fotografie nemá vliv. Zklamání se však dostavilo i v tomto případě. Zpoždění obou fotomobilů bylo znatelné, u Nokie dokonce více jak půl sekundy. Naopak Olympus jednoznačně vede časem menším jak jedna desetina sekundy.

parametrOlympus C5060 WZNokia N93iSamsung G800
první snímek4,01 s4,72 s4,22 s
snímek bez namáčknutí0,82 s1,27 s1,17 s
snímek s namáčknutím0,09 s0,62 s0,30 s

 

 

 

Rychlost autofokusu a startu fotoaparátu parří mezi parametry, kde mají fotomobily ještě velkou rezervu. Jelikož má fotoaparát v mobilu sloužit pro zachycení momentek, byla by větší pohotovost na místě.

Pohotovost, rychlost startu a ostření: digitál × mobil – 1:0


Testovací snímky

Při testování digitálních fotoaparátu je jedním ze zjišťovaných parametrů rozlišení objektivu. Objektiv je základem celé snímací soustavy a jelikož řetěz je tak silný jako jeho nejslabší článek, tak i z digitálu nezískáte lepší obraz, než jaký je schopen zprostředkovat objektiv. Rozlišení objektivu udává jaké detaily je ještě optika schopna přenést na snímací čip. Mírný nárůst rozlišení u totožných objektivů je pozorovatelný s narůstajícím rozlišením snímače. V případě našeho porovnání je však rozdíl dvou megapixelů prakticky zanedbatelný.

U levných digitálních fotoaparátů dosahuje rozlišení objektivu 1 000 až 1 200 lph v rozích obrazu. Ve středu je pak rozlišovací schopnost optiky lepší, a to 1 300 až 1 800. Rozlišovací schopnost objketivu byla u obou 5Mpx snímačů srovnatelná, Olympus i Samsung dosahují hodnoty 1 200 lph na širokém ohnisku a 1 000 lph na dlouhém ohnisku. Nokia mírně pokulhává a na obou koncích dosahuje hodnoty 1 000 lph, což přisuzuji právě menšímu rozlišení snímače.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací obrazec na nejširší ohnisko, postupně Nokia, Olympus, Samsung
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Testovací obrazec na nejdelší ohnisko, postupně Nokia, Olympus, Samsung

Poměrně zajímavé bylo srovnání sférického zkreslení u jednotlivých objektivů, ačkoliv nejširší ohnisko má Olympus, nejvíce se projevilo soudkování u objektivu Nokie. Na dlouhém ohnisku jsme se nesetkali s výrazným prohnutím linií ani u jednoho z přístrojů.

V čem však mobily zaostávají je práce obrazového procesoru, který výrazně degraduje výslednou kvalitu fotografií. Všimněte si na testovacích obrazcích artefaktů JPEGové komprese obrazu, která je u mobilů mnohem větší než u digitálu (zejména u Nokie, Samsung je na tom lépe). Mnohem výraznější rozdíl je však v rozlišení jemných detailů, které můžete posoudit na čtyřech šachovnicových čtverečcích. U mobilů je nejjemnější šachovnice bez jakékoliv kresby a detailů, u digitálů také dochází ke slévání detailů, procesor však nevytváří shluky podobné neostrým flekům.

Barevné podání studiových snímků je vyrovnané u všech tří soupeřů, v reálu však byla barevnost mírně odlišná. Čtěte dál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Standardní testovací scéna, postupně Nokia, Olympus, Samsung

Rozlišení objektivu, práce procesoru: digitál × mobil – 1:0


Reálné snímky

Schopnosti digitálu obvykle prověří až testování v reálných podmínkách, kde se ukáží rozdíly mezi jednotlivými soupeři, ani v tomto případě tomu nebylo jinak. Porovnání rozsahu objektivu v praxi najdete níže. Jak již bylo řečeno, nejširší ohnisko má Olympus, ani Nokia se však za svých 34 mm nemusí stydět, v porovnání se Samsungem je totiž i tato hodnota velmi dobrá, to poznáte především při snímání v interiéru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Široké ohnisko v podání Nokie, Olympusu a Samsungu
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dlouhé ohnisko v podání Nokie, Olympusu a Samsungu

Na demosnímcích je velmi dobře vidět rozdíl v barevnosti, ačkoliv u všech tří přístrojů bylo použito automatické vyvážení bílé, každý snímek má jiný odstín. Nejlépe zachytil realitu Olympus, který má neutrální barevné podání. Nokia tíhne více ke studeným tónům, naopak u Samsungu zase převažují teplejší tóny až žluté zabarvení. Objektiv Nokie také mnohem více vinětuje, než je tomu u soupeřů, tmavé rohy na dlouhém ohnisku jsou poměrně výrazné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Kontrastní snímek bez výrazné aberace, postupně Nokia, Olympus, Samsung

S chromatickou vadou se všechny tři objektivy vypořádaly velmi dobře. Ve většině případů na ni nenarazíte prakticky v celém rozsahu. Při silně kontrastních snímcích je však třeba počítat s jistou mírou barevné vady, která je ale mnohdy smísená s bloomingem.

Spolehlivost automatiky, barevné podání reálných scén: digitál × mobil – 1:0


Celkové hodnocení

Vyřknout jednoznačný ortel, zda jsou lepší snímky z digitálního fotoaparátu nebo z fotomobilu není jednoduché a ani to zde neudělám. Ačkoliv v dílčích srovnáních vítězí digitál nad mobilem 4:1, vstupuje do hry více faktorů. Dvěma nejdůležitějšími jsou cena přístroje a težko definovatelný parametr, který bych nazval „tisknutelnost fotografií“.

U ceny je to celkem jasné. Nejlevnější digitální kompakty se pohybují v cenové hladině kolem tří až čtyř tisíc korun. Kvalitní digitál pořídíte za sedm a půl tisíce a špičkový kompakt pak v ceně přes deset tisíc korun. Fotomobil s rozlišením alespoň 3 Mpx, automatickým zaostřováním a optickým zoomem pořídíte v ceně přes deset tisíc korun. Cena tak rozhodně mluví pro pořízení digitálního fotoaparátu a levného mobilu (pokud netrváte na nadstandardních funkcích u mobilu).

V případě „tisknutelnosti fotografií“ je tomu jinak. Pro nejběžnější formát fotografií 10 × 15 cm bohatě dostačuje 3Mpx rozlišení snímače, pokud má snímač 5 Mpx můžete dělat fotografie i větší. V případě tisku fotek 10 × 15 cm prakticky nepoznáte rozdíl v obrazové kvalitě mezi levným digitálem a fotomobilem. Výjimkou může být barevné podání, které však lehce napravíte v počítači. Takže v tomto směru jsou digitál i fotomobil srovnatelné.

Většina vlastníků fotomobilů argumentuje tím, že nechtějí nosit digitál a ještě mobil a že je vlastně mobil pohotovější. S tímto tvrzením souhlasím napůl. I nejlevnější digitál pracuje (rozuměj ostří a exponuje) rychleji než většina fotomobilů, takže o pohotovosti mobilu nemůže být ani řeč.

Abych však učinil za dost i těm, kteří chtějí slyšet konečný verdikt, čistě po stránce obrazové kvality jako celku, jsou i nejjednodušší digitální komapkty stále na vedoucí pozici před fotomobily. Doba kdy se pozice obrátí však není v nedohlednu a pokud se výrobcům mobilů podaří naučit obrazové procesory svižnějším reakcím a menší destrukci výsledných snímků, můžeme se s lowendovými digitály rozloučit.

Témata článku: Nokia, Samsung, , Nokia N93i, Samsung G800, Jednotlivý parametr, , Digital, Koma, Kompakt, Jemný detail, Chroma, Digit, Foto, Velké zpoždění, Nejslabší článek, Ideální společník, Problematické ostření, F +, TM Roh, Dlouhé ohnisko, Sekunda, Digi Mobil, Komp